Χάκερς παραβίασαν ένα Tesla Model 3 μέσα σε λίγα λεπτά και κέρδισαν 350.000 δολάρια!


Οι προγραμματιστές της Tesla επιβεβαίωσαν το χακάρισμα και ενημέρωσαν ότι έχουν ξεκινήσει ήδη τις εργασίες για να διορθωθεί το κενό ασφαλείας στο λογισμικό τους.

  • 30/3/2023

Όσο τα λογισμικά εισβάλλουν όλο και περισσότερο στη λειτουργία των αυτοκίνητων, τόσο πιο συχνά θα εμφανίζονται ειδήσεις για χάκερς που βρίσκουν τρόπο να σπάνε τις δικλείδες ασφαλείας των συστημάτων.

Αυτή τη φορά τα φώτα έπεσαν πάνω στη γαλλική εταιρεία κυβερνοασφάλειας Synacktiv η οποία συμμετέχοντας σε συνέδριο κατάφερε να σπάσει την «πόρτα» ενός Tesla Model 3 και να το πάρει υπό τον έλεγχό της.

Πρόκειται για το συνέδριο Pwn2Own 2023 που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Βανκούβερ και συμμετείχαν ομάδες «ηθικών χάκερ» οι οποίοι εντοπίζουν τρωτά σημεία σε λογισμικά και προειδοποιούν τους προγραμματιστές ώστε να διορθώσουν τα κενά.

Η ομάδα της Synacktiv που «έσπασε» το λογισμικό του Tesla Model 3.
Η ομάδα της Synacktiv που «έσπασε» το λογισμικό του Tesla Model 3.

Προφανώς η δουλειά τους ανταμείφθηκε αφού μετά την επιτυχή είσοδό τους στα συστήματα του EV κέρδισαν 350.000 δολάρια αλλά και ένα Tesla Model 3!

Συγκεκριμένα η ομάδα της Synacktiv είχε στη διάθεσή της 10 λεπτά για να χακάρει τρεις φορές το αυτοκίνητο. Αρχικά ανέλαβαν τον έλεγχο του συστήματος πολυμέσων και κατάφεραν να αντικαταστήσουν το logo του κατασκευαστή με το αντίστοιχο σήμα της ομάδας τους. Αυτό το hack του έδωσε 250.000 δολάρια. Αμέσως μετά ολοκλήρωσαν ακόμα μία «εισβολή» παίρνοντας στον έλεγχό τους το αυτοκίνητο και κερδίζοντας ακόμα 100.000 δολάρια και το αυτοκίνητο!

Τα hacks της Synacktiv επιβεβαιώθηκαν από την ομάδα ασφαλείας της Tesla όπου παρακολουθούσαν τη διαδικασία. Λίγη ώρα μετά έγινε γνωστό μέσω της Εβδομαδιαίας Έκθεσης Ασφαλείας ότι η Tesla θα διορθώσει τα συγκεκριμένα κενά ώστε να μην μπορεί κανείς άλλος να τα σπάσει στο μέλλον. Θυμίζουμε ότι το 2022 ένας ακόμα «ηθικός χάκερ» είχε καταφέρει να ξεκλειδώσει τις πόρτες και να θέσει σε λειτουργία τα Model S και Y της Tesla.