Ολλανδική λαβή: Ο ασφαλέστερος τρόπος για να ανοίξεις την πόρτα του αυτοκινήτου (video)


Η ολλανδική λαβή είναι μία απλή κίνηση που μπορεί να σώσει ζωές και να αποτρέψει πολλά από τα ατυχήματα που συμβαίνουν καθημερινά στους δρόμους. 

  • 18/4/2023

Είναι γνωστό ότι το μεγαλύτερο μέρος των αυτοκινητικών ατυχημάτων οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος. Ένα σημαντικό ποσοστό εξ αυτών προκαλούνται χωρίς το αυτοκίνητο να κινείται και οφείλονται στο λάθος τρόπο με τον οποίο ανοίγει την πόρτα ο επιβάτης, χωρίς να ελέγξει επαρκώς για το αν εκείνη τη στιγμή περνάει ποδήλατο, μοτοσικλέτα ή ηλεκτρικό πατίνι, με τα τελευταία να έχουν μπει εσχάτως για τα καλά στη ζωή μας.

Η Ολλανδία είναι μια χώρα που στην κουλτούρα των πολιτών η μετακίνηση με το ποδήλατο έχει εξέχουσα θέση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο σχεδόν 70.000 ποδηλάτες να τραυματίζονται στους δρόμους, μεταξύ των οποίων αρκετοί από το ξαφνικό άνοιγμα της πόρτας ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου.

Βλέποντας αυτό τον τεράστιο αριθμό οι αρχές αποφάσισαν να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο με την ονομασία Dutch Reach Project που είχε ως στόχο την ενημέρωση των πολιτών (και όχι αποκλειστικά των οδηγών) ώστε να ανοίγουν με το σωστό τρόπο την πόρτα του αυτοκινήτου προκειμένου να μην προκαλούνται τραυματισμοί.

Συγκεκριμένα η "ολλανδική λαβή" θέλει τον επιβάτη να χρησιμοποιεί το «μακρινό» χέρι για να ανοίξει την πόρτα ώστε να αναγκαστεί να γυρίσει το σώμα του και να έρθει σε οπτική επαφή με το πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Με αυτό τον τρόπο ο επιβάτης μπορεί να δει αν έρχεται κάποιο ποδήλατο και να αντιδράσει σωστά ώστε να μην δημιουργηθούν επικίνδυνες καταστάσεις.

Η "ολλανδική λαβή" διδάσκεται και στα παιδιά και αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος της χώρας. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια και σε συνδυασμό με τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των ποδηλάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν το συγκεκριμένο σύστημα και «τρέχουν» σχετικές καμπάνιες ενημέρωσης των πολιτών.

Πρόσφατα ενσωματώθηκε επισήμως και στον ΚΟΚ της Αγγλίας, μετά την επίμονη προσπάθεια του Jeff Boulton, ενός πολίτη που έχασε τον ποδηλάτη γιο του μετά το απρόσεκτο άνοιγμα της πόρτας ενός αυτοκινήτου.

Στην Ελλάδα ο συγκεκριμένος τρόπος διδάσκεται στις σχολές οδηγών και ελέγχεται από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών κατά τη διάρκεια των εξετάσεων για την απόκτηση άδειας οδήγησης.

Από εκεί και πέρα όμως δεν υπάρχουν ενημερωτικές καμπάνιες με αποτέλεσμα οι περισσότεροι πολίτες να ξεχνούν ή και να αγνοούν παντελώς τη συγκεκριμένη κίνηση, θέτοντας σε κίνδυνο τους αναβάτες κατά την έξοδό τους από το αυτοκίνητο.

Δείτε το video με την ολλανδική λαβή…