Αποστολή στην Ισπανία: Lexus LBX - Οδηγούμε το νέο πολυτελές και δυναμικό compact SUV


Ακούγοντας ότι το νέο Lexus LBX μοιράζεται, ως compact SUV που είναι, την ίδια πλατφόρμα με το Toyota Yaris Cross οποιαδήποτε σκέψη κάνεις για συγγένεια των δύο αυτοκινήτων την ξεχνάς με το που θα βρεθείς στη θέση του οδηγού του νέου και μικρότερου πλέον μοντέλου της premium ιαπωνικής φίρμας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΛΟΥΠΑΚΗΣ ΦΩΤ.: LEXUS
  • 21/12/2023

Ενδεχομένως εμάς να μας επηρέασε και το γεγονός ότι στην Ισπανία που βρεθήκαμε για την πανευρωπαϊκή οδήγηση του Βενιαμίν της γκάμας της Lexus, είχαμε στη διάθεση μας την πλέον πλούσια, super εξοπλισμένη έκδοση του νέου μοντέλου, ωστόσο, γεγονός είναι, ότι και η αισθητική αλλά και η αίσθηση της ποιότητας είναι τέτοια που πριν ακόμα αρχίσει να δουλεύει το υβριδικό σύστημα και ακούσεις κάτι από τον 1,5 λίτρου βενζινοκινητήρα, νιώθεις ότι, εδώ, έχεις να κάνεις με κάτι που δεν διακηρύσσει τυχαία ότι είναι premium. 

Είναι εντελώς άλλη η αίσθηση της ποιότητας κύλισης εντελώς πιο αποτελεσματική η ηχομόνωση και σίγουρα αναβαθμισμένη η αίσθηση που εισπράττεις στο τιμόνι. Πιο αποτελεσματική είναι και η αποτελεσματικότητα της ανάρτησης σε όλα τα επίπεδα και στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι κατά τη διάρκεια της press conference που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής πανευρωπαϊκής παρουσίασης στη Βαλένθια ακούσαμε να γίνεται ιδιαίτερος λόγος για την προσοχή που δόθηκε στα δυναμικά χαρακτηριστικά του νέου μοντέλου τα οποία δεν αφέθηκαν απλά και μόνο στη βοήθεια των ηλεκτρονικών συστημάτων. 

Έτσι δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στην ανάρτηση και ήταν μία από τις λίγες φορές που ακούσαμε σε τέτοιου είδους εκδήλωση να γίνεται λόγος ακριβώς για την ανάρτηση η οποία, να αναφέρουμε στο σημείο αυτό, ότι είναι με ημιάκαμπτο άξονα πίσω, στα μοντέλα με κίνηση στους εμπρός τροχούς, και με διπλά ψαλίδια στα τετρακίνητα μοντέλα. 

Ήδη σας έχουμε αποκαλύψει ένα μυστικό. Ακολουθώντας, θα λέγαμε, μία πάγια τακτική στα μοντέλα των Toyota και Lexus, η δεύτερη προσφέρει το νέο μοντέλο και με κίνηση στους εμπρός τροχούς και με την γνωστή τετρακίνηση που υλοποιείται με τη βοήθεια ενός δεύτερου ηλεκτροκινητήρα που κινεί τους πίσω τροχούς. Όλα λοιπόν κυλούν ήρεμα και όταν θελήσεις πλήρη επιτάχυνση «σανιδώνοντας» το γκάζι θα ακούσεις, ενδεχομένως, το βενζινοκινητήρα αλλά με τόσο φιλτραρισμένο τον ήχο του που πραγματικά δεν θα σε ενοχλήσει καθόλου.

Άνετο

Στο ταξίδι στον αυτοκινητόδρομο δεν μπορείς παρά να απολαύσεις την άνεση και την ασφάλεια που προσφέρουν μία σειρά συστήματα αυτοματοποίησης της οδήγησης όπως αυτό που σε διατηρεί στο κέντρο της λωρίδας κυκλοφορίας σε συνδυασμό με το active cruise control το οποίο, αξίζει να σημειωθεί, ότι λειτουργεί ακόμα και μέσα στην πόλη. 

Μπορείς λοιπόν, μπαίνοντας σε κάποιο κατοικημένο σημείο ενώ κινείσαι σε επαρχιακό δρόμο να το εμπιστευτείς να του βάλεις 30 km/h που είναι η ταχύτητα για κίνηση σε κατοικημένο περιοχή και να κινηθείς με άνεση χωρίς να παρακολουθείς συνεχώς το τι θα δείξει το ταχύμετρο. Αναπόφευκτα, θέλοντας να τονίσει τον premium χαρακτήρα του νέου της μοντέλου η Lexus έχει προικίσει κυριολεκτικά με τα πάντα το νέο της μικρό μοντέλο.

Ξεκινώντας από ένα πλούσιο βασικό επίπεδο εξοπλισμού και φτάνοντας μέχρι την κορυφαία έκδοση ο τιμοκατάλογος ξεκινά από τα 31.300 ευρώ, τιμή με βάση την οποία έχει να αντιμετωπίσει ανταγωνισμό ο οποίος δεν είναι, μεν, πολυπληθής αλλά είναι καθιερωμένος και μιλάμε για το mini Countryman αλλά και το Audi Q2. 

Σε κάθε περίπτωση το Lexus LBX έχει την ικανότητα να σε πείθει ότι αποτελεί ένα premium όχημα δικαιολογώντας τα χρήματα που έχεις καταβάλει για να το αποκτήσεις. Το μοναδικό του μειονέκτημα, τουλάχιστον μετά από αυτή τη σύντομη επαφή που είχαμε μαζί του, θα λέγαμε ότι είναι η χωροταξία στο πίσω κάθισμα καθώς τα πράγματα δεν είναι και τόσο άνετα για αυτούς που θα βρεθούν στο πίσω κάθισμα. Το πορτμπαγκάζ, από την άλλη πλευρά, είναι δεόντως ευρύχωρο με βάση τον όγκο του αυτοκινήτου. 

Κλείνοντας, να πούμε ότι με τα 4 μέτρα και 20 εκατοστά μήκους του το Lexus LBX σου προσφέρει αναμφίβολα το πλεονέκτημα της ευελιξίας. Το νέο premium μοντέλο διατίθεται ήδη από την ελληνική αντιπροσωπεία.