Τι πρέπει να κάνεις αν αποκλειστείς με το αυτοκίνητο στα χιόνια


Προετοιμάσου σωστά και ενημερώσου για όλα εκείνα που πρέπει να γνωρίζεις στην περίπτωση που κολλήσεις στο χιονισμένο οδικό δίκτυο. Μάθε για τον «αόρατο δολοφόνο» που έχει κοστίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους.

  • 24/1/2022

Τις τελευταίες ώρες ένα σφοδρό κύμα κακοκαιρίας με την ονομασία «Ελπίς» έχει σαρώσει τη χώρα μας και αναμένεται να κορυφωθεί προσεχώς. Προφανώς οι μετακινήσεις πρέπει να αποφεύγονται ωστόσο υπάρχουν και οι οδηγοί που είναι υποχρεωμένοι να μπουν στο αυτοκίνητό τους και να μετακινηθούν. Παρακάτω υπάρχουν κάποιες χρήσιμες συμβουλές στην περίπτωση ακινητοποίησης του οχήματος σε χιονισμένο οδικό δίκτυο και οδηγίες για ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιήσει ο οδηγός ώστε να βγει «αλώβητος» τόσο ο ίδιος όσο και το όχημά του απ΄ αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Πάρε μαζί σου τα απαραίτητα εφόδια

Είναι σημαντικό στο αυτοκίνητο να υπάρχουν όλα τα εφόδια που θα σε βοηθήσουν να παραμείνεις ασφαλής στη μέση ενός χιονισμένου δρόμου. Τα πιο βασικά είναι το φαγητό, το νερό και φυσικά ένα πλήρως φορτισμένο κινητό. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρχουν μπουφάν, κουβέρτες, μπότες, γάντια, σκουφιά  και ένα καλά εξοπλισμένο κουτί πρώτων βοηθειών. Σε περιοχές όπου οι έντονες χιονοπτώσεις είναι συχνό φαινόμενο καλό είναι τα παραπάνω τα βρίσκονται φυλαγμένα στο αυτοκίνητο καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα. Αντιθέτως στα μέρη όπου τα χιόνια εμφανίζονται πιο σπάνια τότε είναι καλό να αποθηκεύονται πριν ξεκινήσουμε τη μετακίνησή μας και ενώ γνωρίζουμε ότι οι προγνώσεις δίνουν επιδείνωση του καιρού, όπως συμβαίνει αυτές τις ημέρες σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της χώρας. Προφανώς στις παραπάνω προμήθειες θα πρέπει να υπολογιστούν όλοι οι επιβάτες του οχήματος και όχι μόνο ο οδηγός.

Φουλάρε το ρεζερβουάρ με καύσιμο

Στην περίπτωση που είσαι κάτοχος ηλεκτρικού αυτοκινήτου φόρτισέ το πλήρως πριν ξεκινήσεις. Ο μεγαλύτερος σύμμαχος στην αντιμετώπιση του κρύου είναι η ζέστη που προέρχεται από τους αεραγωγούς και για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο κινητήρας να είναι σε λειτουργία, καταναλώνοντας καύσιμο. Οι ειδικοί προτείνουν να μπαίνει σε λειτουργία για 10-15 λεπτά κάθε μία ώρα ώστε να μένει ζεστή η καμπίνα, μεγιστοποιώντας την αυτονομία. Την ίδια στιγμή τα EVs χάνουν μέρος της αυτονομίας τους κατά την έκθεσή τους στο κρύο. Όσα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με αντλία θερμότητας έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα ηλεκτρικά που παράγουν θερμότητα μέσω αντίστασης που καταναλώνει περισσότερη ενέργεια. Επίσης κάποια μοντέλα της Tesla φέρουν την επιλογή «Camp Mode» όπου θέτουν σε λειτουργία το σύστημα θέρμανσης χρησιμοποιώντας την ελάχιστη απαιτούμενη ενέργεια η οποία «τρώει» μόλις το 15% της μπαταρίας σε 8 ώρες. Συμπερασματικά προκύπτει ότι όποιον τύπο αυτοκινήτου και αν διαθέτεις θα πρέπει να είναι φουλαρισμένο πριν ξεκινήσεις τη διαδρομή σου. Σε κάθε άλλη περίπτωση μπορεί να δημιουργηθούν άσχημες καταστάσεις.

Κάνε συχνά έλεγχο στο τελικό της εξάτμισης

Ένας ιδιαίτερα σημαντικός κίνδυνος σε ένα ακινητοποιημένο όχημα είναι η πλήρης κάλυψη του τελικού της εξάτμισης απ’ το χιόνι. Αν συμβεί αυτό, όταν ο κινητήρας μπει σε λειτουργία ενδέχεται το μονοξείδιο του άνθρακα να εισέλθει στην καμπίνα και να δηλητηριάσει τους επιβάτες. Το μονοξείδιο το άνθρακα αναφέρεται ως ο «αόρατος δολοφόνος» αφού είναι άχρωμο, άοσμο και άγευστο αλλά την ίδια στιγμή εξαιρετικά τοξικό και μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μεταξύ των συμπτωμάτων αναφέρονται ο πονοκέφαλος, η ναυτία, η αδυναμία και η σύγχυση. Συνεπώς είναι σημαντικό να ελέγχεις συχνά την εξάτμιση και αν διαπιστώσεις ότι έχει συγκεντρωθεί χιόνι να την καθαρίζεις ώστε να απελευθερώνονται τα αέρια στην ατμόσφαιρα.

Μην εγκαταλείψεις το αυτοκίνητό σου

Είναι το ασφαλέστερο μέρος για να βρίσκεσαι μέχρι να ξεκινήσει ξανά η κυκλοφορία. Όσο κρύο και αν κάνει στην καμπίνα το σίγουρο είναι ότι έξω κάνει περισσότερο. Το να εγκαταλείψεις τη ζεστασιά του αυτοκινήτου και να βγεις περπατώντας στο ψυχρό περιβάλλον κρύβει κινδύνους. Εκτός του ότι μπορεί να πάθεις υποθερμία είναι αρκετά πιθανό να χαθείς και να μην μπορείς να βρεις τον δρόμο για να επιστρέψεις. Την ίδια στιγμή εκτός του ότι βάζεις σε κίνδυνο τη ζωή σου, θέτεις σε κίνδυνο και το όχημα το οποίο δεν βρίσκεται πλέον υπό την εποπτεία σου. Επίσης ενδέχεται να προκαλέσεις πρόβλημα στην κυκλοφορία όταν επιτέλους ανοίξει ο δρόμος και ξεκινήσει η κίνηση των οχημάτων.

Προσπάθησε να παραμείνεις ζεστός

Στόχος είναι να παραμείνεις όσο το δυνατόν περισσότερη ώρα ζεστός. Οι γιατροί αναφέρουν πως το ανθρώπινο σώμα παράγει θερμοκρασία, παρόλο που τα πιο νεαρά άτομα την χάνουν γρηγορότερα. Το ιδανικό είναι να φορέσεις ένα καπέλο ή έναν σκούφο ώστε να διατηρείται ζεστό το κεφάλι ενώ τα χέρια προτείνεται να αγκαλιάζουν το στήθος, με τις παλάμες τοποθετημένες κάτω απ’ τις μασχάλες. Προσπάθησε να τρως σνακς πλούσια σε υδατάνθρακες που θα σε κρατήσουν ζεστό και θα σου δώσουν ενέργεια. Τέτοια είναι οι ξηροί καρποί, οι σοκολάτες και οι μπάρες βρώμης. Προφανώς και δεν είναι καλή ιδέα να καταναλώσεις αλκοόλ για να ζεσταθείς αφού θα μειώσει τα αντανακλαστικά σου και ενδέχεται να σε αποπροσανατολίσει και κάνει πιο θολό το πλάνο σου για να βγεις από αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

Οδήγησε προσεκτικά μόλις ξεκινήσει ξανά η κυκλοφορία

Και τα δύο χέρια θα πρέπει να βρίσκονται στο τιμόνι ενώ το πάτημα στο γκάζι και στο φρένο θα πρέπει να είναι γίνεται με… απαλό τρόπο. Μην αναπτύσσεις υψηλή ταχύτητα και προσπάθησε να κρατάς απόσταση από το προπορευόμενο όχημα. Οι γενικές οδηγίες λένε πως πρέπει να έχεις τρία δευτερόλεπτα απόσταση σε καλές καιρικές συνθήκες, τέσσερα κατά την διάρκεια της νύχτας και πέντε όταν υπάρχει ολισθηρό οδόστρωμα. 

Απόφυγε τις άσκοπες μετακινήσεις

Η πιο ασφαλής λύση είναι να μείνεις σπίτι και να μην μετακινηθείς εφόσον το κύμα κακοκαιρίας μαίνεται. Επειδή όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό καλό είναι να προετοιμαστείς πριν βάλεις μπροστά το αυτοκίνητο. Τι σημαίνει αυτό; Αντικαταστήστε τα ταλαιπωρημένα λάστιχα των υαλοκαθαριστήρων, γέμισε το δοχείο με νερό για να καθαρίζεις το παρμπρίζ και ελέγξτε την πίεση των ελαστικών τα οποία την ίδια στιγμή θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση για να παρέχουν την απαιτούμενη πρόσφυση. Τέλος, είναι δεδομένο ότι στο πορτ-παγκάζ θα πρέπει να υπάρχει ένα σετ αντιολησθητικών αλυσίδων. Διαφορετικά, δεν πας πουθενά…