WRC: Δεν αναμένονται νέοι κατασκευαστές πριν το 2024


Ο επικεφαλής του WRC, Yves Matton, τονίζει πως αν κι υπάρχει ενδιαφέρον από νέους κατασκευαστές, δεν περιμένει την είσοδο κάποιου εξ αυτών πριν το 2024.

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 14/6/2021

Η εισαγωγή του υβριδισμού στο WRC από το 2022, έρχεται να γίνει δέλεαρ για νέους κατασκευαστές. 

Αυτό είναι κάτι που έχει αποκαλύψει και στο παρελθόν ο Yves Matton, rally director και επικεφαλής του θεσμού, που δήλωνε αισιόδοξος για την αύξηση των συμμετεχόντων στο πρωτάθλημα στο εγγύς μέλλον.

Εντούτοις, μιλώντας στο Autosport, ο Γάλλος πρώην επικεφαλής της Citroen WRC, εξήγησε πως ο χρόνος που χρειάζεται μία εταιρεία να σχεδιάσει, κατασκευάσει κι εξελίξει ένα αγωνιστικό νέων προδιαγράφων, καθιστά μάλλον απαγορευτική τη συμμετοχή της πριν το 2024:

«Σίγουρα, χωρίς την εισαγωγή της υβριδικής τεχνολογίας, πιστεύω πως κανείς εκ των τωρινών κατασκευαστών δεν θα ενδιαφερόταν να συνεχίσει στο μέλλον. Χρειάζονται την υβριδική τεχνολογία για να παραμείνουν οι αγώνες ράλι ένα καλό εργαλείο μάρκετινγκ για αυτούς.

«Μπορώ να σας πω ότι κι άλλοι κατασκευαστές εξετάζουν τους κανονισμούς. Δεν σχεδιάζουν αυτοκίνητα, παρά προσπαθούν να καταλάβουν πώς θα μπορούσαν αυτά να ενταχθούν στο μάρκετινγκ πλάνο που έχουν.

«Θα έλεγα πως το 2023 είναι πολύ νωρίς. Για να μπεις στους αγώνες, θες το λιγότερο δύο χρόνια προετοιμασίας.

«Πιστεύω πως το γεγονός ότι παραμένουν σε επαφή με μας και ότι έχουν μπει στη διαδικασία να μάθουν λεπτομέρειες, είναι δείγμα του ενδιαφέροντος που έχουν. Αν υπάρχει ενδιαφέρον, για μένα υπάρχει κι ελπίδα.»

Κι ενώ ο θεσμός θα ήθελε και νέους συμμετέχοντες, ο Matton επισημαίνει τη σημασία διατήρησης των τριών που τρέχουν ήδη:

«Θα ήθελα να τονίσω πως δεν παραπονιόμαστε που έχουμε τρεις κατασκευαστές. Σίγουρα, όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο, αλλά αν θυμηθείτε, υπήρχαν χρονιές με δύο και με τέσσερις κατασκευαστές.

«Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει σταθερότητα με αυτούς τους τρεις κατασκευαστές, και το γεγονός ότι έχουν δεσμευθεί να μείνουν στο σπορ για τρία χρόνια, δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν, κι αυτό δίνει μία παραπάνω αξία σε όποιον θέλει να εμπλακεί τώρα.»