Θέρμανση στο αυτοκίνητο: Τα 5 tips για να ζεστάνεις γρήγορα την καμπίνα


Το πρώτο τσουχτερό κρύο της χρονιάς είναι εδώ. Δείτε με ποιες κινήσεις θα λειτουργήσει γρήγορα και αποτελεσματικά το σύστημα θέρμανσης στο αυτοκίνητο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: FREEPIK
  • 10/1/2024

Ο χειμώνας φέρνει κακοκαιρίες, βροχές, χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες που δυσχεραίνουν σε πολλές περιπτώσεις την οδήγηση. Το να μπαίνει κανείς μέσα στην παγωμένη καμπίνα ενός αυτοκινήτου, αφού έχει περιπλανηθεί ήδη στο κρύο για μερικές ώρες, σίγουρα δεν είναι και το πιο ευχάριστο.

Η ενεργοποίηση του συστήματος θέρμανσης είναι η πρώτη κίνηση που κάνει ο οδηγός, αφού η χρήση του είναι απαραίτητη σε τέτοιες συνθήκες. Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να θερμάνουμε το αυτοκίνητό μας γρηγορότερα;

1. Περιμένουμε μέχρι να ζεσταθεί ο κινητήρας

Ο λόγος είναι απλός: Αν η μηχανή δεν έχει ζεσταθεί, όταν ανοίξετε τη θέρμανση, θα βγει κρύος αέρας, κι όχι μόνο θα παγώσουν τα χέρια σας, αλλά θα κρυώσει ακόμα περισσότερο η καμπίνα. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να περιμένετε μέχρι η θερμοκρασία να ανέβει αρκετά, ώστε να αρχίσει να βγαίνει ζεστός αέρας.

Σημαντικό είναι επίσης να γνωρίζει κανείς ότι όσο πιο γρήγορα γυρνά ο ανεμιστήρας του συστήματος θέρμανσης, τόσο πιο πολύ θα κρυώνει ο αέρας. Οπότε, καλό είναι να περιμένετε μέχρι να ζεσταθεί αρκετά το σύστημα, πριν ανεβάσετε την ισχύ του.

2. Μην ανοίγετε τον κλιματισμό

Κάποιοι ανοίγουν τον κλιματισμό για να επιταχύνουν τη λειτουργία του συστήματος θέρμανσης. Αυτό όμως είναι άσκοπο, αφού τα δύο συστήματα έχουν τελείως διαφορετικές λειτουργίες και χρήσεις, αλλά και δεν συνδέονται μεταξύ τους.

3. Νόμοι της Φυσικής: Η θερμότητα ανεβαίνει, το ψύχος πέφτει

Το επόμενο tip έχει να κάνει με τον τρόπο που κινείται και κατανέμεται η θερμότητα και το ψύχος, μέσα σε έναν χώρο. Τα χαμηλότερα επίπεδα του οχήματος είναι πιο κρύα από τα υψηλότερα, αφού το κρύο συσσωρεύεται χαμηλά, οπότε θα πρέπει να εστιάσετε στο να θερμάνετε πρώτα εκείνα τα σημεία του οχήματος. 

Έτσι, η θερμότητα θα ανέβει προς τα πάνω, κι η καμπίνα θα ζεσταθεί ομοιόμορφα, αλλά και πιο γρήγορα.

4. Σωστή χρήση του κλιματιστικού

Αν το αυτοκίνητο διαθέτει συμβατικό κλιματιστικό, είναι απαραίτητο να ρυθμίζετε την ένταση και τη θερμοκρασία του κάθε στιγμή. Αν όμως διαθέτει πιο εξελιγμένο σύστημα, η αυτόματη λειτουργία θα αναλάβει τη δουλειά για εσάς.

Το αυτόματο σύστημα κλιματισμού θα λειτουργεί στη μέγιστη ένταση, μέχρι να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία, την οποία θα έχετε επιλέξει.

5. Άνετη οδήγηση

Η αλήθεια είναι, ότι το να οδηγεί κανείς φορώντας παλτό και γάντια μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο, όταν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή. Όταν όμως η καμπίνα ζεσταθεί, μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στον οδηγό.

Εκτός αυτού, ένα χοντρό πανωφόρι θα δυσκολέψει τις κινήσεις σας, ενώ τα γάντια θα κάνουν το τιμόνι να γλιστρά, αν δεν είναι ειδικά σχεδιασμένα για οδήγηση. Επιπροσθέτως, και η ζώνη δε θα εφαρμόζει με τον σωστό τρόπο, καθιστώντας την οδήγηση εκτός από δύσκολη και επικίνδυνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κρύος κινητήρας τον χειμώνα: Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε όταν πέφτει η θερμοκρασία

«12 και 1» συμβουλές για ασφαλή οδήγηση στη βροχή

Αντιολισθητικές αλυσίδες: Όσα πρέπει να γνωρίζετε - Ποιές να επιλέξετε