Το Μιλάνο υποδέχεται τα ιπτάμενα ταξί - Ντεμπούτο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του 2026


Για την εξυπηρέτηση των θεατών και των αθλητών θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο «κάθετων» αεροδρομίων η κατασκευή των οποίων ξεκινά μέσα στους επόμενους μήνες.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: SKYPORTS
  • 20/1/2023

Το Μιλάνο θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 2026, κάνοντας παράλληλα ένα πολύ σημαντικό βήμα στον τομέα της εναέριας κινητικότητας στην Ιταλία αλλά και την Ευρώπη γενικότερα.

Για τις ανάγκες της μεταφοράς θεατών, αθλητών, προπονητών, αλλά και άλλων ανθρώπων που αναμένεται να δώσουν το παρόν, οι διοργανωτές των Αγώνων λανσάρουν, σε συνεργασία με την SEA (Societa Esercizi Aeroportuali), την Skyports και την 2i Aeroporti, μία υπηρεσία ιπτάμενων ταξί.

Πρόκειται για έναν πρωτοποριακό, άκρως φουτουριστικό τρόπο να ταξιδέψει κανείς μέσα στην πόλη, ο οποίος θα διευκολύνει τις μετακινήσεις και θα μειώσει το χρόνο που θα χρειάζεται ο καθένας να μεταβεί από ένα σημείο σε ένα άλλο.

Για την εξυπηρέτηση του κόσμου, θα δημιουργηθεί ένα δίκτυο 6 περιφερειακών και 9 αστικών vertiports (μτφρ.: κάθετα αεροδρόμια), όπως ονομάζονται, τα οποία θα ξεκινήσουν άμεσα να κατασκευάζονται στην πόλη. Τα αεροδρόμια Linate και Malpensa, τα οποία διαχειρίζεται η SEA, θα διαθέτουν από ένα vertiport, και μάλιστα αυτό στο αεροδρόμιο Malpensa θα είναι το πιο σημαντικό, το κέντρο όλων. Άλλο ένα θα κατασκευαστεί στην Porta Romana, που βρίσκεται κοντά στο Ολυμπιακό Χωριό, ενώ ακόμα ένα θα βρίσκεται κοντά στην περιοχή CityLife

Η συνεργασία ανάμεσα στη SEA και τη Skyports ξεκίνησε το 2021, όταν οι δύο εταιρείες επισκέφτηκαν για πρώτη φορά το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός τέτοιου δικτύου στην Ιταλία. Ενδεικτικά, η Skyports έχει κατασκευάσει αντίστοιχα δίκτυα στο Παρίσι, το Los Angeles και το Ντουμπάι

Τα μελλοντικά vertiports θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν άλλα οχήματα eVTOL, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες προσγείωσης και απογείωσης. Η τιμή ενός ταξιδιού αναμένεται να είναι αρκετά... αλμυρή, καθώς οι πρώτες διαδρομές θα προορίζονται για μόνο δύο άτομα, με το κόστος να αγγίζει τα 120 ευρώ ανά άτομο, ενώ στο μέλλον η υπηρεσία θα επεκταθεί και για 4 ή 6 άτομα

Αυτό είναι δύσκολο να γίνει πριν το 2030. Βέβαια, οι υπεύθυνοι του προγράμματος στη SEAεκτιμούν ότι μέχρι τότε, οι υπηρεσίες της εταιρείας θα εξυπηρετούν πάνω από 2.000 επιβάτες σε καθημερινή βάση στο Μιλάνο. Το αρχικό κόστος κατασκευής των πρώτων vertiports θα κοστίσει πάνω από 30 εκατ. ευρώ, κάτι που βέβαια, είναι λογικό, αν αναλογιστεί κανείς την άκρως πρωτοποριακή του φύση. 

Η Skyports σχεδιάζει επίσης να λανσάρει το πρώτο αεροδρόμιο για eVTOL στο Παρίσι, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024