Ψάχνεις ελαστικά; Online βάση δεδομένων συγκρίνει την απόδοσή τους με βάση 17.000 αναφορές!


Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε premium και χαμηλότερου κόστους μάρκες, θέτοντας τα δικά του κριτήρια.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 5/4/2023

Τα ελαστικά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια που προσφέρει ένα όχημα. Σε όσο καλύτερη κατάσταση βρίσκονται, τόσο πιο αποδοτικό είναι το φρενάρισμα, αλλά και το κράτημα σε όλες τις συνθήκες.

Ένας από τους πιο συνηθισμένους προβληματισμούς για τον ιδιοκτήτη ενός αυτοκινήτου είναι τι ελαστικά να επιλέξει για το όχημά του όταν έρθει η ώρα για την αντικατάστασή τους. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο είναι πολλές και ακόμα περισσότερες οι επιλογές που προσφέρουν.

Συν τοις άλλοις, τα κριτήρια που μπορεί να λάβει κανείς υπόψιν του είναι πολλά. Για τον κάθε οδηγό υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες. Για παράδειγμα, οι περισσότερες μετακινήσεις γίνονται σε αυτοκινητόδρομο ή εντός πόλης; Με υψηλές ή μεσαίες ταχύτητες. Σε στεγνό ή βρεγμένο οδόστρωμα; Σε άσφαλτο ή εκτός δρόμου;

Ασφαλώς υπάρχουν και άλλες παράμετροι, όπως - μεταξύ άλλων - η ποιότητα κύλισης (μεταφορά θορύβου στην καμπίνα), η συμβολή στη μείωση της κατανάλωσης, το έτος κατασκευής τους, οι διαστάσεις, η αντοχή τους κλπ.

Για να δώσει τη δική της βοήθεια σε αυτό τον «πονοκέφαλο», η ελβετική λέσχη αυτοκινήτου TCS (Touring Club Suisse) παρουσίασε το δικό της διαδικτυακό εργαλείο σύγκρισης ελαστικών. Εδώ και 50 χρόνια δημοσιεύει συγκριτικές δοκιμές ελαστικών και πλέον αποφάσισε να δημιουργήσει μια προσβάσιμη βάση δεδομένων, σύμφωνα με τις σχεδόν 17.000 αναφορές που είχε στη διάθεσή της!

Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε premium και «χαμηλότερου κόστους» μάρκες, συγκρίνοντας μέχρι 4 ελαστικά κάθε φορά, βλέποντας τη βαθμολογία που το καθένα συγκεντρώνει από πλευράς απόδοσης και τις εκτιμήσεις που υπάρχουν από τα δεδομένα της TCS.

Τα κριτήρια αξιολόγησης αφορούν την ασφάλεια σε στεγνό και βρεγμένο οδόστρωμα, τη γόμα, τη φθορά, την αποτελεσματικότητα, το θόρυβο και τη βιωσιμότητα. Η βαθμολογία αποδίδεται με αστέρια, με άριστα το 5.

Επιπλέον, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να επιλέξει, πρώτα, τα κριτήρια που θέλει και στη συνέχεια να εμφανιστούν τα ελαστικά που πληρούν τις προϋποθέσεις που έθεσε, με την αντίστοιχη βαθμολόγησή τους από την TCS.

Τα σχετικά κριτήρια αφορούν την εποχή χρήσης (καλοκαίρι, χειμώνα, όλο το έτος), το μέγεθος, τη μάρκα, το έτος δοκιμής, την αντίσταση κύλισης, το φρενάρισμα σε βρεγμένο οδόστρωμα, τον εξωτερικό θόρυβο, το μέγιστο επιτρεπόμενο φορτίο και τη μέγιστη ταχύτητα.

Αν και ασφαλώς το συγκεκριμένο εργαλείο έχει περιθώρια βελτίωσης και εμπλουτισμού, είναι σίγουρα ευπρόσδεκτο και μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο.

Πηγή: Touring Club Suisse