Ολυμπιακοί Αγώνες - Παρίσι 2024: Η Toyota έφερε το LQ Concept στην Αθήνα και μας παρουσίασε το όραμά της για την κινητικότητα


Το ελληνικό Car and Driver συνομίλησε με τους ανθρώπους της Toyota που υλοποιούν ένα από τα μεγαλύτερα σχέδια για μετακινήσεις χωρίς αποκλεισμούς αλλά και για το μεγαλύτερο εγχείρημα βιώσιμης κινητικότητας λίγο πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ
  • 28/4/2024

Δεν είναι απλά μια στιγμή στην ιστορία. Από την τελετή της αφής της Ολυμπιακής φλόγας και τη λαμπαδηδρομία, μέχρι και αυτούς τους ίδιους τους αγώνες, η ιστορία συναντά το παρόν και γίνεται γέφυρα για το διαχρονικό αθλητικό ιδεώδες και πνεύμα του Ολυμπισμού. Σε αυτήν την πορεία, αρωγός είναι και φέτος στο δρόμο προς το Παρίσι η Toyota ως χορηγός μετακινήσεων. 

Cedric Borremans - Επικεφαλής Τμήματος Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων της Toyota Motor Europe - φωτ.: Νίκος Λουπάκης
Cedric Borremans - Επικεφαλής Τμήματος Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων της Toyota Motor Europe - φωτ.: Νίκος Λουπάκης
Το LQ Concept μαζί με τα C+Walk τα ειδικά τρίκυκλα σε δύο εκδόσεις για χρήση σε όρθια θέση ή καθιστός. Τα οχήματα θα εξυπηρετήσουν πλήθος αθλητών.
Το LQ Concept μαζί με τα C+Walk τα ειδικά τρίκυκλα σε δύο εκδόσεις για χρήση σε όρθια θέση ή καθιστός. Τα οχήματα θα εξυπηρετήσουν πλήθος αθλητών.

Αλλά δεν είναι μόνον αυτό. Είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε τε τον Cedric Borremans, Επικεφαλής της Toyota για την υλοποίηση του μεγαλόπνοου πλάνου της ιαπωνικής εταιρίας να φέρει την βιώσιμη κινητικότητα σε μια νέα εποχή, σε ένα άλλο επίπεδο. Με έναν στόλο οχημάτων όλων των υβριδικών τεχνολογιών με προεξάρχοντα έναν στόλο από 500, Mirai τα θαυμαστά οχήματα fuel cell τα οποία και θα αποτελέσουν το μεγαλύτερο πείραμα ένταξης τους κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραοπλυμπιακών Αγώνων "Παρίσι 2024". Και δεν είναι μόνον αυτά. Ο κ. Borremans μας ανέλυσε το πλάνο έχοντας το σύνθημα "Start your impossible" -" Ξεκίνα το δικό σου ακατόρθωτο" σε ελεύθερη μετάφραση που είναι μια πρωτοβουλία εμπνευσμένη από την πεποίθηση ότι όλα είναι δυνατά όταν ο άνθρωπος είναι ελεύθερος και ικανός να μετακινείται.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Toyota σε μια δύσκολη πρωτεύουσα όπως είναι το Παρίσι σε επίπεδο πολυπλοκότητας μετακινήσεων έχει θέσει στόχο να μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 50% συγκριτικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012) και του Rio (2016). Το πώς θα επιτευχθεί αυτό μας ανέλυσε ο κ. Borremans με βάση την ένταξη της τεχνολογίας fuel cell στο μεγαλύτερο εύρος που έχει ζήσει μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα καθώς εκτός από τα Mirai πλήθος οχημάτων υποστήριξης έχουν μετατραπεί σε οχήματα fuel cell (μέχρι και σκάφος που θα χρησιμοποιηθεί τον στον Σηκουάνα υπάρχει με κινητήρα fuel cell).

Είναι ένα ιδεώδες που ξεκίνησε το 2017 κι έχει ήδη γίνει μανιέρα ακόμα και μέσα στους κόλπους της Toyota σε ό,τι αφορά τους στόχους που θέτουν οι άνθρωποι της εταιρίας μέσα στον οργανισμό της Toyota. Ένα ιδεώδες που για αδιάλειπτη κινητικότητα για όλους, χωρίς αποκλεισμούς κάτι που αποτελεί και τη μεγαλύτερη πρόκληση για αθλητές και θεατές των Ολυμπιακών Αγώνων και μάλιστα έχοντας ως στόχο τη βιώσιμη κινητικότητα με όσο γίνεται μικρότερο ανθρακικό αποτύπωμα.

Και η λαμπαδηδρομία

Γνωρίζαμε ήδη από τις προηγούμενες ημέρες για την Λαμπαδηδρομία στην Ελλάδα και τον στόλο των οχημάτων που θα διέθετε η Toyota Hellas για αυτόν τον σκοπό. Αυτό που ήταν ευχάριστη έκπληξη και σας είχαμε ενημερώσει στο caranddriver.gr τις προηγούμενες ημέρες δεν ήταν άλλο από ένα μπουκέτο λύσεων κινητικότητας. 

Cedric Borremans - Επικεφαλής Τμήματος Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων της Toyota Motor Europe
Cedric Borremans - Επικεφαλής Τμήματος Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων της Toyota Motor Europe
Ο Αντώνης Τσαπατάκης με το e-puller μπροστά στο LQ Concept
Ο Αντώνης Τσαπατάκης με το e-puller μπροστά στο LQ Concept

Όπως είναι το e-puller, ο ηλεκτροκίνητος μηχανισμός που προσαρτάται σε οποιοδήποτε αναπηρικό αμαξίδιο με το οποίο ο αγαπημένος παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης και πρεσβευτής της Toyota Team έκλεψε τις εντυπώσεις, τα C Walk S και Τ λύσεις μικροκινητικότητας για άτομα με κινητικά προβλήματα που θα χρησιμοποιηθούν στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες αλλά ίσως η πιο εντυπωσιακή παρουσία ήταν το LQ Concept, το αμιγώς ηλεκτρικό πρωτότυπο με μπαταρίες solid state που ταξίδεψε, ειδικά για την τελετή αφής στην Αθήνα μαζί με τον οδηγό του και μια ομάδα από την Toyota Europe υπεύθυνοι για την λύσεις κινητικότητας. Το ελληνικό Car and Driver βρέθηκε την Παρασκευή 26/4 το απόγευμα στην οδό Ηρώδου Αττικού για το τελευταίο σκέλος της λαμπαδηδρομίας για να δει από κοντά το εντυπωσιακό αυτοκίνητο εν κινήσει, το οποίο μάλιστα αποτέλεσε μέρος της τιμητικής πομπής λίγο πριν η φλόγα καταλήξει στο Παναθηναϊκό στάδιο για την τελετή παράδοσης της φλόγας στους Γάλλους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων “Παρίσι 2024”.

Η αίσθηση ύπαρξης του LQ Concept αλλά και των e-puller και C Walk ήταν μοναδική και το πλήθος κόσμου που μετά το πέρας της τελετής πλησίασε για να γνωρίσει από κοντά. Ραντεβού λοιπόν στο Παρίσι όπου η κινητικότητα του μέλλοντος με την σύγχρονη τεχνολογία θα συναντήσει το κορυφαίο αθλητικό γεγονός και το ύψιστο αθλητικό ιδεώδες.