«Καμπάνα» με… αναστολή στον Ott Tanak (vid)


Ο Εσθονός Παγκόσμιος Πρωταθλητής του 2019 τιμωρήθηκε με ποινή αποκλεισμού ενός αγώνα από το WRC, επειδή οδηγούσε με τρεις τροχούς σε δημόσιο δρόμο

  • ΓΙΑΝΝΗΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • 24/1/2021

Ο Εσθονός οδηγός της Hyundai επέστρεψε στο service park το απόγευμα του Σαββάτου έχοντας τρεις τροχούς με ελαστικό στο αυτοκίνητό του, κάτι που αντιβαίνει στο άρθρο 34.1.5 των κανονισμών του WRC.

Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει ρητά πως στους δημόσιους δρόμους των απλών διαδρομών κάθε αγώνα, τα αγωνιστικά αυτοκίνητα πρέπει να κινούνται με τέσσερις τροχούς που θα φέρουν ελαστικά.

Ο Tanak «πλήρωσε» την επιλογή του να πάρει μόνο μία ρεζέρβα, την οποία χρησιμοποίησε έπειτα από το κλατάρισμα που είχε στην 9η Ειδική του αγώνα. Όμως όταν είχε νέο κλατάρισμα στην αμέσως επόμενη Ειδική, δεν είχε άλλο διαθέσιμο τροχό για να χρησιμοποιήσει.

Έτσι γύρισε στο service park με τρεις τροχούς, με συνέπεια οι αγωνοδίκες να του επιβάλουν ποινή αποκλεισμού από έναν αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, εάν μέσα στο επόμενο ημερολογιακό έτος υποπέσει σε ανάλογης σοβαρότητας παράπτωμα.

Κατά το παρελθόν, βεβαίως, ουκ ολίγες φορές είχαν υπάρξει συμβάντα με αγωνιστικά που κινούνταν με τρεις τροχούς, γι' αυτό πλέον ο κανονισμός είναι πολύ πιο αυστηρός.