Γιατί το leasing ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορεί να είναι η ιδανική επιλογή


Πως η ενοικίαση ή η μακροχρόνια μίσθωση (βλέπε leasing) μπορεί να είναι η καλύτερη και πιο συμφέρουσα επιλογή στην περίπτωση των ηλεκτρικών μοντέλων. Ας δούμε τους πιο σημαντικούς λόγους που κάνουν την ενοικίαση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων πιο συμφέρουσα στην παρούσα χρονική συγκυρία.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟ
  • 11/1/2022

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάνουν την ηλεκτρική κινητικότητα ακόμα και σήμερα που βρίσκεται στα πρώτα της βήματα και οι υποδομές φόρτισης στις περισσότερες χώρες είναι σε νηπιακό στάδιο να έχει πολλά πλεονεκτήματα και οικονομικά οφέλη έναντι των συμβατικών αυτοκινήτων. Η επιλογή όμως ενός ηλεκτρικού μοντέλου κρύβει ακόμα πολλά κρυφά σημεία και σκιές που κάνουν τους αγοραστές διστακτικούς να αλλάξουν το συμβατικό τους αυτοκίνητο με ένα ηλεκτρικό.

Αυτή η διστακτικότητα είναι απόλυτα λογική κατά την γνώμη μας, αφού σήμερα η αυτονομία πολλών ηλεκτρικών μοντέλων μοιάζει ανεπαρκής και οι υποδομές φόρτισης ειδικά στη χώρα μας παραμένουν ελάχιστες και η γνώση γύρω από το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι περιορισμένη προς το παρόν. Παράλληλα, πολλοί οδηγοί έχουν δικαιολογημένα τις ανησυχίες τους σχετικά με το κόστος αντικατάστασης των μπαταριών στο τέλος του κύκλου ζωής τους, αλλά και την αξιοπιστία τους σε βάθος χρόνου.

Όλα σε μία μηνιαία συνδρομή

Από οικονομικής πλευράς η λύση της κάλυψης όλων εξόδων με ένα μηνιαίο μίσθωμα δεν διαφέρει σε πολλά από το leasing ενός συμβατικού μοντέλου. Όλα τα κόστη χρήσης (εκτός φυσικά από τη φόρτιση) περιλαμβάνονται σε ισόποσα μηνιαία μισθώματα. Με αυτό τον τρόπο οι οδηγοί αποφεύγουν τις δυσάρεστες εκπλήξεις, αφού στο μίσθωμα περιλαμβάνεται η συντήρηση, το κόστος επισκευής σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη βλάβη, η ασφάλιση, η αλλαγή ελαστικών και φυσικά όλοι οι φόροι. Στη λήξη του συμβολαίου ο πελάτης έχει συνήθως τρεις επιλογές. Να αγοράσει το αυτοκίνητο, να το αλλάξει μισθώνοντας ένα καινούριο ή απλά να το επιστρέψει.

Επιπλέον, καθώς οι ανάγκες των αγοραστών αλλάζουν, μπορούν μετά τα 3 ή 4 χρόνια (στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμβόλαια μακροχρόνιας μίσθωσης διαρκούν 36 ή 48 μήνες) να επιλέξουν ένα μεγαλύτερο αυτοκίνητο ή ένα πλήρως ηλεκτρικό με μεγαλύτερη αυτονομία.

Κανένα άγχος για τις μπαταρίες

Με το κόστος μίσθωσης να περιλαμβάνει τα πάντα από άποψη συντήρησης, ο κάτοχος του οχήματος απαλλάσσεται και από το μεγαλύτερο ίσως άγχος του κόστους αλλαγής των μπαταριών. Η αλήθεια είναι ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν πολύ μικρότερο κόστος συντήρησης από τα συμβατικά, καθώς υπάρχουν πολύ λιγότερα κινούμενα μέρη, αλλά είναι επίσης αληθές ότι οι μπαταρίες χάνουν σταδιακά την ικανότητα τους να αποθηκεύουν ενέργεια και συνεπώς «πέφτουν» σε απόδοση μετά από κάποια χρόνια. Και το κόστος επισκευής ή αντικατάστασής τους πραγματικά πονάει.

Σήμερα, οι εγγυήσεις που προσφέρουν οι περισσότεροι κατασκευαστές για τις μπαταρίες φτάνουν τα 8 με 10 χρόνια, ή τα 160.000 χιλιόμετρα και υπόσχονται ότι θα είναι διαθέσιμο το 70% της χωρητικότητας τους. Είναι εύλογο ότι με τη λύση της μίσθωσης ο οδηγός αποφεύγει αυτό το κόστος, αφού θα έχει αλλάξει αυτοκίνητο πολύ πριν έρθει το τέλος της ζωής των μπαταριών του αυτοκινήτου του.