Πρόβα τίτλου λόγω… COVID-19 για τον Elfyn Evans!


Στο πιο ανατρεπτικό, λόγω πανδημίας, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι της ιστορίας, η τύχη φαίνεται να χαμογελά διάπλατα στον Ουαλό της Toyota!

  • ΓΙΑΝΝΗΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • 17/10/2020

Ο Elfyn Evans είναι μια ανάσα από το να πανηγυρίσει τον πρώτο τίτλο της καριέρας του στο WRC. Παρότι τις προηγούμενες ημέρες ο promoter του WRC ανακοίνωσε πως το φινάλε της σεζόν θα περιλαμβάνει τους αγώνες του Βελγίου και της Μόντσα, οι εξελίξεις οδηγούσε σε διαφορετικό σενάριο.

Τα κρούσμα κορωνοϊου στο Βέλγιο αυξάνονται ραγδαία και ήδη ανακοινώθηκε ότι για τον επόμενο έναν μήνα θα παραμείνουν κλειστά τα εστιατόρια και τα καφέ.

Η κυβέρνηση του Βελγίου εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων, μεταξύ των οποίων δεν αποκλείεται να είναι η ακύρωση όλων των αθλητικών γεγονότων που δεν διεξάγονται σε γήπεδα.

Ανάλογα αυξητικός είναι ο ρυθμός κρουσμάτων και στην Ιταλία, η οποία πρόκειται να φιλοξενήσει τον τελευταίο αγώνα της φετινής σεζόν, στην πίστα της Μόντσα.

Βέβαια, η περίπτωση της Ιταλίας είναι διαφορετική απ’ αυτή του Βελγίου, καθώς στη Μόντσα μπορεί να υπάρξει πολύ καλύτερος έλεγχος της πρόσβασης, σε αντίθεση με το Ιπρ.

Όπως και να έχει, εάν ακυρωθεί το Ράλι Βελγίου, τότε ο Elfyn Evans θα χρειάζεται απλά να τερματίσει στην πρώτη τριάδα στη Μόντσα, ώστε να γράψει ιστορία, ανεξάρτητα από το εάν θα κερδίσει τον αγώνα ο δεύτερος της βαθμολογίας, Sebastien Ogier.

Ο λόγος; Ο Evans έχει μέχρι σήμερα μόλις τρεις νίκες στην καριέρα του στο WRC, έχοντας συμμετάσχει σε 92 Ράλι από το 2007. Μάλιστα ποτέ δεν τερμάτισε μια σεζόν σε υψηλότερη θέση από την πέμπτη, την οποία κατέλαβε το 2017 αλλά και πέρυσι με την M-Sport.

Στην ιστορία του WRC μόλις οκτώ οδηγοί έχουν στεφθεί Παγκόσμιοι Πρωταθλητές, όμως κανένας τους δεν πήρε τίτλο έχοντας μόνον τρεις νίκες στην καριέρα του!

Ο Carlos Sainz είχε στεφθεί για πρώτη φορά Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 1990, δηλαδή τη χρονιά κατά την οποία πήρε και τις πρώτες τέσσερις νίκες της καριέρας του στο WRC.

Το αυτό ίσχυσε και για τον Marcus Gronholm, ο οποίος μία δεκαετία αργότερα, το 2000, πήρε τον πρώτο από τους δύο τίτλους του, δίχως να έχει κερδίσει κάποιον αγώνα τις προηγούμενες σεζόν, όμως τη χρονιά του Πρωταθλήματος ανέβηκε τέσσερις φορές στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.

Ο Waler Roehrl το 1980 πήρες τον πρώτο τίτλο του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, έχοντας συνολικά επτά νίκες από το 1975 μέχρι το τέλος της σεζόν που αναδείχθηκε Πρωταθλητής.

Ο Miki Biasion το 1988 πανηγύρισε πέντε νίκες, ενώ είχε κι άλλες τέσσερις από τις προηγούμενες δύο σεζόν.

Ο Juha Kankunnen 1986 είχε σύνολο πέντε νίκες, εκ των οποίων οι τρεις τη σεζόν του τίτλου, ενώ ο Tommi Makinen το 1996, όταν κατέκτησε τον πρώτο τίτλο του στο WRC, είχε μία νίκη από το 1994 και ακόμα πέντε εκείνη τη σεζόν.

Όσο για τους δύο Sebastien, τον  Loeb και τον Ogier, είχαν (σχεδόν) διψήφιο αριθμό νικών όταν κατακτούσαν τον «παρθενικό» τους τίτλο!