Οδηγώντας κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς: Συμβουλές για να αποφύγετε τα χειρότερα


Οι μεγάλες πυρκαγιές που για άλλη μια φορά έπληξαν την Ελλάδα μάς υπενθυμίζουν ότι υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει σε επίπεδο υποδομών και πρόληψης. Τι γίνεται όμως όταν χρειαστεί να κινηθείτε εν μέσω πυρκαγιάς με το αυτοκίνητο σας; Ειδικοί συμβουλεύουν σχετικά.

  • ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ, ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
  • 23/8/2023

Ο κοσμήτορας του Κολλεγίου Φυσικών Πόρων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ και ειδικός στις δασικές πυρκαγιές, J. Keith Gilless, είπε ότι ο εγκλωβισμός σε ένα όχημα είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτων από τις πυρκαγιές επειδή οι άνθρωποι περιμένουν πάρα πολύ για να φύγουν.

Πρόσθεσε ότι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιβίωση είναι να λάβετε υπόψη τις προειδοποιήσεις εκκένωσης και να φύγετε αρκετά νωρίς ώστε να μην χρειάζεται να συζητάτε εάν θα αναζητήσετε καταφύγιο σε ένα φρεάτιο ή αν θα ρισκάρετε σε ένα αυτοκίνητο. «Όταν σου λένε να εκκενώσεις — Φεύγεις. Μην σκέφτεστε αν θα μείνετε, μην το αξιολογείτε, μην το συζητάτε με γείτονες», είπε ο Gilless. «Απλά φεύγεις».

Οι άνθρωποι που περιμένουν πάρα πολύ, πιστεύοντας ότι το αυτοκίνητό τους θα κινηθεί πιο γρήγορα από την πιο γρήγορα κινούμενη φωτιά, δεν συνειδητοποιούν ότι οι πυρκαγιές τείνουν να ξεπηδούν και να καλύπτουν το έδαφος, εμποδίζοντας ξαφνικά αυτοκινητόδρομους και δρόμους που ήταν βατοί λίγο πριν. Επιπλέον, οι συνθήκες οδήγησης είναι συχνά δύσκολες, με κακή ορατότητα και κυκλοφορία που προκαλείται από άλλα άτομα που δεν τράπηκαν σε φυγή μέχρι την τελευταία στιγμή.

Εντούτοις, αν και η οδήγηση μέσα από μια πυρκαγιά είναι επικίνδυνη, είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνη από το να προσπαθείς να ξεφύγεις από μια φωτιά με τα πόδια καθώς η αλλαγή κατεύθυνσης του ανέμου και η ταχύτητα με την οποία πνέει μπορεί να σας προλάβει. Επομένως καλό είναι να ακολουθήσετε τις συμβουλές που ακολουθούν.

Πριν την πυρκαγιά

  • Έχετε διάφορους τρόπους λήψης ειδοποιήσεων. Λάβετε ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο, ενώ ακολουθείτε τις οδηγίες που αποστέλλονται από το 112.
  • Κάντε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Μάθετε τις διαδρομές εκκένωσης, εξασκηθείτε με το νοικοκυριό, τα κατοικίδια και εντοπίστε πού θα πάτε σε περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά.

Σε περίπτωση που πρέπει να φύγετε με το αυτοκίνητό σας

• Έχετε πάντα μαζί σας πόσιμο νερό, ταυτότητα,  τηλέφωνο και πιθανή φαρμακευτική αγωγή που ακολουθείτε.

• Έχετε μια μάλλινη κουβέρτα στο πορτμπαγκάζ. Το μαλλί είναι προτιμότερο γιατί δεν αναφλέγεται τόσο εύκολα όσο άλλα υφάσματα, ειδικά τα συνθετικά. Αν μπορείτε, ακόμη καλύτερα, προμηθευτείτε μια αντιπυρική κουβέρτα. Είναι πάμφθηνη και μπορείτε να την προμηθευτείτε εύκολα.

• Έχετε υπόψη σας μια εφεδρική διαδρομή σε περίπτωση που μπλοκαριστεί η κύρια διαδρομή εκκένωσης. Αν δείτε καπνό, γυρίστε και απομακρυνθείτε από αυτόν.

Κλείστε τα παράθυρά σας, ενεργοποιήστε τον κλιματισμό με ανακυκλοφορία του αέρα καμπίνας και κλείστε ή φράξτε τις οπές εξαερισμού όταν προσπαθείτε να βγείτε από φωτιά, καθώς ο καπνός μπορεί να ερεθίσει τα μάτια και το αναπνευστικό σύστημα. Οδηγήστε αργά με αναμμένους προβολείς και φώτα αλάρμ διατηρώντας το όχημά σας όσο το δυνατόν πιο ορατό.

• Αν δείτε φλόγες να πλησιάζουν το όχημά σας, προσπαθήστε να σταθμεύσετε όπου δεν υπάρχουν συντρίμμια, θάμνοι, δέντρα ή άλλα εύφλεκτα υλικά κατά προτίμηση σε ένα ξέφωτο μια βραχώδη περιοχή, πάρκινγκ ή απλώς στο δρόμο αρκεί αυτός να έχει μεγάλο πλάτος και όχι βλάστηση πλησίον του. Ακόμα και ένας τσιμεντένιος τοίχος ή άλλο αδρανές αντικείμενο μπορεί να φρενάρει τη διέλευση της φωτιάς.

• Αφήστε τον κινητήρα σε λειτουργία και προσπαθήστε να κατεβείτε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά στο αυτοκίνητο αλλά κυρίως κάτω από τα παράθυρα, για να προστατευθείτε από τη θερμότητα που ακτινοβολεί καθώς πλησιάζουν οι φλόγες.

• Εάν παγιδευτείτε, καλέστε το 199 (Πυροσβεστική Υπηρεσία) και αναφέρετε όσο γίνεται πιο αναλυτικά την τοποθεσία σας, αλλά να γνωρίζετε ότι η απάντηση έκτακτης ανάγκης μπορεί να καθυστερήσει ή να είναι αδύνατη.

• Χρησιμοποιήστε μάσκα N95 για να προστατευθείτε από την εισπνοή καπνού ή να περιορίσετε την έκθεσή σας στον καπνό.

• Αν βρεθείτε εκτός οχήματος, καλύψτε το πρόσωπό σας και οποιοδήποτε άλλο εκτεθειμένο δέρμα με στεγνό ύφασμα. Το βρέξιμο των υφασμάτων δεν είναι καλή ιδέα, γιατί η έντονη ζέστη θα δημιουργήσει ατμό. Εάν δεν έχετε κουβέρτα ή ρούχο και σας πιάσει η φωτιά έξω από το όχημα, καλύψτε τον εαυτό σας με χώμα.

Μην ξεχνάτε: Αυτές είναι συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε σε περίπτωση μη πρόωρης εκκένωσης της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση οι συνθήκες που επικρατούν ορίζουν και τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να βγείτε αλώβητοι από το πέρασμα της φωτιάς. 

Με στοιχεία από την WashingtonPost, την Cal Fire και τη FEMA.