Ράλλυ Πορτογαλίας - 1η Μέρα: Δείχνει τον δρόμο ο Rovanpera, Tanak και Evans εκτός κάδρου (photos)


Ο Kalle Rovanpera πέρασε στην πρωτοπορία του Ράλλυ Πορτογαλίας, με τον Dani Sordo να μένει κοντά και τον Ott Tanak να βγαίνει εκτός μάχης από νωρίς και τον Elfyn Evans να έχει αντίστοιχη μοίρα αργότερα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 12/5/2023

Η πρώτη μέρα στο πάντα απαιτητικό και κακοτράχηλο Ράλλυ Πορτογαλίας έκρυβε δυσάρεστες εκπλήξεις και μία μάχη για τη νίκη.

Ο Ott Tanak έκλεισε το πρωινό loop στην κορυφή, όμως έπεσε από την πρωτοπορία με την αρχή του απογευματινού σκέλους, όταν έπαθε κλατάρισμα το εμπρός δεξί ελαστικό, με αποτέλεσμα να χάσει 50 δευτερόλεπτα μέσα σε λίγα χιλιόμετρα. Έπεσε τελευταίος ανάμεσα στα Rally1 και επιδόθηκε σε μία προσπάθεια να μειώσει τη διαφορά από τον 6ο Elfyn Evans, ο οποίος του το έκανε πιο εύκολο στην SS7.

Εκεί, ο Ουαλός εγκατέλειψε στο 14ο χιλιόμετρο μετά από σφοδρή έξοδο που είχε, που ευτυχώς για τον ίδιο και τον συνοδηγό του, Scott Martin, δεν οδήγησε σε κάποιο τραυματισμό, παρά μόνο στη διάλυση του GR Yaris Rally1.

Ο Esapekka Lappi βρήκε ρυθμό το απόγευμα και μετά τη λάθος επιλογή ελαστικών στο πρωινό loop, κατάφερε να ανέβει στην 3η θέση με το τέλος της μέρας, ρίχνοντας τον Thierry Neuville στην 5η. Ο Βέλγος, όμως, αντεπιτέθηκε στην υπερειδική στο φινάλε και πέρασε ξανά τον teammate του στη Hyundai.

Την ίδια ώρα, ο Kalle Rovanpera πατούσε το γκάζι με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και περνούσε στην κορυφή της κατάταξης, αν και ξεκινούσε δεύτερος σε κάθε ειδική διαδρομή. 

Ο Dani Sordo έχασε αρκετό χρόνο και έμεινε κάπως πίσω σε σχέση με την κορυφή μετά την SS7, κάνοντας ένα μικρό λάθος στην ε.δ. Με το τέλος της μέρας, υπολείπεται 10,8 δευτερόλεπτα.

Τέλος, ο Takamoto Katsuta θα συνεχίσει -πιθανώς- αύριο με τη διαδικασία του SuperRally μετά την αστοχία του αυτοκινήτου του στο πρωινό loop.

Αναλυτικά η κατάταξη:

ΘέσηΟδηγόςΧρόνος/Διαφορά από τον 1ο
1Kalle Rovanpera1:22:27.7
2Dani Sordo10.8
3Thierry Neuville26.0
4Pierre-Louis Loubet26.9
5Esapekka Lappi27.3
6Ott Tanak1:04.7