WRC: Η «κατάρα» των Άγγλων Πρωταθλητών Ράλι...


Η νίκη του Elfyn Evans και οι 19 βαθμοί της διαφοράς του από τον Ogier τον θέτουν φαβορί στη μάχη του τίτλου στο WRC, αλλά ξυπνούν και άσχημες μνήμες

  • ΓΙΑΝΝΗΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • 21/9/2020

Στο 19, λοιπόν, ο Elfyn Evans! Ακολουθώντας κι αυτός τα… χνάρια του Ott Tanak, έπρεπε να πάρει τη μεγάλη απόφαση και να φύγει από την ομάδα που του έδωσε την ευκαιρία να γίνει οδηγός αγώνων, την M-Sport, και να πάει στην Toyota, ώστε να διεκδικήσει έναν τίτλο!

Ακόμα και σε αυτή την ανατρεπτική σεζόν που θα ολοκληρωθεί έπειτα από μόλις επτά αγώνες, ο Evans τούτη τη στιγμή προβάλλει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον τίτλο. Έναν τίτλο που θα μπορέσει ακόμα και να… σφραγίσει στις 11 Οκτωβρίου στη Σαρδηνία, αν πάρει τη νίκη και κάνει ταχύτερο χρόνο στην power stage και ταυτόχρονα ο «εξάκις» δεν τερματίσει δεύτερος!

Έναν τίτλο που δεν θα μπορούσε να φανταστεί ούτε στα πιο τρελά όνειρά του ο 32άχρονος Ουαλός, ο οποίος στο τέλος του 2019 έπαιρνε την απόφαση να φύγει από τη Ford και να πάει στην Toyota, έχοντας μόλις μία νίκη έως τότε, κι αυτή το… μακρινό 2017 στον αγώνα της πατρίδας του, με συνοδηγό τον Daniel Barritt.

Έναν τίτλο που έχουν καταφέρει να κατακτήσουν τα τελευταία 43 χρόνια –δηλαδή από το 1977 που απονέμεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι- μόλις δύο Βρετανοί: ο Σκοτσέζος Colin McRae το 1995 και ο Άγγλος Richard Burns, το 2001.

Κι εδώ ξεκινά μια σειρά από ειρωνείες. Αμφότεροι στέφθηκαν Πρωταθλητές οδηγώντας ιαπωνικά αυτοκίνητα και δη Subaru, όπως και ο Evans, ο οποίος είναι οδηγός της Toyota. Κι αμφότεροι έφυγαν πολύ νωρίς από τη ζωή: ο Burns το 2005 από όγκο στον εγκέφαλο σε ηλικία 34 ετών και ο McRae δύο χρόνια αργότερα, το 2007, σε ηλικία 39 ετών, όταν έπεσε το ελικόπτερο που πιλοτάριζε και στο οποίο επέβαινε και ο γιός του.

Αυτές τις δύο «κατάρες» θέλει να τις ξορκίσει ο Evans, ο μοναδικός εργοστασιακός οδηγός, ο οποίος φέτος έχει δύο νίκες, μιας και οι Sebastien Ogier, Thierry Neuville και Ott Tanak έχουν ανέβει από μία φορά στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου εντός του 2020.