WRC: Σκέψεις για οριοθέτηση του κόστους - Πόσα ξοδεύουν οι ομάδες για τα Rally1


Οι ιθύνοντες του WRC θέλουν να θεσπίσουν ένα όριο στα έξοδα των ομάδων, ώστε να γίνει βιώσιμη η συμμετοχή τόσο των υπαρχόντων εργοστασίων, όσο κι η εμπλοκή νέων.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 17/5/2023

Το WRC έχει περάσει στην υβριδική εποχή από το 2022, με τα νέα αυτοκίνητα κατηγορίας Rally1 να δεσπόζουν, αλλά με μόνο τρεις κατασκευαστές: την Toyota, τη Hyundai και τη Ford με την M-Sport.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος ενός Rally1 αγγίζει πια το 1 εκ. ευρώ, ενώ για τα Rally2 το ποσό αγγίζει τα 200.000 ευρώ.

Ως εκ τούτου, η προσέλκυση νέων κατασκευαστών, αλλά και η διαδικασία να πείσει ο promoter τους ήδη υπάρχοντες να συνεχίσουν, ειναι αρκετά δύσκολη υπόθεση,

Για αυτό και γίνονται πλέον συζητήσεις μεταξύ όλων των πλευρών για την υιοθέτηση ενός budget cap, όπως έχει γίνει και στη Formula 1 από το 2021.

Μιλώντας στο Autosport, ο αθλητικός διευθυντής του WRC Peter Thul έδωσε το στίγμα για τις συζητήσεις στα παρασκήνια:

«Θυμάμαι όταν κάναμε υποθέσεις για το κόστος των τωρινών αυτοκινήτων. Δεν θα σας πω τον ακριβή αριθμό, αλλά έχει αρχίσει να ξεφεύγει το κόστος.

«Καταλαβαίνω πως είναι ένα σπορ όπου κεντρικό ρόλο παίζει η τεχνολογία κι οι μηχανικοό θέλουν πάντα να κατασκευάζουν τα ταχύτερα δυνατά αυτοκίνητα. Αλλά το να μπει ένα όριο στους προϋπολογισμούς είναι εξαιρετικά σημαντικό.

«Πρέπει να μειώσουμε τα έξοδα. Τα αφεντικά των κατασκευαστών με αυτοκίνητα Rally1 θα πρέπει να πάνε στα Δ.Σ. των εταιρειών τους και να δικαιολογήσουν κάπως όλη αυτή την επένδυση, αυτό είναι το μόνο βέβαιο.»

Από τη μεριά του, ο διευθυντής αγώνων ράλλυ της FIA, Andrew Wheatley έδωσε μερικά παραδείγμα του πώς θα μπορούσε να θεσπιστεί αυτό το όριο στα έξοδα των ομάδων:

«Το όριο στους προϋπολογισμούς μπορεί να μπει με διάφορους τρόπους, δε χρειάζεται να δημοσιοποιηθεί.

«Μπορεί να έχει τη μορφή κάποιου τεχνικού ή αγωνστικού περιορισμού σε έναν κανονισμό που θα έχει την ίδια επίδραση με το να μπει cost cap.

«Αυτό έχει λειτουργήσει καλά στην κατηγορία των Rally2, καθώς υπάρχει όριο στους προϋπολογισμούς σε τεχνικό επίπεδο, και μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα.»