Το τερμάτισαν στην Toyota – Ο οδηγός δείχνει με το δάχτυλο στον δρόμο και το αυτοκίνητο του λέει τι είναι


Η Toyota πάει τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης ένα βήμα παραπέρα, και εισάγει λειτουργίες που ενεργοποιούνται ακόμα και με χειρονομίες.

  • ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 16/1/2024

Η ΑΙ καταλαμβάνει με γοργούς ρυθμούς κάθε έκφανση της τεχνολογίας. Από τα smartphones και τις τηλεοράσεις, μέχρι τους υπολογιστές και -τελικώς- τα αυτοκίνητα.

Όσο η αυτοκίνηση εξηλεκτρίζεται, παράλληλα υιοθετεί και πολλές περισσότερες τεχνολογίες, κυρίως για την άνεση του οδηγού και τη διευκόλυνση της διαδικασίας (και της χαράς) της οδήγησης.

Η Toyota πρωτοστατεί σε αυτόν τον τομέα, και το αποδεικνύει με το Arene, ένα λογισμικό που έχει ικανότητες καταγραφής και αντίδρασης σε φωνητικές εντολές και χειρονομίες. Οι πρώτες παρουσιάσεις του software έλαβε χώρα τον περασμένο Οκτώβριο στο τεχνολογικό της κέντρο στη Nagoya, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο της premium μάρκας της, της Lexus.

Σε μία από αυτές τις δοκιμές για τον Τύπο, ο οδηγός είπε «Γεια σου Lexus, τι είναι αυτό;», και έδειξε προς μία διαφημιστική πινακίδα ενός εστιατορίου. Το αυτοκίνητο απάντησε με την επωνυμία του ρεστοράν και την τοποθεσία του.

Αν ο οδηγός θέλει να κάνει και πιο λεπτομερείς ερωτήσεις, και να επεκταθεί πάνω στην αρχική ερώτηση, ρωτώντας για τις ώρες λειτουργίας ή ζητώντας να κάνει κράτηση, το Arene κατανοεί πως το θέμα είναι ακόμα το εστιατόριο, και δε χρειάζεται να ξεκινήσει την εντολή από το μηδέν ο οδηγός.

Επιπλέον, ο συνδυασμός καταγραφής και αντίληψης φωνής και χειρονομιών θα μπορούσε να φανεί χρήσιμος σε μεγάλα ταξίδια, όπου οι επιβάτες θέλουν να μάθουν πληροφορίες για μνημεία, αξιοθέατα και φυσικά τοπία από τα οποία περνούν.

Το λογισμικό αναμένεται να κάνει ντεμπούτο στην αγορά το 2026, στο Lexus LS-ZC, ένα σεντάν μεσαίου μεγέθους της ιαπωνικής μάρκας, concept του οποίου παρουσιάστηκε στο Japan Mobility Show του 2023.

Σύμφωνα με την Toyota, το Arene θα μπορεί να κατανοήσει 200 λειτουργίες εντός οχήματος και η AI θα παίξει σημαίνοντα ρόλο σε αυτό, ώστε ο οδηγός να αισθάνεται πως μιλά σε άνθρωπο.

Πηγή: Automotive News Europe

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Mercedes: Η τεχνητή νοημοσύνη σε πρώτο πλάνο στα νέα μοντέλα - Πώς θα μοιάζει το εσωτερικό τους (photos)

 Έρευνα-σοκ: Πιο ασφαλές να οδηγείς στο όριο της μέθης απ’ το να «παίζεις» με τις οθόνες του αυτοκινήτου! 

Το νέο, αυτόματο Toyota GR Yaris στήνεται στην ευθεία με τον πρόγονό του - Ποιο κερδίζει (video)