Δοκιμάζουμε το νέο Bridgestone Blizzak LM005 (Video)


Ένα χειμερινό ελαστικό μοιάζει με περιττή πολυτέλεια σε μια χώρα όπως η Ελλάδα όπου οι οδηγοί της τα ξέρουν όλα και οι χειμώνες της είναι τηλεοπτικό σόου γύρω από την Αθήνα. Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Και σε κάθε περίπτωση πολύ πιο ενδιαφέρουσα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΙΤΑΡΗΣ
  • 2/11/2019

Ας αρχίσουμε με δύο παραδοχές και ένα αξίωμα. Παραδοχή πρώτη: Ακόμα και αν τα αυτοκίνητα μείνουν χωρίς οδηγούς, τιμόνια και μυρωδιά βενζινης, τα λάστιχα είναι εκείνα που θα εγκαταλείψουν τελευταία την μεγάλη περιπέτεια της αυτοκίνησης (αν και η Bridgestone φρόντισε για την επόμενη ημέρα εξαγοράζοντας την Tom-Tom). Παραδοχή δεύτερη: Οι χειμώνες στην Ελλάδα πέρα από ονοματεπώνυμο αποκτούν ένταση και διάρκεια, με την Λωζάνη να αισθάνεται μάλλον μειονεκτικά εμπρός στην Κοζάνη (και δεν υπερβάλλουμε). Και το αξίωμα: οι «μεταξωτές» τετρακινήσεις θέλουν και επιδέξια ελαστικά.

Όλα αυτά -και πολλά ακόμα- έρχονται στο νου οδηγώντας σε υψόμετρο πάνω από τα 2.000 μέτρα, στην σκιά του πιο εμβληματικού βουνού της Ευρώπης του Μάτερχορν, σε δρόμους που οποιοδήποτε ελληνικό δελτίο ειδήσεων θα ονόμαζε «εικόνες αποκάλυψης». Χαλαρός και άνετος, χωρίς αλυσσίδες και διάφορα αγνώστου αποτελεσματικότητας γκάτζετ που πλυμμήρισαν την εγχώρια αγορά, με ασφάλεια και σιγουριά, απλά πατώντας σε ένα σετ ελαστικών από αυτά που συνηθίσαμε να ονομάζουμε χειμερινά. Το νέο Bridgesgone Blizzak LM005, το οποίο πέρα από το απόσταγμα της τεχνογνωσίας της ιαπωνικής εταιρίας στην κατασκευή ελαστικών, έρχεται να δώσει στην συγκεκριμένη αγορά μία νέα και πιο ολιστική προσέγγιση για κορυφαία απόδοση όχι μόνο σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών αλλά και σε βρεγμένο οδόστρωμα.

Τα χειμερινά ελαστικά είναι μία μάλλον πονεμένη ιστορία στην χώρα μας, με την έλευση της κρίσης να μην αφήνει και πολλά περιθώρια για περεταίρω συζητήσεις. Στην Ευρώπη όμως και σε αρκετές χώρες είναι υποχρεωτικά για αρκετούς μήνες του χρόνου, ενώ όπως διαπιστώνει η Bridgestone, η τάση είναι σαφώς ανοδική, καθώς η εκρηκτική είσοδος των SUV στις αγορές έχει φέρει αρκετούς νέους καταναλωτές, και μάλιστα σε premium διαστάσεις. Για άλλη μια φορά η Bridgestone ακολούθησε την πορεία της έρευνας των αναγκών των καταναλωτών, με αποτέλεσμα να καταλήξει σε ένα ελαστικό που πέρα από τα κορυφαία χειμερινά του χαρακτηριστικά είναι το πρώτο που παίρνει την βαθμολόγηση Α σε ότι αφορά την απόδοση σε βρεγμένο όπου διαπρέπει ανάμεσα στους άμεσους ανταγωνιστές του.

Για την κατασκευή του έχει χρησιμοποιηθεί μία νέα γόμα Nano Pro-Tech η οποία χρησιμοποιεί αυξημένες ποσότητες διοξειδίου του πυριτίου έτσι το λάστιχο να παραμένει μαλακό και με καλύτερη πρόσφυση στις μικροανωμαλίες που δημιουργεί το χιόνι και ο πάγος στην επιφάνεια του δρόμου. Μεγάλη έμφαση δόθηκε προφανώς και στην σχεδίαση του πέλματος με διάφορες ζώνες που η κάθε μία επιτελεί ένα συγκεκριμένο ρόλο στην εκάστοτε συνθήκη του οδοστρώματος. Οι αυλακώσεις στους ώμους του ελαστικού είναι περισσότερες και πιο βαθιές για να σπάζει το χιόνι, το κέντρο έχει αυξημένα κενά για να διώχνει μεγαλύτερες ποσότητες νερού, ενώ κάποια ειδικά αυλάκια τύπου ζιγκ-ζαγκ εγκλωβίζουν το χιόνι επάνω στο ελαστικό, με αποτέλεσμα να «κολλάει» πάνω στο χιόνι του δρόμου και να έχει καλύτερη πρόσφυση.

Το Blizzak LM005, έχοντας περάσει από περισσότερες από 400 δοκιμασίες και σκληρά τεστ στην Σκανδιναβία, έχει όλες τις σύγχρονες πιστοποιήσεις 3PMSF και M S για ελαστικά αυτού του τύπου (και αυτές που θα εφαρμοστούν από τα πρώτα χρόνια της νέας δεκαετίας σε αρκετές χώρες). Διατίθεται σε μία πληθώρα διαστάσεων (θα ξεπεράσουν τις 150 το 2020), από 14 έως και 22 ίντσες, ενώ κάποιες από αυτές θα είναι διαθέσιμες με την τεχνολογία DriveGuard η οποία είναι η κατά Bridgestone εκδοχή των run-flat ελαστικών.

ΣΤΙΣ ΑΛΠΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ

Όσες φορές και αν το ζήσουμε, πάντα το αίσθημα για  έναν Έλληνα θα είναι μοναδικό. Είτε στην κυκλική πλατεία που σημαδεύεις πόσους πεζούς θα μαζέψεις στο διάβα σου, είτε στην ανηφόρα που περιμένεις να κυλήσεις πίσω στο γκρεμό, κάθε φορά θα εντυπωσιάζεσαι με το πόσο έξω πέφτεις, και πως όλα εξελίσσονται  τόσο «αλλιώς» με ένα χειμερινό λάστιχο. Ιδίως σ' αυτούς τους δρόμους των Άλπεων, που όσο και υποστηρίζονται από τις τεχνικές υπηρεσίες, παραμένουν για μήνες καλυμμένοι με χιόνι και πάγο. Σ' αυτές τις συνθήκες καμία τετρακίνηση δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα. Με το Blizzak T005 όμως τα πάντα μοιάζουν μια απλή βόλτα (εντάξει, με λίγο παραπάνω προσοχή).

Το αίσθημα της υπεροχής δεν περιγράφεται, ιδίως αν έχεις πρόσφατο παράδειγμα από σούπερ premium SUV που τα ασφάλτινα ελαστικά του τα βρήκαν σκούρα σε ένα πόντο (κυριολεκτικά) χιόνι σε κατάβαση θρίλερ από τα Τρίκαλα Κορινθίας. Στο Μάτερχορν όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Ακόμα και τα «πεζά» Audi Allroad και τετρακίνητες station wagon ΒΜW, με τα χειμερινά της Bridgestone μοιάζουν σχεδόν Caterpillar σ' αυτές τις συνθήκες. Από ανηφόρες με απίστευτη κλίση και πάγο-τσιμέντο μέχρι φρεναρίσματα ανάγκης στην κατηφόρα, όλα εξελίσσονται μέσα σε ένα μοναδικό περιβάλλον αυτοπεποίθησης και βεβαιότητας ότι όλα θα εξελιχθούν χωρίς παρατράγουδα. Οι περιορισμοί βεβαίως υπάρχουν, τα όρια της Φυσικής και της κοινής λογικής πρέπει να τηρούνται, όμως μέχρι να φτάσεις εκεί σίγουρα θα έχεις προλάβει να φτάσεις σπίτι σου, χωρίς να χρειάζεται να ξεπαγιάζεις για αλυσσίδες ή να περιμένεις το «μαχαίρι» και την «αλατιέρα» να σε σώσουν. 

Συνοψίζοντας, αυτό που μένει από την επαφή με ένα πρωτοκλασσάτο χειμερινό ελαστικό όπως το Blizzak LM005 είναι το μοναδικό αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς που νιώθεις σε ακραίες συνθήκες. Μπορεί για την χώρα μας να μοιάζει μια πολυτέλεια για λίγους ή για γνώστες, όμως η διαφορά που κάνει σε πραγματικές καταστάσεις είναι αναντικατάστατη. Για περιοχές της χώρας μας που ο χειμώνας είναι «ευρωπαϊκός» (ή και χειρότερος λόγω έλλειψης υποδομών), ένα σετ από τα χειμερινά της Bridgestone θα κάνουν τεράστια διαφορά. Και σίγουρα θα σας επιτρέψει να περάσετε από εκεί που όλοι οι υπόλοιποι, τετρακίνητοι ή μη, θα έχουν σταματήσει. Σκεφτείτε το και αλλιώς. Με ένα σχετικά μικρό κόστος, το δικίνητο SUV σας ή το μικρομεσαίο hatchback μετατρέπεται σε «4x4» ή και καλύτερο από αυτό. Eίναι απλό: Είσαι όσο τετρακίνητος όσο σου επιτρέπουν τα ελαστικά σου. Και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό αξίωμα για όσους κινούνται σε χειμώνες χωρίς χαϊδευτικά και λίγο πιο πάνω από τα βόρεια παγωμένα σύνορα της Μαλακάσας.