Η μεγάλη έξοδος του Αυγούστου: Πώς να φορτώσετε σωστά και με ασφάλεια τον χώρο αποσκευών


Λίγο πριν το... μεγάλο κύμα φυγής των τελευταίων αδειούχων παρουσιάζουμε χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή φόρτωση του αυτοκινήτου, ώστε να φτάσουμε με ασφάλεια στον καλοκαιρινό μας προορισμό. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 4/8/2023

Μία από τις πιο απαιτητικές διαδικασίες της προετοιμασίας του ταξιδιού με το αυτοκίνητο είναι η φόρτωση του χώρου αποσκευών, που στην περίπτωση των οικογενειών φαντάζει "βουνό" για αυτόν που θα αναλάβει τη συγκεκριμένη αποστολή. Όπως και να έχει υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες τους οποίους δεν πρέπει να «σπάσουμε» ώστε το ταξίδι να είναι άνετο, απολαυστικό και να φτάσουμε όλοι με ασφάλεια στους προορισμούς μας.

To βάρος του φορτίου παίζει τον ρόλο του

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να προσέξει κάθε οδηγός είναι το μέγιστο βάρος που μπορεί να μεταφέρει το αυτοκίνητό του. Το μέγιστο βάρος φόρτωσης μπορεί να το βρει στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου ή στην άδεια κυκλοφορίας.

Είναι σημαντικό αυτό το όριο να μην ξεπεραστεί για την ασφάλεια των επιβατών ενώ ο ΚΟΚ φροντίζει μέσα από το άρθρο 32 να τιμωρεί όσους δεν έχουν συμμορφωθεί με τα νόμιμα όρια.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο ο οδηγός που κυκλοφορεί έχοντας υπερβεί το μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 80€ ενώ αν οι αρχές κρίνουν πως η φόρτωση είναι επικίνδυνη επιβάλλεται και ακινητοποίηση του οχήματος!

Στο εγχειρίδιο μπορείτε να βρείτε επίσης το βάρος που μπορεί να αντέξει κάθε άξονας του αυτοκινήτου αλλά και την πίεση του αέρα που πρέπει να έχει κάθε σειρά ελαστικών. Αυτός είναι ο λόγος που ο κατασκευαστής δίνει δύο διαφορετικές πιέσεις: μία με φορτίο και μία χωρίς. Είναι επίσης σημαντικό να φουσκώσετε τα ελαστικά σας με το αυτοκίνητο πλήρως φορτωμένο, λίγο πριν ξεκινήσετε το ταξίδι.

Όπως μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας, ένα φορτωμένο αυτοκίνητο έχει εντελώς διαφορετική οδηγική συμπεριφορά. Σε αυτή την περίπτωση το όχημα γίνεται πιο ασταθές και πρέπει να προσαρμοστεί ο τρόπος με τον οποίο το χειρίζεται ο οδηγός. Τα χτυπήματα στις λακκούβες είναι πιο έντονα, οι μανούβρες γίνονται πολύ πιο δύσκολα ενώ η απόσταση φρεναρίσματος αυξάνεται, κάτι που πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη κάθε οδηγός. Γενικά το αυτοκίνητο γίνεται πιο νωθρό στις κινήσεις του.

Οι χρυσοί κανόνες της φόρτωσης

Το ιδανικό, όταν έρθει η στιγμή της φόρτωσης, είναι όλο το φορτίο να αποθηκευτεί στον χώρο των αποσκευών. Επειδή όμως αυτό δεν είναι -σχεδόν- ποτέ εφικτό και πάντα καταλήγουμε να προσπαθούμε να στριμώξουμε τσάντες ανάμεσα στις θέσεις των επιβατών, η λύση μπορεί να έρθει με μία μπαγκαζιέρα οροφής που θα βρούμε σε διαφορετικές διαστάσεις στην αγορά των αξεσουάρ.

Ακόμα όμως και έτσι, πολλά από τα αντικείμενα καταλήγουν μέσα στην καμπίνα οπότε είναι σημαντικό να τοποθετηθούν με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι σταθερά και σε καμία περίπτωση να μην καλύπτουν το οπτικό πεδίο του οδηγού.

Έρευνες έχουν δείξει πως αν ένα μικρό αντικείμενο εκτοξευτεί μέσα στην καμπίνα μετά από φρενάρισμα ή ακόμα χειρότερα μετά από σύγκρουση με 60 km/h, το βάρος του πολλαπλασιάζεται 56 φορές! Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό αν έρθει σε επαφή με κάποιον από τους επιβάτες.

Ένα καλό σημείο για να τοποθετηθούν αυτά τα αντικείμενα, όπως τσάντες ή μικρές βαλίτσες, είναι πίσω από την πλάτη των μπροστινών καθισμάτων. Αν ωστόσο η σωματοδομή των επιβατών δεν το επιτρέπει και πρέπει αναγκαστικά να τοποθετηθούν πάνω στο κάθισμα, τότε φροντίστε να δεθούν με τη ζώνη ασφαλείας.

Όσο περίεργο και αν φαίνεται τα πιο επικίνδυνα αντικείμενα είναι συνήθως τα μικρά σε μέγεθος όπως τα στυλό, τα tablets ή τα κινητά τηλέφωνα. Για αυτό καλό είναι όταν δεν χρησιμοποιούνται να μπαίνουν μέσα σε τσάντα ή να αποθηκεύονται σε κλειστό χώρο όπως είναι το ντουλαπάκι του συνοδηγού ή στον χώρο που βρίσκεται κάτω από το υποβραχιόνιο (εφόσον διαθέτει το όχημα).

Προσοχή στα κατοικίδια

Μην ξεχνάτε τους κινδύνους που υπάρχουν από τα κατοικίδια που περιφέρονται ελεύθερα μέσα στην καμπίνα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Αν είναι μικρόσωμο, όπως για παράδειγμα μία γάτα, τοποθετήστε τη σε ειδικό κλουβί μεταφοράς και βάλτε τη στον χώρο αποσκευών.

Στην περίπτωση ενός μεγαλόσωμου σκύλου προμηθευτείτε τους ειδικούς ιμάντες συγκράτησης που δένουν στη ζώνη ασφαλείας. Και στις δύο περιπτώσεις προγραμματίστε περισσότερες στάσεις για να ξεδιψάσει και να ξεπιαστεί το κατοικίδιό σας, το οποίο δεδομένα καταπονείται περισσότερο από εσάς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Βάλτε τα βαριά αντικείμενα στο πίσω μέρος

Τα βαριά και ογκώδη αντικείμενα πρέπει να μπαίνουν πρώτα στον χώρο αποσκευών και να τοποθετούνται στο πάτωμα, όσο πιο κοντά γίνεται στην πλάτη της πίσω σειράς καθισμάτων. Όσο πιο κεντραρισμένα είναι στον χώρο αποσκευών, τόσο καλύτερα αφού με αυτόν τον τρόπο το κέντρο βάρους έρχεται κοντά στο κέντρο του άξονα του αυτοκινήτου και έχουμε μεγαλύτερη σταθερότητα κατά την οδήγηση.

Τα πιο μικρά αντικείμενα είναι προτιμότερο να τα φορτώνετε στο τέλος και να προσπαθείτε να τα στριμώχνετε μεταξύ των κενών που έχουν προκύψει. Με αυτόν τον τρόποι διασφαλίζετε ότι το φορτίο θα είναι σταθερό και δεν θα μετακινηθεί στην πρώτη δύσκολη στροφή. Με το που ολοκληρώσετε την φόρτωση προτείνεται να χρησιμοποιήσετε ειδικούς ιμάντες ή «χταπόδια» αποσκευών ώστε να σταθεροποιήσετε το φορτίο.

Στα περισσότερα αυτοκίνητα υπάρχουν γάντζοι για αυτόν ακριβώς το λόγο. Όπως και να έχει φροντίστε να χρησιμοποιήσετε έναν αξιόπιστο ιμάντα και μην προχωρήσετε σε αυτοσχέδια πατέντα με κάποιο σχοινί που βρήκατε στην αποθήκη μιας και ελλοχεύει ο κίνδυνος να αποδειχθεί αναποτελεσματικό όταν χρειαστεί να κάνει τη δουλειά του.

Στην περίπτωση που χρειαστεί να αφαιρέσετε την εταζέρα για να δημιουργήσετε επιπλέον χώρο φροντίστε να τοποθετήσετε στη θέση της το ειδικό δίχτυ που καλύπτει την επιφάνεια του φορτίου και διασφαλίζει ότι κανένα από τα αντικείμενα δεν θα εκσφενδονιστεί προς τους επιβάτες μετά από ένα απότομο φρενάρισμα.

Προσέχουμε για να έχουμε…

  • Κάθε θέση του αυτοκινήτου αντιστοιχεί σε έναν επιβάτη, ακόμα και αν αυτός είναι παιδί ή βρέφος. Ο αριθμός δεν πρέπει να ξεπερνά τον αριθμό των επιβατών που ορίζει ο κατασκευαστής αφού αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα μείνει χωρίς ζώνη ασφαλείας.
  • Αν χρησιμοποιηθεί μπαγκαζιέρα οροφής θα πρέπει να έχει κλειδαριά ώστε να είναι σίγουρο ότι δεν θα ανοίξει ενώ οδηγούμε. Επίσης είναι καλό να έχει όσο πιο αεροδυναμικό σχήμα γίνεται ώστε να επιβαρύνει στο ελάχιστο τη λειτουργία του κινητήρα.
  • Σε καμία περίπτωση τα αντικείμενα στον χώρο των αποσκευών δεν πρέπει να περνάνε μέσα στον χώρο των επιβατών. Αν πρέπει να μεταφέρετε μεγάλα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα ένα ποδήλατο, θα πρέπει να τοποθετηθεί εξωτερικά με τη χρήση ειδικού αξεσουάρ. Και σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να μην χρησιμοποιήσετε κάποια φθηνή επιλογή αμφιβόλου ποιότητας.
  • Ο ΚΟΚ ορίζει στο άρθρο 32 ότι τα αντικείμενα που εξέχουν εξωτερικά από το πίσω μέρος του αυτοκινήτου δεν πρέπει να ξεπερνούν το μήκος του οχήματος περισσότερο από 30% του συνολικού μήκους του αμαξώματος. Αν χρειαστεί να το ξεπεράσετε θα πρέπει να πάρετε ειδική άδεια από την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία. Όσοι παραβούν τις διατάξεις του άρθρου τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 80€.
  • Οι ειδικοί προτείνουν οι ζώνες ασφαλείας στα πίσω καθίσματα να δένονται ακόμα και όταν δεν υπάρχουν επιβάτες. Με αυτό τον τρόπο γίνεται πιο δύσκολο τα αντικείμενα από τον χώρο των αποσκευών να περάσουν στο μπροστά μέρος σε περίπτωση ατυχήματος.
  • Δεν πρέπει να βιάζεστε. Φορτώστε το αυτοκίνητο αργά και έχοντας ως βάση ένα πλάνο τόσο για την τοποθέτηση του φορτίου στον χώρο αποσκευών όσο και στον τρόπο με τον οποίο θα μοιραστούν οι επιβάτες στα καθίσματα.