Εφαρμογή με τους πιο «fun to drive» δρόμους στην Ελλάδα - Ποιες διαδρομές ξεχωρίζουν (photos)


Το Curvature προσφέρει στους οδηγούς τη δυνατότητα να βρουν τους γεμάτους... στροφιλίκια δρόμους στην περιοχή τους.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΟΣ, Road Curvature
  • 16/3/2024

Το να βρει κανείς τον τέλειο δρόμο ή την ιδανική διαδρομή για οδήγηση, μπορεί να αποδειχτεί αρκετά δύσκολη υπόθεση. Πολλές είναι οι περιοχές που έχουν φιδωτούς δρόμους που προσφέρουν την απόλυτη απόλαυση πίσω από το τιμόνι.

Όσοι αγαπούν να «γράφουν» χιλιόμετρα σε αυτούς τους δρόμους, μία νέα εφαρμογή, με την ονομασία Curvature, εντοπίζει τις πιο συναρπαστικές διαδρομές είτε στην περιοχή σας, είτε οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Πίσω από το πρότζεκτ βρίσκεται ο Adam Franco, software developer, ο οποίος δημιούργησε την εν λόγω εφαρμογή, προκειμένου να διευκολύνει τους λάτρεις της οδήγησης να βρουν τον επόμενο προορισμό τους. Χρησιμοποίησε τις γνώσεις του πάνω στα λογισμικά και σε συνδυασμό με τα μαθηματικά προσδιόρισε τους δρόμους με τις περισσότερες και πιο απότομες στροφές.

«Αυτό που έκανα είναι να βρω μία μέθοδο για να υπολογίσω την ακτίνα καμπυλότητας σε κάθε τμήμα του κάθε δρόμου και στη συνέχεια να προσθέσω τα μήκη των πιο καμπυλωτών τμημάτων, ώστε να έχω ως αποτέλεσμα τη συνολική απόσταση των στροφών. Όσο πιο φιδωτός είναι ο δρόμος, τόσο μεγαλύτερη η απόσταση,» εξηγεί ο Franco.

Το πρόγραμμα χρησιμοποιεί δεδομένα του OpenStreetMap, προκειμένου να προσδιορίσει το σχήμα κάθε δρόμου που αναλύει. Η ιστοσελίδα του Curvature υπογραμμίζει τους πιο φιδωτούς δρόμους στον κόσμο, με ανάλογα χρώματα πάνω σε έναν διαδραστικό χάρτη, στον οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας, κάνοντας κλικ εδώ.

Οι δείκτες-χρώματα κυμαίνονται από κίτρινο μέχρι ροζ, με το κίτρινο να υποδεικνύει τους «αρκετά φιδωτούς,» και το ροζ τους «πολύ φιδωτούς». Εκτός αυτού, η εφαρμογή δείχνει δρόμους που μπορεί να μην έχουν χαρτογραφηθεί από το Google Maps ή το Apple Maps, ενώ υπάρχει αντίστοιχη σήμανση για όσους δεν είναι ασφαλτοστρωμένοι.

Με μία πρώτη ματιά, οι περιοχές της γης με τους περισσότερες φιδωτές διαδρομές είναι εκείνες που χαρακτηρίζονται από μεγάλα υψόμετρα, όπως για παράδειγμα ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, χώρες της Ν. Αμερικής όπως η Κολομβία, το Εκουαδόρ και το Περού, ενώ και στην Ασία, η Ιαπωνία είναι βαμμένη σχεδόν ολόκληρη ροζ. Στην Ευρώπη, το οδικό δίκτυο έχει επίσης αρκετές στροφές, με την Ιταλία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα να ξεχωρίζουν.

Πιο συγκεκριμένα, οι περιοχές της Ελλάδας που φαίνεται να αποτελούν ιδιαίτερα μεγάλη πρόκληση για τους οδηγούς είναι η Ήπειρος, το δυτικό μέρος της Στερεάς Ελλάδας, η Πελοπόννησος και τα περισσότερα μεγάλα νησιά, όπως η Εύβοια κι η Κρήτη. Στην Αττική, η διαδρομή που ξεκινά από τη Βάρη και καταλήγει στο Λαύριο φαίνεται να είναι είναι ιδανική για όσους αγαπούν τα... στροφιλίκια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Magic Earth: Τα θετικά και τα αρνητικά για τον νέο «αντίπαλο» του Google Maps

Το Google Maps αποκτά ανταγωνιστή – Η εφαρμοφή που θέλει να το εκθρονίσει

Το πρώτο GPS γίνεται 30 ετών - Δείτε πόσο άλλαξε η λειτουργία του στο πέρασμα των ετών (video)