GP Αυστραλίας – Καταστροφή για τον Verstappen, 1-2 για τη Ferrari


Ο Carlos Sainz πήρε τη νίκη για τρίτη φορά στην καριέρα του, με τον Charles Leclerc να έρχεται δεύτερος και το φρένο του Max Verstappen να εκρήγνυται.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: FERRARI - XAVIER BONILLA
  • 24/3/2024

Το GP Αυστραλίας δε φέρθηκε καλά στον τρεις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή, Max Verstappen. Ο Ολλανδός έκανε το πρωτό του DNF από την Αυστραλία του 2022, ολοκληρώνοντας ένα stint 9 συνεχόμενων νικών από το περσινό GP Ιαπωνίας.

Ο Carlos Sainz κατάφερε να πάρει τη νίκη για τρίτη φορά στην καριέρα του, με τον Charles Leclerc να τερματίζει δεύτερος και τη Ferrari να κάνει το πρώτο 1-2 της από τη Σιγκαπούρη του 2022. Ο Lando Norris ήρθε τρίτος, ολοκληρώνοντας το βάθρο, μπροστά από τον ομόσταβλό του, Oscar Piastri, στην τέταρτη θέση.

Πέμπτος ολοκλήρωσε τον αγώνα ο Sergio Perez, με το δίδυμο της Aston Martin να ακολουθεί στην έκτη κι έβδομη θέση, με τον Fernando Alonso να ηγείται του Lance Stroll. Τη δεκάδα ολοκλήρωσαν ο Yuki Tsunoda κι οι δύο Haas, με τον Nico Hulkenberg μπροστά από τον Kevin Magnussen.

Ο αγώνας ανά γύρο

Εκκίνηση: Ο Max Verstappen κατάφερε να κρατήσει την πρωτοπορία από τον Carlos Sainz, με την πρώτη πεντάδα να μένει όπως είχε. Ο George Russell εκμεταλλεύτηκε την καλύτερη εκκίνησή του για να προσπεράσει τον Sergio Perez και να βρεθεί στην έκτη θέση.

Γύρος 2: Χρησιμοποιώντας το DRS της Ferrari του, ο Carlos Sainz τέθηκε επικεφαλής του αγώνα στη στροφή 9, περνώντας τον Verstappen.

Γύρος 4: Αφού παραπονέθηκε για την ισορροπία του μονοθεσίου, ο Verstappen σταμάτησε στο πλάι της πίστας, με το πίσω δεξί φρένο του να έχει πιάσει φωτιά. Αυτό είναι το πρώτο DNF του Ολλανδού από το GP Αυστραλίας 2022.

Γύρος 17: Ο Lewis Hamilton σταμάτησε στην άκρη της πίστας μετά τη στροφή 10, αναφέροντας έλλειψη ισχύος και θέτοντας την πίστα υπό καθεστώς εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας. Αυτό εκμεταλλεύτηκε ο Fernando Alonso, ο οποίος έκανε τη δική του πρώτη αλλαγή, από τη σκληρή στη μέση γόμα.

Γύρος 21: Ο Perez κατάφερε να περάσει τον Russell, ανακτώντας τη θέση που έχασε στην εκκίνηση, ξεκινώντας να πλησιάζει τον Alonso, τον οποίο και πέρασε στον 27ο γύρο.

Σειρά στα μισά του αγώνα (Γύρος 29): 1. Sainz, 2. Leclerc, 3. Norris, 4. Piastri, 5. Perez, 6. Alonso, 7. Russell, 8. Stroll, 9. Tsunoda, 10. Hulkenberg. Οι δύο οδηγοί της McLaren αντάλλαξαν θέσεις, προκειμένου ο Norris να μπορέσει να κυνηγήσει τις Ferrari, όντας ταχύτερος. 

Γύρος 35: Ο Leclerc έκανε τη δεύτερη αλλαγή του νωρίτερα απ' όλους στην πρώτη πεντάδα, ώστε να μην αφήσει τον Norris να κάνει το undercut, βάζοντας ένα φρέσκο σετ σκληρών ελαστικών. Βγήκε στην πίστα οριακά μπροστά από τον Perez και τον Alonso, χωρίς να χάσει επιπλέον χρόνο.

Γύρος 36: Ο Μεξικανός έκανε το ακριβώς ίδιο, έναν γύρο αργότερα, βγαίνοντας πίσω από τον Russell, στην έκτη θέση.

Γύρος 40: Το δικό του δεύτερο pit stop έκανε ο Piastri, με τον Norris να ακολουθεί στον επόμενο γύρο, και τον πρωτοπόρο, Sainz, στον γύρο 42. Οι τρεις τους «φόρεσαν» το δεύτερο σετ σκληρής τους γόμας για τον αγώνα.

Σειρά μετά τα δεύτερα pit stops (Γύρος 46): 1. Sainz, 2. Leclerc, 3. Norris, 4. Piastri, 5. Perez, 6. Alonso, 7. Russell, 8. Stroll, 9. Tsunoda, 10 Hulkenberg

Γύρος 55: Ο Russell πλησίασε σημαντικά τον Alonso, μπαίνοντας εντός ζώνης DRS.

Γύρος 56: Ο Sainz ανέφερε ότι τα ελαστικά του δεν έχουν τη σωστή αίσθηση, με τον Leclerc να μειώνει τη διαφορά του από εκείνον, χωρίς όμως να έχει χρόνο να προσπαθήσει για τη νίκη.

Γύρος 58: Κυνηγώντας τον Alonso, o Russell πάτησε άτσαλα πάνω στο κερμπ της στροφής 5, προσκρούοντας στις μπαριέρες της στροφής 6, με το μονοθέσιο να καταλήγει στις δύο ρόδες, στο πλάι. Παρά το γεγονός ότι ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός που καλεί το ιατρικό αυτοκίνητο, ο Russell ανέφερε ότι είναι καλά.

Αναλυτικά η κατάταξη:

ΘέσηΟδηγός
1Carlos Sainz
2Charles Leclerc
3Lando Norris
4Oscar Piastri
5Sergio Perez
6Fernando Alonso
7Lance Stroll
8Yuki Tsunoda
9Nico Hulkenberg
10Kevin Magnussen
11Alexander Albon
12Daniel Ricciardo
13Pierre Gasly
14Valtteri Bottas
15Zhou Guanyu
16Esteban Ocon
17George Russell
18Lewis Hamilton
19Max Verstappen

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ricciardo: «Ο καλύτερος γύρος μου για φέτος, κι όμως δεν ήταν αρκετός»

GP Αυστραλίας: Απογοητευμένος ο Hamilton – «Το πείραμα απέτυχε»