Volvo: Το νέο radar που διασφαλίζει ότι δεν θα ξεχάσεις παιδί και κατοικίδιο στο αυτοκίνητο (video)


Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Δυστυχώς συμβαίνει συχνά και μάλιστα πρόσφατα, πρώην παρουσιάστρια της ελληνικής τηλεόρασης, αποκάλυψε πως την "πάτησε" κλειδώνοντας τον κοριτσάκι της στο αυτοκίνητο. 

  • 28/9/2022

Μπορεί για κάποιους να ακούγεται ακραίο αλλά οι περιπτώσεις οδηγών που ξεχνούν και κλειδώνουν τα παιδιά τους μέσα στο αυτοκίνητο δεν είναι λίγες. Μάλιστα, πρόσφατα η πρώην συμπαρουσιάστρια του τηλεπαιχνιδιού “Τροχός της Τύχης” Τζούλια Νόβα είχε αποκαλύψει σε συνέντευξη ότι πριν από μερικούς μήνες κλείδωσε κατά λάθος το κοριτσάκι της στο αυτοκίνητο. Στη συνέχεια και έχοντας ξεχάσει τα κλειδιά στην καμπίνα, αναγκάστηκε να σπάσει το τζάμι για να την πάρει ξανά στα χέρια της.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι μόνο στις ΗΠΑ από το 1998 έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότερα από 900 παιδιά τα οποία “ξεχάστηκαν” μέσα στην καμπίνα, μην μπορώντας να αντέξουν την υψηλή θερμοκρασία. Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για τα κατοικίδια με τις περιπτώσεις που εγκαταλείπονται μέσα στο αυτοκίνητο -αρκετές φορές εν γνώσει του οδηγού- να είναι πολλαπλάσιες.

Η απάντηση σε όλα αυτά τα περιστατικά έρχεται από την Volvo, μια εταιρεία που έχει αφήσει το στίγμα της στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία για τα καινοτόμα συστήματα ασφαλείας που παρουσιάζει.

Το τελευταίο αφορά ένα υπερευαίσθητο radar που έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εντοπίζει τις πιο μικρές κινήσεις, σε κλίμακα κάτω του χιλιοστού, για να “διαβάζει” ακόμα και ένα βρέφος τη στιγμή που κοιμάται και είναι σχεδόν ακίνητο. Τα radar είναι τοποθετημένα τόσο μέσα στον χώρο των επιβατών όσο και στον χώρο αποσκευών

Μόλις το σύστημα εντοπίσει ότι κάποιος βρίσκεται στην καμπίνα τότε οι αισθητήρες δίνουν εντολή να μην επιτραπεί το κλείδωμα του αυτοκινήτου και στη συνέχεια εμφανίζεται ειδοποίηση στην οθόνη της κεντρικής κονσόλας. Παράλληλα το σύστημα το κλιματισμού μπορεί να παραμείνει ανοιχτό μειώνοντας τον κίνδυνο το παιδί ή το κατοικίδιο που έχει ξεχαστεί μέσα στο αυτοκίνητο, να πάθει θερμοπληξία ή υποθερμία.

Το πρώτο μοντέλο που θα εφοδιαστεί με το συγκεκριμένο σύστημα είναι το αμιγώς ηλεκτρικό Volvo EX90 που θα παρουσιαστεί επίσημα την 9η Νοεμβρίου ενώ σταδιακά θα ενσωματωθεί και στα υπόλοιπα μοντέλα της γκάμας των Σουηδών.

Δείτε το σχετικό video...