Το νέο σύστημα του Volvo EX30 βάζει τέλος στους τραυματισμούς από το άνοιγμα της πόρτας (video)


To σύστημα Door Opening Alert προειδοποιήσει μέσω οπτικών και ακουστικών ενδείξεων, όταν ετοιμάζεται ο επιβάτης να ανοίξει την πόρτα μπροστά σε διερχόμενο δικυκλιστή.

  • 19/5/2023

Είναι το πιο μικρό SUV που έχει παρουσιάσει ποτέ η Volvo. Ωστόσο, το επερχόμενο αμιγώς ηλεκτρικό EX30 είναι μεγάλο σε ασφάλεια, χάρη στα 96 χρόνια πρωτοπορίας και καινοτομίας που συμπληρώνουν οι Σουηδοί σε αυτόν τον τομέα. Ο πήχης της ασφάλειας συνεχίζει να τοποθετείται ψηλά και στο EX30, με το αυτοκίνητο να προσέχει εσάς και τους άλλους σε περίπλοκα αστικά περιβάλλοντα.

Για παράδειγμα, στους γεμάτους κίνηση δρόμους της πόλης, μία πόρτα αυτοκινήτου που ανοίγει κατά λάθος στην πορεία ενός ποδηλάτη ευθύνεται για έναν σημαντικό αριθμό ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται δικυκλιστές.

Αυτά τα συμβάντα αποκαλούνται «ατυχήματα πόρτας» («dooring accidents») και σε ορισμένες πόλεις αντιπροσωπεύουν το 1/5 όλων των ατυχημάτων με δίκυκλο. Σύμφωνα με το Cycling UK, κατά μέσον όρο 60 άνθρωποι σκοτώνονται ή τραυματίζονται σοβαρά από πόρτες αυτοκινήτων κάθε χρόνο μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Προκειμένου να βοηθήσει στη μείωση αυτών των περιστατικών, το επερχόμενο Volvo EX30 εξοπλίζεται με Door Opening Alert. Το σύστημα μπορεί να σας προειδοποιήσει μέσω οπτικών και ακουστικών ενδείξεων, όποτε ετοιμάζεστε να ανοίξετε μια πόρτα μπροστά σε έναν διερχόμενο δικυκλιστή ή άλλο χρήστη του δρόμου.

Η προειδοποίηση για πόρτα που ανοίγει είναι μία από τις αρκετές λειτουργίες του Safe Space Technology που εφοδιάζει το αμιγώς ηλεκτρικό EX30, καταδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίον εφαρμόζει η Volvo τα υψηλά πρότυπα ασφαλείας στο νέο μικρό SUV. Το νέο μοντέλο σχεδιάστηκε για να είναι ασφαλές στην πόλη, με τεχνολογία που αποσκοπεί ειδικά στην προστασία των ανθρώπων στα πολυσύχναστα αστικά περιβάλλοντα.

«Εδώ και πολύ καιρό, είχαμε εστιάσει στην ασφάλεια σε αστικά περιβάλλοντα, όπου τα αυτοκίνητα μοιράζονται τον χώρο με πεζούς και δικυκλιστές», λέει η Asa Haglund, Επικεφαλής του Κέντρου Ασφαλείας της Volvo Cars. «Με το Volvo EX30 οδηγούμε την ασφάλεια στην πόλη στο επόμενο επίπεδο, δημιουργώντας ένα μικρό SUV που είναι ιδανικός σύντροφος για μία άνετη οδηγική εμπειρία, ενώ προσέχει εσάς και τους άλλους στους γεμάτους κίνηση δρόμους των σύγχρονων πόλεων

Η τελευταία λέξη της ασφάλειας

Ως το πιο μικρό SUV στην ιστορία της Volvo Cars, το νέο EX30 είναι τόσο ασφαλές όσο θα περίμενε κανείς από ένα αυτοκίνητο Volvo. Βασισμένο στη τεχνογνωσία της φίρμας στην ασφάλεια και στην έρευνα για ατυχήματα σε πραγματικές συνθήκες, το EX30 σχεδιάστηκε για να βοηθά στην προστασία του οδηγού και των επιβατών του σε περίπτωση μίας σύγκρουσης.

Η προστασία των επιβατών μέσα στο αυτοκίνητο σε περίπτωση μίας σύγκρουσης είναι πάντα κορυφαία προτεραιότητα της εταιρείας. Η δομική σχεδίαση του EX30 αντανακλά αυτή τη δέσμευση, μέσω ενίσχυσης στον κλωβό ασφαλείας, στις κολόνες Α, B και C, καθώς και στην οροφή.

Σημαντική δουλειά έχει γίνει και στην ενσωμάτωση της μπαταρίας. Το πλαίσιο και ο κλωβός ασφαλείας είναι φτιαγμένα από διάφορους τύπους χάλυβα υψηλής αντοχής που αντισταθμίζουν με αποτελεσματικό τρόπο την επίπτωση μίας πιθανής σύγκρουσης.

Το EX30 περιλαμβάνει επίσης έναν αερόσακο στην εσωτερική πλευρά του καθίσματος του οδηγού, σχεδιασμένο έτσι ώστε να συμβάλλει στη μείωση των τραυματισμών στον θώρακα και στο κεφάλι σε περίπτωση μίας πλευρικής σύγκρουσης.

Ένα αυτοκίνητο που σας υποστηρίζει όταν το χρειάζεστε

Μέσα στο EX30, υπάρχει ως στάνταρ ένα νέο προηγμένο σύστημα προειδοποίησης οδηγού, το οποίο προσέχει για εσάς όταν δεν είστε στα καλύτερά σας. Μαζί με την ανίχνευση χεριών στο τιμόνι, το αυτοκίνητο διαθέτει επίσης έναν ειδικό αισθητήρα που εκτελεί ισχυρούς αλγόριθμους.

Βρίσκεται πίσω από το τιμόνι και ανιχνεύει κινήσεις των ματιών και του προσώπου περίπου 13 φορές το δευτερόλεπτο. Με αυτόν τον τρόπο, το EX30 είναι σε θέση να κατανοήσει εάν ο οδηγός είναι αφηρημένος, νυσταγμένος ή απρόσεκτος.

Μέσα στην πόλη, η νέα λειτουργία αυτόματου φρεναρίσματος σε διασταύρωση σχεδιάστηκε για να αποφεύγονται ατυχήματα σε διασταυρώσεις. Η λειτουργία αυτόματου φρεναρίσματος είναι σχεδιασμένη για να ακινητοποιεί το EX30 και να βοηθά στην αποφυγή μίας σύγκρουσης ή τον μετριασμό των συνεπειών της.

Συνοπτικά, όπως και κάθε άλλο μοντέλο Volvo, το νέο EX30 εξοπλίζεται με μία ευρεία σειρά συστημάτων ενεργητικής ασφάλειας και υποστήριξης οδηγού. Στην παρουσίαση του EX30, θα ανακοινωθούν περισσότερες λεπτομέρειες για όλη την τεχνολογία ασφαλείας και υποστήριξης οδηγού που διαθέτει το αυτοκίνητο.

Στις 7 Ιουνίου, το νέο, αμιγώς ηλεκτρικό SUV, Volvo EX30 θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του. Την ίδια ημέρα, θα είναι επίσης διαθέσιμο για παραγγελία σε επιλεγμένες αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής.