Αεραναρτήσεις: Πώς επισκευάζονται, τι πρέπει να προσέχουμε (video-photos)


Xρήσιμες συμβουλές για τις αεραναρτήσεις των σύγχρονων αυτοκινήτων, τόσο στον τομέα της εγκατάστασης όσο και σε αυτόν της αγοράς τους.

  • ΦΩΤΟ: BILSTEIN
  • 1/9/2022

Οι καινοτόμες τεχνολογίες στην αυτοκινητοβιομηχανία «αγγίζουν» και το χώρο των αναρτήσεων. Τα εργοστασιακά αυτοκίνητα με αεραναρτήσεις γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή.

Premium εταιρίες, όπως η Mercedes και η BMW εξοπλίζουν όλο και περισσότερα μοντέλα τους με άνετες αεραναρτήσεις. Τι γίνεται όμως στη διαδικασία ελέγχου τους; Πόσο εύκολο είναι να πραγματοποιηθούν εργασίες επιδιόρθωσης από τα συνεργεία; Τα φθηνά ανταλλακτικά που υπάρχουν στο διαδίκτυο προσφέρουν τις απαραίτητες εγγυήσεις ασφάλειας για το αυτοκίνητο;

Όλα αυτά τα ερωτήματα – και ακόμα περισσότερα που μπορεί να έχουν οι οδηγοί αλλά και οι μηχανικοί σε συνεργεία αυτοκινήτων - έρχονται να απαντηθούν από την BILSTEIN, η οποία δίνει χρήσιμες συμβουλές για σωστή εγκατάσταση αλλά και έλεγχο της λειτουργίας τους.

Αν και σε πολλές περιπτώσεις η «διαχείριση» μιας αερανάρτησης μοιάζει μια ιδιαίτερα εξειδικευμένη διαδικασία που μπορεί να «προβληματίζει» ένα συνεργείο αυτοκινήτων, η αντικατάσταση εξαρτημάτων της μπορεί να αποδειχθεί αρκετά πιο εύκολη. «Οι βασικές εργασίες είναι ίδιες», τονίζει ο Mustafa Yavuz από την τεχνική υποστήριξη της BILSTEIN, εξηγώντας ότι πολλά εξαρτήματά της είναι ήδη γνωστά από τα συμβατικά αμορτισέρ. «Τα εξαρτήματα είναι κατασκευασμένα έξυπνα και με ασφάλεια. Απλώς πρέπει να γνωρίζετε ποια βήματα ελέγχου χρησιμοποιούμε», ξεκαθαρίζει.

Ασφαλώς η αξιολόγηση και ο εντοπισμός ελαττωμάτων σε μια αερανάρτηση διαφέρει από ένα συμβατικό σύστημα ανάρτησης. Με δεδομένο ότι πρόκειται για ένα κλειστό εξάρτημα, σε αντίθεση με τα συνηθισμένα γόνατα ανάρτησης με ανοιχτό αμορτισέρ και ξεχωριστό ελατήριο, οι διαρροές λαδιού είναι δύσκολο να ανιχνευθούν.

Ετσι, σε αυτή την περίπτωση, ένα test drive του αυτοκινήτου βοηθά για την αξιολόγησή της, μέσω ελέγχου των θορύβων που προκύπτουν αλλά και της ευστάθειας στην οδήγηση. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης των ηλεκτρομαγνητικών βαλβίδων για να βοηθήσουν στον έλεγχο της κατάστασης των εξαρτημάτων.

Χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την αντικατάσταση της αερανάρτησης μιας AirMatic Mercedes E-Class σειράς 211, η BILSTEIN δίνει πολύτιμα tips. Η αφαίρεση του πίσω άξονα είναι απαραίτητη, πριν ακολουθηθούν βήμα-βήμα οι οδηγίες εγκατάστασης που προσφέρει η εταιρία με χρήση κατάλληλων εικόνων.

«Αυτό που προσωπικά προτείνω πάντα είναι μην κατεβάζετε τελείως το όχημα μονομιάς. Κατεβάστε το σταδιακά. Πριν φτάσει στο έδαφος, πρέπει να έχει αυξηθεί η πίεση. Ο κινητήρας πρέπει επίσης να είναι σε λειτουργία, γιατί έτσι παίρνουμε το σήμα μέσω του συμπιεστή ότι υπάρχει αρκετός αέρας στο σύστημα», λέει ο Yavuz.

Ο κίνδυνος με τα φθηνά ανταλλακτικά στο διαδίκτυο

Όπως συμβαίνει σε όλα τα προϊόντα, έτσι και στο κομμάτι των αεραναρτήσεων, μπορεί κανείς να βρει πολλές και ιδιαίτερα φθηνές λύσεις στο διαδίκτυο. Ωστόσο, ο Rainer Popiol, επικεφαλής της Ακαδημίας BILSTEIN, συστήνει σε άπαντες να είναι πολύ προσεκτικοί σε τέτοιες επιλογές, μιας και συχνά η χαμηλή τιμή συνοδεύεται από χαμηλά επίπεδα ασφάλειας για το όχημα και, κατ’ επέκταση, για τους επιβαίνοντες σε αυτό.

«Αγοράζουμε τέτοια φθηνά προϊόντα στην Ακαδημία BILSTEIN και στη συνέχεια αναλύουμε ακριβώς τι υπάρχει στην πραγματικότητα πίσω από αυτά», λέει χαρακτηριστικά και εξηγεί ότι συχνά παρατηρείται το εξής ανησυχητικό φαινόμενο: Τα προϊόντα αυτά είναι παλιές, πεταμένες μονάδες αερανάρτησης που έχουν διαμορφωθεί εξωτερικά για να φαίνονται σαν καινούριες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στο εσωτερικό τους να βρίσκονται είτε παλιά εξαρτήματα, που έχουν απλά επισκευαστεί με πρόχειρο τρόπο, ίσα-ίσα για να μπορούν να λειτουργήσουν, είτε εξαρτήματα που έχουν «γράψει» πολλά χιλιόμετρα. Επιπλέον, οι ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες συχνά δεν λειτουργούν ή λείπουν, μετατρέποντας ένα ενεργό σύστημα σε παθητικό.

Κι όμως, εξωτερικά οι φθηνές μονάδες αερανάρτησης δείχνουν τέλειες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ropiol, συνήθως δεν πρόκειται για άψογα επισκευασμένα ανταλλακτικά που πλέον είναι όντως σαν καινούρια, αλλά μεταχειρισμένα ανταλλακτικά στα οποία έχουν αλλάξει μεμονωμένα εξαρτήματα ή στα οποία λείπουν εξαρτήματα.

Δείτε το σχετικό video από το κανάλι της BILSTEIN στο YouTube: