Η F1 απέρριψε την είσοδο της Andretti - Πώς δικαιολογεί την απόφασή της


Η Formula 1 απέρριψε την πρόταση της Andretti Global να ενταχθεί στο grid, εξηγώντας το σκεπτικό αυτής της απόφασης που δεν επιτρέπει στην είσοδο 11ης ομάδας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: Andretti
  • 31/1/2024

Η αίτηση της Andretti Global για είσοδο στο grid της Formula 1 απορρίφθηκε από τη FOM.

Η αίτηση είχε γίνει δεκτή από τη FIA το 2023, όμως για να μπορέσει μία ομάδα να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα, θα πρέπει να περάσει κι από τη διαδικασία έγκρισης του ίδιου του σπορ, και συγκεκριμένα της LibertyMedia, η οποία είναι ο κάτοχος των δικαιωμάτων, και των ομάδων.

Αυτό δεν έγινε, σε μία κίνηση που έμοιαζε προδεγιαγραμμένη, καθώς μόνο η Alpine εμφανίστηκε θετική στον ερχομό της Andretti στο σπορ.

Η απόφαση του σπορ βασίζεται σε τέσσερις θέσεις που έχει εκφράσει με απόλυτο τρόπο και στο πρόσφατο παρελθόν, τις οποίες ανέφερε στην ανακοίνωσή του:

  • Η ανάγκη για οποιαδήποτε νέα ομάδα να λάβει μια υποχρεωτική προμήθεια μονάδας ισχύος, ενδεχομένως για αρκετές σεζόν, θα ήταν επιζήμια για το κύρος και τη θέση του Πρωταθλήματος.
  • Ενώ το όνομα Andretti φέρει κάποια αναγνώριση για τους οπαδούς της F1, η έρευνά μας δείχνει ότι η F1 θα προσέφερε αξία στη μάρκα της Andretti και όχι το αντίστροφο.
  • Η προσθήκη μιας 11ης ομάδας θα επιβάρυνε λειτουργικά τους διοργανωτές των αγώνων, θα υπέθετε ορισμένους από αυτούς σε σημαντικό κόστος και θα μείωνε τους τεχνικούς, λειτουργικούς και εμπορικούς χώρους των άλλων αγωνιζομένων.
  • Δεν μπορέσαμε να προσδιορίσουμε καμία σημαντική αναμενόμενη θετική επίδραση στα οικονομικά αποτελέσματα του σπορ, ως βασικό δείκτη της καθαρής εμπορικής αξίας του Πρωταθλήματος.
  • Με βάση την αίτηση ως έχει, δεν πιστεύουμε ότι ο Αιτών έχει δείξει ότι θα πρόσθετε αξία στο Πρωτάθλημα. Συμπεραίνουμε ότι η αίτηση συμμετοχής του Υποψηφίου στο Πρωτάθλημα δεν θα πρέπει να γίνει δεκτή.

Παρόλα αυτά, η «πόρτα» για το 2028 παραμένει ανοιχτή, καθώς τώρα η αίτηση που απορρίφθηκε αφορούσε την πρόταση των Αμερικανών για είσοδο στο grid ενόψει 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Μαλαισία θέλει να επιστρέψει στο καλεντάρι της Formula 1

Ο Hamilton επανενώνεται με έναν άκρως απαραίτητο συνεργάτη του από τα παλιά

Ο οδηγός που δηλώνει έτοιμος να παλέψει με τον Verstappen για το πρωτάθλημα