Τι κοινό έχει το BYD Seal με τη θρυλική Alfa Romeo 8C Competizione (photos-video)


Το κινεζικής κατασκευής sedan, με τις επιδόσεις supercar, έχει κοινή «αφετηρία» με ένα από τα πιο εντυπωσιακά αυτοκίνητα που έχει κατασκευάσει η Alfa Romeo.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: BYD, STELLANTIS, IAA
  • 27/4/2024

Η BYD έχει κάνει για τα καλά την είσοδό της στην ελληνική αγορά. Τον περασμένο Φεβρουάριο, ανακοινώθηκε ότι ο Όμιλος Σφακιανάκη θα είναι ο επίσημος διανομέας των επιβατικών της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ελλάδα, ενώ μερικές εβδομάδες αργότερα μπήκαν ξεκίνησαν να μπαίνουν τα πρώτα αυτοκίνητα στις εκθέσεις.

Ένα από τα δύο πρώτα διαθέσιμα μοντέλα της BYD στην Ελλάδα είναι το Seal. Πρόκειται για ένα αμιγώς ηλεκτρικό sedan, που είναι βασισμένο στην πλατφόρμα e-Platform 3.0 και διατίθεται τόσο σε πίσωκινητες, όσο και τετρακίνητες εκδόσεις. Αμφότερες εξοπλίζονται με την μπαταρία ιόντων λιθίου Blade η οποία έχει ενεργειακή χωρητικότητα 82,5 kWh.

Η μέγιστη αυτονομία φτάνει τα 570 km στην τετρακίνητη έκδοση, η οποία χρειάζεται 3,8 sec για τα 0-100 km/h, με την τελική ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 180 km/h. Στην τετρακίνητη έκδοση η ισχύς ανέρχεται στα 530 PS, ενώ στην πισωκίνητη, στα 308 PS.

Wolfgang Egger
Wolfgang Egger

Ως επικεφαλής του τμήματος σχεδιασμού, πίσω από το BYD Seal βρίσκεται ο διάσημος κι με μεγάλη πορεία στον χώρο της αυτοκίνησης, designer, Wolfgang Egger.

Σύμφωνα με την αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία έχει στόχο να «επαναπροσδιορίσει τον χαρακτήρα των σπορ sedan», η εμφάνιση του Seal είναι εμπνευσμένη από τον ωκεανό. Ο Egger κι η ομάδα του έχουν χρησιμοποιήσει ρέουσες, αλλά καθαρές γραμμές, προσφέροντας στο όχημα μια κομψή αίσθηση, χωρίς όμως να χάνει τίποτα από τη δυναμικότητά του ή την αεροδυναμική του υπεροχή.

Ο Γερμανός μετρά περισσότερο από 30 χρόνια εμπειρίας στον τομέα του σχεδιασμού αυτοκινήτων. Αποφοίτησε από το International College of Arts and Sciences του Μιλάνο το 1989, όποτε και ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία. Εντάχθηκε στο τμήμα σχεδιασμού της Alfa Romeo την ίδια χρονιά και το 1993 έγινε επικεφαλής.

Παρέμεινε στην ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία για 5 χρόνια, «μετακομίζοντας» στη συνέχεια στη Seat κι έπειτα στη Lancia, για ένα σύντομο πέρασμα. Το 2001 επέστρεψε στην Alfa Romeo, δημιουργώντας ένα από τα πιο εντυπωσιακά supercars στην ιστορία της εταιρείας: Την 8C Competizione.

Το μοντέλο παρουσιάστηκε ως concept car στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης το 2003, με την Alfa Romeo να ανακοινώνει τρία χρόνια αργότερα ότι θα κατασκεύαζε 500 μονάδες της έκδοσης παραγωγής. Το αμάξωμα ήταν κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ανθρακόνημα, ενώ το σασί ήταν ατσάλινο.

Κάτω από το κάλυμμα υπήρχε ένας κινητήρας V8 χωρητικότητας 4,7 L, τον οποίο είχε σχεδιάσει η Ferrari σε συνεργασία με τη Maserati. Απέδιδε 450 PS και 480 Nm ροπής, με την τελική ταχύτητα να φτάνει τα 292 km/h και τα 0-100 km/h να έρχονται σε 4,2 sec.

Στη μακρά πορεία του ως σχεδιαστής, ο Egger έχει επιμεληθεί κι άλλα δημοφιλή μοντέλα, όπως τις Alfa Romeo 156166 και 147, αλλά και τα Seat IbizaCordoba κι Altea, από τη θητεία του στην ισπανική φίρμα. Από το 2017, η πένα του δουλεύει για την BYD, όπου δημιούργησε τη σχεδιαστική ταυτότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας. Μεταξύ άλλων, κρύβεται πίσω από οχήματα όπως το Song Max, αλλά και το Han.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διέρρευσαν οι πρώτες εικόνες από το pickup της BYD (photos)

Alfa Romeo: Έρχεται και δεύτερο supercar το 2026

Alfa Romeo 4E: Έρχεται ως ηλεκτρικός διάδοχος της 4C