Έτσι θα διατηρήσετε τη μπαταρία του αυτοκινήτου σας πάντα σε «φόρμα»


Επτά απλές συμβουλές που εξασφαλίζουν μακροζωία στη μπαταρία και απροβλημάτιστη χρήση του αυτοκινήτου μας.

  • 5/7/2023

Η μπαταρία του αυτοκινήτου μας είναι ένα πολύ σημαντικό εξάρτημα, καθώς αναλαμβάνει το ρόλο της εκκίνησης του κινητήρα. Ειδικά τους χειμερινούς μήνες με τις χαμηλές θερμοκρασίες το έργο της είναι πιο δύσκολο απέναντι σε ένα παγωμένο μοτέρ.

Εξυπακούεται πώς η κατάστασή της πρέπει να είναι άψογη εάν θέλουμε να αποφύγουμε απρόοπτα και δύσκολες καταστάσεις.

Οι μπαταρίες, που «συσσωρεύουν» ηλεκτρική ενέργεια από τον κινητήρα του αυτοκινήτου έχουν χρόνο ζωής τουλάχιστον μια 5ετία χωρίς έστω και μια επαναφόρτιση. Προϋπόθεση, ακόμη και για τις ακριβότερες της αγοράς, να φορτίζουν σωστά από το δυναμό του αυτοκινήτου και να μην υπάρχει απώλεια ρεύματος, όπως π.χ. όταν ξεχάσουμε τα φώτα αναμμένα (συνήθως σε παλαιότερης τεχνολογίας αυτοκίνητα) ή τέλος πάντως κάποιες ηλεκτρικές λειτουργίες ενεργές με τον κινητήρα σβηστό.

Τότε σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί μια επαναφόρτιση σε ειδικό μηχάνημα.

Για να κάνετε εργασίες σε μια μπαταρία (συντήρηση, αφαίρεση), θα πρέπει να φροντίσετε να πάρετε όλα τα μέτρα ασφαλείας. Αφενός να μην πέσουν τα υγρά πάνω σας ή στα ρούχα σας (θα τα καταστρέψουν), αφετέρου να αποφύγετε την παραγωγή κάποιου σπινθήρα που μπορεί να προκαλέσει από ένα μικρό βραχυκύκλωμα μέχρι πυρκαγιά. Γι΄ αυτό εφοδιαστείτε με φόρμα, γάντια, ειδικά γυαλιά και με εργαλεία που διαθέτουν μόνωση, όπως και με τις απαραίτητες γνώσεις για την όλη διαδικασία.

1. Για να φορτίσετε την μπαταρία σας από εξωτερική πηγή (φορτιστή) θα πρέπει να γνωρίζετε τι τύπο διαθέτει το αυτοκίνητό σας. Μπορείτε να τον βρείτε στην ετικέτα της μπαταρίας, όπως και την τάση της. Εάν είναι φθαρμένη (η ετικέτα) και δεν μπορείτε να βγάλετε άκρη, ανατρέξτε στον ιστότοπο του κατασκευαστή ή στο εγχειρίδιο ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου σας.

2. Οι τύποι των μπαταριών είναι α) μολύβδου-αντιμονίου, β) με υγρά, κλειστού τύπου, γ) AGM (Absorbed Glass Matted) και δ) με GEL, δηλαδή κλειστού τύπου με σταθεροποιημένο ηλεκτρολύτη (άρα δεν παίρνει πλήρωση υγρών).

3. Εφόσον, σιγουρευτείτε για τον τύπο της, μπορείτε επιλέξετε τον κατάλληλο φορτιστή. Συνήθως, είναι συμβατοί για όλους τους τύπους μπαταριών εκτός από τις Gel Cell. Το κόστος τους κυμαίνεται μεταξύ 20 και 50 ευρώ, ενώ διαθέσιμοι υπάρχουν ταχυφορτιστές, αλλά και εκείνοι με πιο αργή φόρτιση.

4. Οι πιο σύγχρονοι φορτιστές με ψηφιακή τεχνολογία ελέγχουν τη διαδικασία φόρτισης και τη διακόπτουν αυτόματα όταν η διαδικασία της φόρτισης ολοκληρωθεί, δηλαδή η μπαταρία φορτίσει πλήρως. Στους απλούς φορτιστές πρέπει να γίνει χειροκίνητη διακοπή για να αποφευχθεί υπερφόρτιση.

5. Πριν από οποιαδήποτε εργασία στο αυτοκίνητό σας (επισκευή, συντήρηση) είναι απαραίτητο να αποσυνδέσετε την μπαταρία για να αποφύγετε κάποια διαρροή ρεύματος που θα μπορούσε να προκαλέσει ατύχημα.

6. Μπορείτε να φορτίζετε την μπαταρία χωρίς να την αφαιρέσετε, όμως συνιστάται να αποφεύγετε αυτή τη διαδικασία γιατί μπορεί να προκληθεί ατύχημα. Ενδεδειγμένο είναι να την αφαιρέσετε (εφόσον μπορείτε να ανταπεξέλθετε σε αυτή τη διαδικασία που δεν είναι δύσκολη, αρκεί να έχετε τα σωστά εργαλεία) και να τη φορτίσετε εκτός αυτοκινήτου για μεγαλύτερη ασφάλεια.

7. Είναι σημαντικό οι ακροδέκτες της μπαταρίας να είναι σε άριστη κατάσταση (να μην είναι βρώμικοι, να μην έχουν άλατα ή σκουριά), προκειμένου να έχουν άψογη επαφή με τους πόλους. Καθαρίσετε με ένα πανί ή τρίψετε τους με ένα γυαλόχαρτο και εφόσον τους εφαρμόσετε σωστά στους πόλους (βιδώστε τόσο ώστε να μην «παίζουν» όταν τους κουνάτε με το χέρι), μπορείτε με λιπαντικό γράσο ή με ειδικά προϊόντα που κυκλοφορούν στο εμπόριο να κάνετε μια επικάλυψη ώστε να αποφύγετε οξειδώσεις.

Σε γενικές γραμμές η μπαταρία δεν χρειάζεται κάτι σημαντικό ως συντήρηση, αρκεί να είναι πάντα φορτισμένη από τον κινητήρα του αυτοκινήτου, να μην υπάρχει απώλεια ρεύματος και οι ακροδέκτες να έχουν άψογη επαφή με τους πόλους. Με ένα μικρό «τσεκ» ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να είστε σίγουροι ότι δεν θα αντιμετωπίσετε ποτέ πρόβλημα.