Toyota Hellas: Ετοιμάζεται για την Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας και φέρνει δύο οχήματα-έκπληξη!


Η Toyota Motor Corporation ως Παγκόσμιος Χορηγός Κινητικότητας των Ολυμπιακών Αγώνων από το 2015 έχει δεσμευτεί στην βιώσιμη και έξυπνη κινητικότητα. Κι αυτό θα το δούμε από τις 16 Απριλίου στη χώρα μας με πολύ εντυπωσιακό τρόπο.

  • ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΦΩΤ.: TOYOTA, ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • 7/4/2024

Την Τρίτη 16 Απριλίου, λοιπόν, η Ολυμπιακή φλόγα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024» θα ανάψει στην αρχαία Ολυμπία. Η φλόγα θα ακολουθήσει μια διαδρομή 5.000 km με 600 λαμπαδηδρόμους  που εκτείνεται από την Αρχαία Ολυμπία ως την Αλεξανδρούπολη και από την Κέρκυρα ως το Καστελόριζο, περνώντας από 43 πόλεις, 7 νησιά και 12 αρχαιολογικούς χώρους και θα φτάσει στην Αθήνα για την Τελετή Παράδοσης με αντιπροσωπεία της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» στο Παναθηναϊκό Στάδιο το απόγευμα της Παρασκευής 26 Απριλίου.

Σύμφωνα με τα σχέδια της Toyota Hellas που οργανώνει τις μετακινήσεις της Τελετής, μεταξύ 12 οχημάτων της Toyota που θα παραδοθούν στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή ως αυτοκίνητα συνοδείας της Ολυμπιακής Φλόγας θα είναι το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της φίρμας, το bZ4X καθώς και το νέο Prius, ενώ για το τελευταίο σκέλος της λαμπαδηδρομίας στην Αθήνα και μέχρι την είσοδο του τελευταίου λαμπαδηδρόμου στο Καλλιμάρμαρο, η ελληνική εισαγωγική εταιρία έχει μια μεγάλη έκπληξη: Αυτοκίνητο συνοδείας θα είναι το πρωτότυπο Toyota LQ, ένα επαναστατικό ηλεκτρικό όχημα το οποίο έκλεψε την παράσταση στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκυο 2020» (θυμίζουμε ότι λόγω πανδημίας διεξήχθησαν το 2021). Είναι ένα φουτουριστικό στην όψη όχημα μήκος 4,53 m με θέσεις για τέσσερις επιβάτες και αυτονομία περίπου 300 km. Επίσης το «παρών» θα δώσει και το E-Puller η επαναστατική δημιουργία κινητικότητας με αμαξίδιο.

Μετά την παράδοση, η φλόγα θα διανυκτερεύσει στη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα, πριν επιβιβαστεί στο τρικάταρτο πλοίο «Belem» την επόμενη μέρα για να κατευθυνθεί για τη Μασσαλία της Γαλλίας, όπου θα φτάσει στις 8 Μαΐου.

Στο Παρίσι η ιαπωνική εταιρία πρόκειται όχι μόνο να δείξει αλλά και να εφαρμόσει όλες τις τεχνολογίες μετακινήσεων και κινητικότητας που διαθέτει, καθιστώντας την Πόλη του Φωτός την πόλη στην οποία η Toyota θα έχει όλη τη γκάμα μοντέλων της (υβριδικών, Plug-in υβριδικών, ηλεκτρικών και fuel cell) αλλά και πρωτότυπων οχημάτων. Εκεί η Toyota θα έχει για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024» δύο πρωτοποριακά προϊόντα κινητικότητας ως μέρος της δέσμευσης της εταιρείας να διασφαλίσει ότι οι αθλητές, οι οικογένειές τους, το προσωπικό, οι εθελοντές και οι θεατές μπορούν να κινηθούν στους Αγώνες αβίαστα, βιώσιμα και με ασφάλεια.

Accessible People Mover - APM

Το ηλεκτρικό APM, έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει υπηρεσίες last mile. Κατά τη διάρκεια του Παρισιού 2024, η Toyota θα διαθέσει περίπου 250 APM για να υποστηρίξει τη μεταφορά αθλητών, επισκεπτών και προσωπικού στους Αγώνες. Έχει αυτονομία 100 km και μέγιστη ταχύτητα 30 km/h.  Έχει δε σχεδιαστεί στο Βέλγιο από την Toyota Motor Europe και θα παράγεται στην Πορτογαλία από την Toyota Caetano.

Ε-Puller

Για να προχωρήσει ακόμη περισσότερο το όραμά της για την «Κινητικότητα για Όλους», για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024», η Toyota συμμετείχε στη δημιουργία ενός ηλεκτρικού κινητήριου μηχανισμού για αναπηρικά αμαξίδια. Το e-puller μετατρέπει ένα κλασικό αναπηρικό αμαξίδιο σε μια λύση ηλεκτρικής κινητικότητας που λειτουργεί με μπαταρία, δίνοντας μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων. Πρόκειται να διατεθούν 200 e-pullers και η ταχύτητα τους θα είναι περιορισμένη για την τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών και όταν χρησιμοποιείται στο Παραολυμπιακό Χωριό. Η ταχύτητα κίνησης είναι 8 km/h και η μέση αυτονομία του είναι 25 km. Το e-puller για αναπηρικό αμαξίδιο έχει αναπτυχθεί μαζί με την αυστριακή startup εταιρία μετακίνησης Klaxon.