Ο σωστός τρόπος για να ρυθμίσεις τους καθρέφτες του αυτοκινήτου


Δείτε ποιο είναι το συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι οδηγοί και το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται «τυφλά» σημεία.

  • 5/11/2023

Μία από τις πολύτιμες συμβουλές που οι έμπειροι οδηγοί αυτοκινήτων δίνουν σε αυτούς που μόλις έχουν αποκτήσει το δίπλωμά τους, είναι να κοιτούν συχνά τους καθρέφτες του αυτοκινήτου τους.

«Όταν οδηγείς, δεν κοιτάς μόνο εμπρός. Η… μισή οδήγηση γίνεται παρατηρώντας το τι συμβαίνει πίσω σου», είναι μια από τις χαρακτηριστικές ατάκες που σίγουρα θα έχουν ακούσει αρκετοί. Και αν τα παλιά αυτοκίνητα διέθεταν καθρέφτη οπισθοπορείας μόνο από την πλευρά του οδηγού, εδώ και χρόνια όλα διαθέτουν τρεις καθρέφτες: Τον κεντρικό εσωτερικό (ασφαλώς) και τους δύο πλαϊνούς, στην πλευρά οδηγού και συνοδηγού.

Έτσι, τα «όπλα» υπάρχουν. Πλέον, απομένει η σωστή τους ρύθμιση, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα «τυφλά» σημεία που προκύπτουν από το αμάξωμα - και κυρίως τις κολώνες - του κάθε αυτοκινήτου. Αυτά τα «τυφλά» σημεία είναι πολλές φορές η αιτία αρκετών ατυχημάτων στους δρόμους.

Για αρκετά χρόνια υπήρχε η άποψη ότι οι εξωτερικοί καθρέφτες πρέπει να ρυθμίζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να φαίνεται πάντα ένα ελάχιστο τμήμα του δικού μας αυτοκινήτου (σ.σ. όπως δηλαδή στη βασική φωτογραφία στην κορυφή του άρθρου), για να υπάρχει σαν «βάση». Αυτό, όμως, πλέον δεν ισχύει.

Η σωστή ρύθμιση των εξωτερικών καθρεφτών οπισθοπορείας πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μην βλέπουμε κανένα σημείο του αμαξώματος του δικού μας οχήματος. Με αυτό τον τρόπο μεγιστοποιείται το οπτικό πεδίο προς τα πλάγια και έτσι μειώνονται τα «τυφλά» σημεία αλλά και η πιθανότητα ατυχήματος σε μία αλλαγή λωρίδας ή κατεύθυνσης.

Οσο για τον κεντρικό εσωτερικό καθρέφτη, ασφαλώς η σωστή του ρύθμιση είναι αυτή που μεγιστοποιεί το οπτικό πεδίο από το πίσω τζάμι.

Με αυτό τον συνδυασμό, οι τρεις καθρέφτες «συνεργάζονται» με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, ελαχιστοποιώντας την περίπτωση να μη βλέπουμε ένα αυτοκίνητο που κινείται πίσω από το δικό μας.

Πώς μπορούμε να ελέγξουμε πρακτικά ότι τα κάναμε όλα σωστά; Όταν ένα όχημα που οδηγεί πίσω από εμάς σταματά να φαίνεται στον εσωτερικό καθρέφτη και εμφανίζεται αμέσως σε έναν από τους δύο εξωτερικούς, σημαίνει ότι έχουμε ρυθμίσει σωστά τους καθρέφτες.

Ασφαλώς, σημαντικό ρόλο παίζει και η σωστή θέση οδήγησης. Πρέπει να τοποθετήσετε το κάθισμα έτσι ώστε, με την πλάτη σας να είναι πλήρως ακουμπισμένη πίσω, το πάνω μέρος του τιμονιού να βρίσκεται στο ύψος των καρπών σας με τα χέρια τεντωμένα. Επίσης, θα πρέπει να μπορείτε να πιέζετε τον συμπλέκτη με το πόδι σας ελαφρώς λυγισμένο, χωρίς να πρέπει να τεντώσετε πλήρως το πόδι σας για να πιέσετε το πεντάλ μέχρι κάτω.