Mohammed Ben Sulayem: Υπό διερεύνηση για πιθανή επέμβασή του σε αποτέλεσμα αγώνα


Ο πρόεδρος της FIA βρίσκεται υπό διερεύνηση για πιθανή του εμπλοκή σε αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Getty Images - Red Bull Content Pool, Aston Martin F1 Team
  • 4/3/2024

Ο πρόεδρος της FIA, Mohammed Ben Sulayem, βρίσκεται υπό διερεύνηση, ώστε να εξακριβωθεί εάν επενέβη στο αποτέλεσμα ενός αγώνα της Formula 1.

Σύμφωνα με το BBC Sport, οι έρευνες ξεκίνησαν όταν κάποιος ανέφερε στις αρχές της FIA ότι ο Ben Sulayem παρενέβη για την ανατροπή της ποινής που δόθηκε στον Fernando Alonso στο GP Σαουδικής Αραβίας του 2023. Ο εν λόγω ισχυρισμός είναι μέρος μιας αναφοράς του Paolo Basarri, υπευθύνου συμμόρφωσης της FIA, στην επιτροπή ηθικών ζητημάτων του οργανισμού.

Ξεκινώντας από τα πεπραγμένα του αγώνα, ο Alonso είχε λάβει τότε ποινή 5 δευτερολέπτων, επειδή είχε τοποθετήσει το μονοθέσιό του μερικώς εκτός της ενδεδειγμένης θέσης του στο grid, την οποία κι εξέτισε στο πρώτο του pit stop. Στη συνέχεια, ωστόσο, του αποδόθηκε ακόμη μία ποινή, 10 δευτερολέπτων, επειδή κατά τη διάρκεια της εξέτισης της πρώτης ποινής, ένας μηχανικός ακούμπησε το μονοθέσιο με τον γρύλο πριν επέλθουν τα 5 δευτερόλεπτα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Alonso να υποβαθμιστεί από την τρίτη, στην τέταρτη θέση της κατάταξης, με τον George Russell, ο οποίος είχε τερματίσει τέταρτος, να ανεβαίνει στο βάθρο.

Αργότερα, όμως, και μετά την ένσταση της Aston Martin και την επανεξέταση της δεύτερης ποινής, αποφασίστηκε ότι δεν υπήρχε τρόπος να εξακριβωθεί, εάν το άγγιγμα του μονοθεσίου με τον γρύλο λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου πριν «λήξουν» τα 5 δευτερόλεπτα, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «εργασία πάνω στο αυτοκίνητο,» όπως τότε όριζαν οι κανονισμοί. Έτσι, η ποινή ανετράπη κι ο Alonso επέστρεψε στην τρίτη θέση της κατάταξης.

Η αναφορά που έγινε στη FIA θέλει τον Ben Sulayem να έχει καλέσει τον Σεΐχη Abdullah bin Hamad bin Isa Al Khalifa, αντιπρόεδρο αθλητισμού της FIA στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ο οποίος βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία για τον αγώνα, προκειμένου να του κάνει γνωστό ότι η ποινή του Alonso πρέπει να αναστραφεί. 

Το δημοσίευμα του BBC Sport τονίζει, μάλιστα, ότι οι παραπάνω πληροφορίες έχουν επιβεβαιωθεί από πολλαπλά υψηλά ιστάμενα στελέχη της F1, που βρίσκονται κοντά στη FIA. Η επιτροπή ηθικών ζητημάτων αναμένεται να εκδώσει τη δική της αναφορά επί του θέματος σε περίπου 4-6 εβδομάδες, ενώ προς το παρόν, ούτε ο πρόεδρος Ben Sulayem, ούτε η FIA έχουν κάνει δηλώσεις σχετικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πώς ο Verstappen έφτασε να είναι στο ραντάρ της Mercedes για το 2025

Ricciardo για κόντρα με Tsunoda: «Ελπίζω ο Yuki να ηρεμήσει»

Ο Jos Verstappen ζητά την απόλυση του Christian Horner