Πώς προέκυψε η ονομασία «Miata» για το θρυλικό Mazda MX-5


Θα μπορούσε να είχε βγει από το «Να 'χα χίλια Miata, τα Miata σου να βλέπω». Όμως η προέλευση της ονομασίας είναι διαφορετική και μάλιστα δεν είναι καν ιαπωνική.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΜΠΕΑΣ, ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 15/6/2023

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδήμων της αυτοκίνησης για να γνωρίζει ότι τα χωρίς οροφή μοντέλα τα τελευταία χρόνια περνούν κρίση. Σίγουρα η ραγδαία άνοδος της ζήτησης για SUV έχει παίξει τον ρόλο της, ωστόσο την ίδια στιγμή σιγοντάρει από δίπλα η μανία των αυτοκινητοβιομηχανιών με τους αριθμούς, πετώντας εκτός γκάμας όποια μοντέλα δεν βγαίνουν «πράσινα» στον οικονομικό απολογισμό, δηλαδή όσα δεν φέρνουν τεράστιο κέρδος.

Ένα από τα αυτοκίνητα που συνεχίζει να κρατάει Θερμοπύλες μέχρι σήμερα στην κατηγορία των roadster είναι αυτό που τη σημάδεψε όσο κανένα άλλο, το Mazda MX-5, η πρώτη γενιά του οποίου αποκαλύφθηκε τον Φεβρουάριο του 1989 στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Σικάγο.

Αρχικά προκάλεσε αμφιβολίες ειδικά σε αυτούς που είχαν συνδέσει τη σπορ οδήγηση με τους τεράστιους κινητήρες. Βλέπετε το MX-5 βασίστηκε στη βρετανική συνταγή των roadster, ήταν δηλαδή μικρό, ελαφρύ και δεν ήθελε τεράστια ισχύ για να κινηθεί σβέλτα.

Ο ατμοσφαιρικός κινητήρας των 1,6 lt απέδιδε μόλις 115 PS. Με συνολικό βάρος όμως κάτω από τα 1.000 kg, για να ολοκληρώσει το 0-100 km/h απαιτούσε περίπου 9 sec. Το μεγάλο, ωστόσο, ατού δεν ήταν τόσο οι επιδόσεις σε απόλυτα νούμερα, όσο η οδηγική απόλαυση που προσέφερε και ο... σαγηνευτικός χορός της ουράς.  

Πάνω στην ίδια λογική ακολούθησαν τρεις ακόμα γενιές όπου συνολικά έκαναν το Mazda MX-5 την μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στην κατηγορία, ενώ στο ντεμπούτο του η ονομασία πλαισιώθηκε από τη διάσημη πλέον λέξη «Miata». Τι σημαίνει όμως;

Για χρόνια κυκλοφορούσε ένα μύθος που ήθελε να είναι ακρωνύμιο των λέξεων «Make It A Topless Afternoon», εστιάζοντας στην ανοιχτή οροφή του. Ποτέ όμως δεν εμφανίστηκε κάποιο στοιχείο για να αποδείξει την παραπάνω ιστορία και ακόμα και σήμερα το πιο πιθανό σενάριο είναι να αποτελεί δημιούργημα στο μυαλού κάποιου Miata-fan, όπως το Miata Is Always The Answer (ΜΙΑΤΑ) που κυκλοφόρησε λίγα χρόνια αργότερα.

Η αλήθεια είναι πως η λέξη Miata δεν είναι ιαπωνική, όπως ο κατασκευαστής, αλλά γερμανική. Συγκεκριμένα προέρχεται από την παλαιά υψηλή γερμανική γλώσσα του 6ου αιώνα και σημαίνει βραβείο ή ανταμοιβή. Διαλέξτε όποιο σας ταιριάζει καλύτερα.

Στον οδηγό ενός Mazda MX-5 Miata πάντως ταιριάζουν και τα δύο αφού το ότι έχει πάρει στην κατοχή του το εμβληματικό roadster είναι κάτι σαν βραβείο, ενώ η ανταμοιβή έρχεται κάθε φορά που κάθεται στη θέση του οδηγού και βιώνει τη μοναδική εμπειρία που προσφέρει.