Το πρώτο GPS γίνεται 30 ετών - Δείτε πόσο άλλαξε η λειτουργία του στο πέρασμα των ετών (video)


Το GPS, το χρήσιμο σύστημα οδηγικής υποβοήθησης, όπως το ξέρουμε σήμερα, κλείνει 30 χρόνια πορείας. Πόσα στοιχεία του έχουν αλλάξει από την πρώτη του εμφάνιση μέχρι και σήμερα; 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: MOTORING TV
  • 1/11/2022

Τα συστήματα πλοήγησης εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη σκηνή της αυτοκινητοβιομηχανίας τον 19ο αιώνα, όμως ο πιο άμεσος πρόγονος του GPS, με την οθόνη αφής του, όπως το γμνωρίζουμε σήμερα, "γεννήθηκε| το 1992 και φέτος κλείνει τα 30 χρόνια πορείας.

Η General Motors δημιούργησε το πρωτοποριακό -για την εποχή του- σύστημα πλοήγησης TravTek, το οποίο και ενσωμάτωσε σε 100 μονάδες του επιτυχημένου Oldsmobile Toronado το 1992. Οι 75 εξ αυτών διατέθηκαν στην εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Avis στο Ορλάντο της Φλόριντα, ενώ τα υπόλοιπα 25 δόθηκαν σε οδηγούς «πολλών χιλιομέτρων» της πολιτείας.

Για τον σχεδιασμό του συστήματος η GM συνεργάστηκε με τη Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ και το Τμήμα Μεταφορών και Συγκοινωνιών της πολιτείας της Φλόριντα. Για την κατασκευή του χρησιμοποίησε έναν φορητό υπολογιστή που ήταν εγκατεστημένος στο πίσω μέρος του οχήματος και συνδεόταν με μία οθόνη αφής 6 ιντσών βασικών προδιαγραφών. Το σύστημα θεωρούνταν άκρως ρηξικέλευθο για τη δεκαετία του '90, καθώς προσέφερε λειτουργίες όπως η φωνητική καθοδήγηση και η επιλογή αποφυγής αυτοκινητοδρόμων ή διοδίων.

Ο τρόπος λειτουργίας του TravTek ήταν ιδιαίτερος καθώς δεν επέτρεπε την απευθείας αναζήτηση μιας διεύθυνσης, αλλά την επιλογή μέσα από μια προεγκατεστημένη λίστα με διευθύνσεις, οι οποίες εμφανίζονταν με αλφαβητική σειρά στην οθόνη και κάλυπταν ακτίνα 2.000 km γύρω από το κέντρο της Φλόριντα.

Η διαδρομή από το ένα σημείο στο άλλο εμφανιζόταν στον χάρτη της οθόνης και τονιζόταν με μία μωβ γραμμή, ενώ και η υπολειπόμενη απόσταση, όπως και ο εκτιμώμενος χρόνος άφιξης στον προορισμό εμφανίζονταν στην ίδια οθόνη.

Καθώς το GPS δεν μπορούσε να βασιστεί μόνο στο σύστημα εντοπισμού του οχήματος που διέθετε, η GMπροσέθεσε μία μαγνητική πυξίδα, αισθητήρες στους τροχούς που μετρούσαν την απόσταση που διένυε το όχημα, και έναν δορυφόρο που έστελνε σήμα σε μία κεραία στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.

Το συγκεκριμένο σύστημα αποτέλεσε τον πρόγονο του επόμενου GPS που κυκλοφόρησε στην αγορά το 1995, ονόματι 'Guidestar', το οποίο ήταν διαθέσιμο για τα Oldsmobile Eighty Eight, LSS και Bravada, με το κόστος του να ανέρχεται στα 2.000 δολ (2.011 ευρώ, σύμφωνα με τη σημερινή αντιστοιχία). Κάλυπτε το γεωγραφικό εδαφος 17 πολιτειών της Αμερικής, όμως δε διέθετε κάποιες λειτουργίες που έφερε το TravTek, όπως για παράδειγμα η ενημέρωση για την κίνηση σε ζωντανό χρόνο.

Δείτε το πρώτο σύγχρονο GPS εν δράσει: