Η τεχνική «μύτη-τακούνι» στο κατέβασμα των σχέσεων (videos)


Όλες οι λεπτομέρειες για την περίφημη τεχνική που χρησιμοποιούν οι οδηγοί αγώνων λίγο πριν μπουν σε κλειστή στροφή.

  • 17/2/2023

Οι περισσότεροι από εσάς έχετε ακούσει την τεχνική "μύτη-τακούνι" που αποτελούσε για χρόνια μια βασική κίνηση των οδηγών αγώνων που ήθελαν να βγουν γρήγορα από μία κλειστή στροφή. Ουσιαστικά αυτό που επιτυγχάνεται μέσω της τεχνικής είναι να εξισορροπούνται οι στροφές του κινητήρα με το κιβώτιο ταχυτήτων στο κατέβασμα των σχέσεων και να μην προκύπτει η άτσαλη επιβράδυνση του αυτοκινήτου.

Η τεχνική πήρε την ονομασία "μύτη-τακούνι" από τα σημεία του πέλματος του δεξιού ποδιού που πιέζουν το γκάζι και το φρένο ταυτόχρονα.

Ωστόσο, ανάλογα πάντα με τις διαστάσεις των πεντάλ, πολλές φορές αντί για την πτέρνα χρησιμοποιείται ένα πιο ψηλό σημείο του ποδιού ώστε να μπορέσει ο οδηγός να βγάλει με επιτυχία την κίνηση.

Στο παρακάτω video μπορείτε να μάθετε λεπτομέρειες σχετικά με την επίδραση της συγκεκριμένης τεχνικής στο κιβώτιο ταχυτήτων....

Αξίζει να σημειώσουμε πως η τεχνική έχει έναν πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας και δεν πρέπει να προσπαθήσει να την εφαρμόσει ένας άπειρος οδηγός, αφού υπάρχει κίνδυνος το δεξί πόδι να γλιστρήσει και να προκληθεί ατύχημα.

Δείτε στο παρακάτω video πως γίνεται το "μύτη-τακούνι" σε ένα αγωνιστικό BMW PRO3 στην πίστα του Portland…

Με την πρόοδο της τεχνολογίας των κιβωτίων η τεχνική άρχισε σταδιακά να εξαφανίζεται από τη… φαρέτρα των οδηγών και έτσι η αποκάλυψη του Max Verstappen το 2017 ότι δεν γνώριζε το «μύτη-τακούνι» δεν προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής δέχθηκε να μάθει τότε τα μυστικά της τεχνικής από τον οδηγό της Red Bull Holden Racing Team, Shane van Gisbergen.