Πώς θα μεταφέρετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο με το αυτοκίνητο χωρίς ζημιές και απρόοπτα


Η μεταφορά του χριστουγεννιάτικου δέντρου δεν είναι τόσο απλή. Διαβάστε μερικές συμβουλές για να αποφύγετε ζημιές στο αυτοκίνητο που θα σας αναγκάσουν να βάλετε... χέρι στον 14ο μισθό.

  • ΠΗΓΑ: CAR AND DRIVER USA, ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 5/12/2023

Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα και όσοι δεν πρόλαβαν να στολίσουν, τρέχουν την τελευταία στιγμή να προμηθευτούν το δέντρο τους. Τουλάχιστον όσοι δεν έχουν ένα να τους περιμένει καρτερικά στην αποθήκη.

Αν η αγορά αφορά πλαστικό δέντρο τότε το θέμα της μεταφοράς είναι απλό αφού υπάρχει συσκευασία μέσα στην οποία είναι τοποθετημένο και μπορεί να μεταφερθεί εύκολα από τα περισσότερα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν εκεί έξω.

Υπάρχουν όμως και αυτοί που προτιμούν τα φυσικά δέντρα. Σε αυτή την περίπτωση η μεταφορά από το σημείο όπου θα το προμηθευτούν κρύβει δυσκολίες και υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξει ο οδηγός ώστε να μην βάλει σε κίνδυνο ούτε το αυτοκίνητο ούτε την οδική ασφάλεια.

Το αναφέρει άλλωστε και η American Automobile Association όπου σε μελέτη που έκανε τονίζει αυτούς τους κινδύνους ενώ σημειώνει ότι 1 στους 5 οδηγούς βλέπουν το δέντρο τους να πέφτει από το αυτοκίνητο κατά τη μεταφορά!

Εφόσον συμβεί το... κακό, ο χριστουγεννιάτικος προϋπολογισμός μπορεί να εκτοξευτεί αφού εκτός το ότι θα χρειαστείτε ένα νέο δέντρο ενδέχεται να προκύψουν μικρές ή μεγάλες ζημιές στο αμάξωμα και θα πρέπει να... βάλατε χέρι στον 14ο μισθό για να τις διορθώσετε.

Για αρχή είναι σημαντικό να έχετε εφοδιαστεί με τα κατάλληλα αξεσουάρ που θα σας βοηθήσουν στη μεταφορά. Θα πρέπει να έχετε γάντια για να πιάσετε καλά το δέντρο χωρίς να σας πληγώσουν οι βελόνες, σχοινιά ή ιμάντες για να το δέσετε και μία κουβέρτα ή έναν μουσαμά για να το τυλίξετε και να προστατεύσετε το χρώμα του αυτοκινήτου.

Αν έχετε μπάρες οροφής τότε το δέσιμο είναι εύκολο. Αν όχι, χρησιμοποιείστε την κουβέρτα ή τον μουσαμά που αναφέραμε πιο πάνω, τυλίξτε το δέντρο και στη συνέχεια περάστε τους ιμάντες μέσα από τις πόρτες του αυτοκινήτου και όχι μέσα από τα παράθυρα. Ανοίγετε δηλαδή τις πόρτες, περνάτε τους ιμάντες και μετά τις κλείνετε καλά.

Έτσι δεν θα μετακινηθεί ενώ αν προκύψει έκτακτη ανάγκη θα βγείτε αμέσως από το αυτοκίνητο. Αν περάσετε τους ιμάντες μέσα από τα παράθυρα τότε υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστείτε στιγμιαία και να χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Σε κάθε περίπτωση το δέντρο θα πρέπει να τοποθετηθεί με το κομμένο μέρος του κορμού να κοιτάει μπροστά και η κορυφή πίσω. Εφόσον τοποθετηθεί στην οροφή το ιδανικό είναι να γίνουν τρία δεσίματα: ένα μπροστά, ένα πίσω και ένα στη μέση.

Αν πάλι το αυτοκίνητό σας είναι αρκετά μεγάλο μπορείτε να αποφύγετε το δέσιμο στην οροφή και να το ξαπλώσετε στην καμπίνα, αφού πρώτα ρίξετε τη δεύτερη (ή και την τρίτη αν υπάρχει) σειρά καθισμάτων. Σε αυτή την περίπτωση να είστε προσεκτικοί κατά την τοποθέτηση ώστε να μην προκύψουν νεκρά σημεία που θα εμποδίσουν την ορατότητά σας προς στον δρόμο και να είστε έτοιμοι για ένα καλό καθάρισμα αφού οι βελόνες θα πάνε παντού.  

Αφού έχετε ολοκληρώσει την τοποθέτηση αποφύγετε τους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, τόσο για να φτάσει το δέντρο σε καλή κατάσταση στο σπίτι όσο και να μπορείτε να σταματήσετε άμεσα εφόσον προκύψει συμβάν. Όταν με το καλό φτάσετε στη βάση σας αφαιρέστε το προσεκτικά και αν δείτε ότι έχει πέσει ρετσίνι στο αμάξωμα βγάλτε το άμεσα, διαφορετικά θα προκαλέσει ζημιά στο χρώμα.