Τι κάνει το κουμπί «Brake Hold» στο αυτοκίνητο και πως πρέπει να χρησιμοποιείται (video)


Μέσα στο πλήθος των κουμπιών που βλέπει ένας οδηγός στην κονσόλα του νέου αυτοκινήτου του, υπάρχει και ένα που είναι πολύ χρήσιμο για την ασφάλεια και την ξεκούρασή του.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: HONDA AUTO NEWS
  • 30/12/2023

Τα καινούρια αυτοκίνητα είναι εξοπλισμένα με μια σειρά από τεχνολογίες, στοχευμένες στην ασφάλεια αλλά και την άνεση του οδηγού και των επιβατών. Οι περισσότερες από αυτές ενεργοποιούνται μέσω των ψηφιακών οθονών που αυτά διαθέτουν, αλλά υπάρχουν και ορισμένες που επιλέγονται με το πάτημα ενός κουμπιού.

Πολλές φορές, τα κουμπιά είναι τόσα πολλά που ο οδηγός δεν είναι απόλυτα βέβαιος για το τι ακριβώς μπορεί να του προσφέρει το καθένα και χρειάζεται να ανατρέξει στο βιβλίο του κατασκευαστή. Ένα από αυτά τα κουμπιά είναι το «Brake Hold», που συνήθως βρίσκεται στην κονσόλα δίπλα στον επιλογέα ταχυτήτων ή κοντά στο κουμπί του ηλεκτρικού χειρόφρενου.

Ανάλογα το μοντέλο που οδηγείτε, μπορεί να το έχετε δει και ως «Auto Hold» ή και με σήμα ίδιο με αυτό του (ηλεκτρονικού) χειρόφρενου, με το γράμμα Α στο κέντρο του κύκλου, αντί για το P. Πρόκειται για το σύστημα «Αυτόματης πέδησης σε στάση», που δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να μην πατά συνέχεια το φρένο, διατηρώντας το αυτοκίνητο σταματημένο.

Για να μπορέσει το σύστημα να είναι ενεργό, χρειάζεται ο οδηγός να πατήσει μία φορά το κουμπί, βλέποντας τη σχετική ένδειξη (συνήθως με πράσινο χρώμα) στον πίνακα οργάνων. Δεν χρειάζεται να το πατά κάθε φορά που ακινητοποιεί το αυτοκίνητο.

Όταν ακινητοποιείται το όχημα με τη χρήση του πεντάλ του φρένου, τότε το σύστημα δίνει εντολή στα φρένα να ενεργοποιηθούν αυτόματα, κάτι που σημαίνει ότι ο οδηγός μπορεί να σηκώσει το πόδι του από το πεντάλ, ξεκουράζοντάς το, χωρίς το αυτοκίνητο να κυλήσει.

Για να ξεκινήσει και πάλι το αυτοκίνητο, αρκεί ο οδηγός να πατήσει το πεντάλ του γκαζιού για να επιταχύνει. Δεν χρειάζεται να κάνει καμία άλλη ενέργεια, πατώντας κάποιο κουμπί. Υπό αυτή την έννοια, η φιλοσοφία του συστήματος μοιάζει με αυτή του Start/Stop, που διαθέτουν όλο και περισσότερα νέα αυτοκίνητα, για εξοικονόμηση καυσίμου.

Η χρησιμότητα του συστήματος «Αυτόματης πέδησης σε στάση» μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης, όπου ο οδηγός δε χρειάζεται να πατά συνεχώς το φρένο, αλλά ούτε και να καταφεύγει κάθε φορά σε διαδικασία ενεργοποίησης και απενεργοποίησης του ηλεκτρονικού χειρόφρενου.

Μεγάλη είναι και η χρησιμότητα σε δρόμους με έντονη κλίση, όπου εκεί το σύστημα μπορεί, για μεγαλύτερη ασφάλεια ακινητοποίησης, να χρησιμοποιήσει τη λειτουργία του χειρόφρενου, χωρίς και πάλι να πρέπει ο οδηγός να κάνει κάποια επιπλέον κίνηση για να ξεκινήσει, πέρα από το πάτημα του πεντάλ του γκαζιού. Το αναφέρουμε αυτό, γιατί μπορεί να φανεί μια τέτοια ένδειξη στον πίνακα οργάνων.

Το Brake Hold, που μπορεί να υπάρχει και σε αυτοκίνητα με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, είναι διαφορετικό από το Σύστημα Υποβοήθησης Εκκίνησης στην Ανηφόρα (Hill Start Assist), που κρατά ακίνητο το όχημα για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι ο οδηγός να ξεκινήσει το αυτοκίνητο χωρίς να υπάρχει ο φόβος ακούσιας κύλισης προς τα πίσω.

Ανάλογα τον κατασκευαστή, υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις λειτουργίας του «συστήματος Αυτόματης πέδησης σε στάση», όπως να είναι κλειστή η πόρτα του οδηγού, να είναι σε λειτουργία ο κινητήρας ή να έχει απενεργοποιηθεί το σύστημα Start/Stop. Αυτόματη απενεργοποίηση μπορεί να έρθει όταν ανοίξει η πόρτα του οδηγού ή πάψει να είναι δεμένη η ζώνη ασφαλείας. Ωστόσο, το τι ακριβώς ισχύει, εξαρτάται από το συγκεκριμένο μοντέλο που διαθέτει το σύστημα.

Δείτε στο ακόλουθο video από το κανάλι Justin Fuller του YouTube πώς λειτουργεί το σύστημα σε ένα αυτοκίνητο της Honda.