Η «πανδημία των τροχαίων» και η «ελληνική γενοκτονία»


Περίπου 3.500 άνθρωποι παγκοσμίως αφήνουν καθημερινά την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο!

  • 28/2/2017

Συγκλονιστικά στοιχεία για την οδική ασφάλεια και για τους ανθρώπους που χάνονται καθημερινά ανά τον πλανήτη σε κάποιο τροχαίο, παρουσίασε προ ημερών ο πρόεδρος της FIA, Jean Todt, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για την οδική ασφάλεια.

Στην ομιλία του, ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την οδική ασφάλεια, τόνισε μεταξύ άλλων: «Πρέπει να πολεμήσουμε εναντίον αυτής της πανδημίας όπως σωστά έγινε για την αντιμετώπιση του ιού HIV, της ελονοσίας, της φυματίωσης».

«Κάποιες φορές στη ζωή, έχουμε ανάγκη περισσότερο τη δράση από τα λόγια. Αυτό το Φεστιβάλ είναι μια πολύ σημαντική συμβολή σε αυτό, όμως οι εικόνες που παρακολουθούμε εδώ δεν είναι παρά μια μικρή παρουσίαση όσων εκτυλίσσονται κάθε ημέρα» συμπλήρωσε, ενώπιον των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Σε καθημερινή βάση, περίπου 3.500 άνθρωποι αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, ήτοι το ισοδύναμο με 10 αεροσκάφη Jumbo, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ.

 

Κάθε χρονο 1,25 εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο σε τροχαία δυστυχήματα.

 

Επιπλέον, τα τροχαία δυστυχήματα «είναι η βασική αιτία θανάτου στις ηλικίες 15 και 29 ετών» υπενθύμισε η ηθοποιός από τη Μαλαισία Michelle Yeoh. «Αυτό είναι απαράδεκτο».

Ο Jean Todt τόνισε ότι πολλές χώρες δεν καταβάλλουν αρκετές προσπάθειες στη μάχη εναντίον αυτής της μάστιγας, ακόμα κι αν έχουν ανακαλυφθεί τα «εμβόλια»: «η εκπαίδευση, ο σεβασμός των νόμων, το οδικό δίκτυο».

Από το 2006 η Επιτροπή Οικονομικών των ΗΕ για την Ευρώπη διοργανώνει το διεθνές φεστιβάλ για την οδική ασφάλεια.

 

«Γενοκτονία στην Ελλάδα»

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ειδικός σε θέματα οδικής ασφάλειας και παλιός οδηγός αγώνων, Τάσος Μαρκουϊζος (Ιαβέρης), στη χώρα μας, τα πιο πολλά τροχαία ατυχήματα -κοντά στο 87%- συμβαίνουν σε κατοικημένες περιοχές με ταχύτητες κοντά στα 50 χλμ/ώρα, με πρωταγωνιστές κατά συντριπτική πλειοψηφία να είναι άνθρωποι κοντά στην ηλικία των 30 ετών.

 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 60 με 70% των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα, είναι ηλικίας 15- 29 ετών.

 

Όπως υπογραμμίζει, τα τροχαία ατυχήματα κοστίζουν 12 δισ. ευρώ κάθε χρόνο. «Και μετά λέμε πώς να εξοικονομήσουμε λεφτά και βάζουμε ισοδύναμα. Το 40% του κόστους στην υγεία είναι από τροχαία. Ποσό πολύ μεγάλο, που κανείς δεν κάνει κάτι για να αλλάξει την κατάσταση. Ειδικά τώρα την περίοδο της κρίσης. Μιλάμε για μια γενοκτονία. Και κανείς δεν κάνει κάτι».

Η έλλειψη παιδείας είναι η σημαντικότερη αιτία των ατυχημάτων, όπως είπε ο Ιαβέρης στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ: «Είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχει παιδεία. Δεν υπάρχει αλληλοσεβασμός. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι όπως ξεκινάμε από το σπίτι μας το πρωί, έτσι πρέπει να γυρνάμε. Υπάρχουν οικογένειες από πίσω που μας περιμένουν. Θα πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε τον εαυτό και τους άλλους. Τα παιδιά στο παιδικό κάθισμα, όλοι οι επιβάτες να φορούν ζώνη, όχι υψηλές ταχύτητες. Φθάσαμε να οδηγούμε αυτοκίνητο και λες και κυκλοφορούμε με Καλάσνικοφ».