Η νέα εφαρμογή της Honda «ανοίγει το παράθυρο» σε άτομα με προβλήματα όρασης (video)


Τα άτομα με προβλήματα όρασης θα μπορούν να έχουν «εικόνα» των τοπίων σε ένα ταξίδι, χάρη στη νέα εφαρμογή της Honda που αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης.

  • ΦΩΤΟ: HONDA YOUTUBE
  • 14/4/2024

Η Honda δημιούργησε μια νέα εφαρμογή, η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να βελτιώσει την εμπειρία που έχει μέσα στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια ταξιδιού ένας τυφλός άνθρωπος ή κάποιος που έχει προβλήματα όρασης.

Πρόκειται για το Honda Scenic Audio, το οποίο δημιουργεί ηχητικές περιγραφές του περιβάλλοντος του αυτοκινήτου, όσο αυτό βρίσκεται σε κίνηση, και διηγείται τις εικόνες του τοπίου όσο πιο λεπτομερώς γίνεται, ώστε ο επιβάτης να μπορέσει να φανταστεί το σκηνικό.

Για παράδειγμα, αν ένα άτομο με πρόβλημα όρασης είναι μέλος μιας παρέας που κάνει ένα road trip σε μια γραφική τοποθεσία, θα μπορεί να σχηματίσει με τη φαντασία του μια εικόνα της διαδρομής, συμμετέχοντας με αυτό τον τρόπο στην εμπειρία που βιώνουν οι φίλοι του.

Είναι, μάλιστα, η πρώτη εφαρμογή που δημιουργείται για το συγκεκριμένο σκοπό και αναμένεται να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Εξελίχθηκε σε συνεργασία με το Perkins School για το κέντρο ερευνών και καινοτομίας Blind's Howe Innovation Center και συνδυάζει την τεχνητή νοημοσύνη με την «όραση» μέσω υπολογιστή και τον γεωεντοπισμό, όπως και τις εικόνες δορυφόρων με μετεωρολογικές προβλέψεις και αναφορές.

Έτσι, μπορεί να περιγράψει με μεγάλη λεπτομέρεια το σκηνικό γύρω από το όχημα, στο οποίο είναι επιβάτης ο χρήστης. Εκτός αυτού, ο τόνος της αφήγησης κι οι ήχοι προσαρμόζονται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και το έδαφος, προσφέροντας μια ακόμη πιο πλήρη εμπειρία.

Αυτή τη στιγμή, η εφαρμογή Scenic Audio βρίσκεται στη φάση δοκιμών, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κωφάλαλων και Τυφλών της Αλαμπάμα, με το οποίο η Honda έχει στενές σχέσεις εδώ και 30 χρόνια. Οι παρατηρήσεις, διορθώσεις και προτάσεις των ατόμων με προβλήματα όρασης θα βοηθήσουν στο να εξελιχθεί ακόμη περισσότερο η τεχνολογία, βελτιώνοντας την εφαρμογή για μελλοντικούς χρήστες.

Δείτε το σχετικό video:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εφαρμογή με τους πιο «fun to drive» δρόμους στην Ελλάδα - Ποιες διαδρομές ξεχωρίζουν (photos)

Τα μοντέλα της Volvo ενημερώνουν τους οδηγούς για ατυχήματα που έχουν γίνει στην πορεία τους

Opel Experimental: Βλέπει στο σκοτάδι και αυξάνει την ασφάλεια στο δρόμο (video)