Ράλλυ Σουηδίας - 2η Μέρα: Χάος, πρωτιά για τον Lappi, στο βάθρο ο Solberg (video)


Στο πιο δύσκολο Ράλλυ Σουηδίας των τελευταίων πολλών ετών, ο Esapekka Lappi ηγείται μετά από μία πλήρη αγωνιστική μέρα, με τον Oliver Solberg να αποτελεί την έκπληξη του αγώνα ως τώρα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: Hyundai Motorsport GmbH / Fabien Dufour, Jaanus Ree / Red Bull Content Pool
  • 16/2/2024

Το φετινό Ράλλυ Σουηδίας εξελίσσεται σε ένα από τα πιο δύσκολα των τελευταίων ετών. Η συνεχής χιονόπτωση έχει φέρει αρκετές ανακατατάξεις και εγκαταλείψεις μόλις μετά από μία πλήρη αγωνιστική μέρα.

Όσο νωρίτερα ξεκινούσε κανείς, τόσο το χειρότερο, καθώς λειτουργούσε ως... εκχιονιστικό για τους επόμενους, που μπορούσαν κατά περίπτωση να κινηθούν και 3 δευτερόλεπτα ταχύτερα ανά χιλιόμετρα. Όχι τυχαία, στην SS5 είδαμε Rally2 να ηγούνται στην κατάταξη,

Ωστόσο, οι μεγάλες αλλαγές ήρθαν σο πρωινό σκέλος, και πιο συγκεκριμένα στην SS4 των 28,25 χιλιομέτρων. Πρώτα, ο Ott Tanak έκανε λάθος και έσπασε το ψυγείο του i20 N Rally1 με αποτέλεσμα να χάσει το μοτέρ και να εγκαταλείψει. Λίγο μετά, έξοδο είχε κι ο Kalle Rovanpera, που μέχρι εκείνη την ώρα ήταν στην πρωτοπορία, αλλά τώρα θα πρέπει να επιστρέψει στη δράση το Σάββατο.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Takamoto Katsuta πέρασε πρώτος και έκλεισε το loop με διαφορά άνω των 10 δλ. από τον Esapekka Lappi. Ο Φινλανδός της Hyundai, όμως, βρήκε ρυθμό το απόγευμα και με το φινάλε της μέρας ηγείται του αγώνα για 3,2 δευτερόλεπτα.

Ο Oliver Solberg με Skoda Fabia RS Rally2 είναι 3ος στη γενική κατάταξη, που μαζί με άλλα πληρώματα της WRC2 κατηγορίας, εκμεταλλεύτηκε την θέση εκκίνησης για να κερδίσει έδαφος.

Ο Adrien Fourmaux κατάφερε με σταθερή οδήγηση κι αποφεύγοντας τα λάθη να ανέβει 4ος, με μεγάλη απόσταση από την πρώτη δυάδα.

Πιο πίσω, ο Thierry Neuville άνοιγε κάθε ειδική διαδρομή της μέρας λόγω της πρώτης θέσης στο πρωτάθλημα. Ωστόσο, πριν την SS6 είχε πρόβλημα με την πίεση του καυσίμου με αποτέλεσμα να μην μπορεί να βάλει μπροστά το αυτοκίνητο. Έφτασε καθυστερημένα στο time control και πήρε ποινή 40 δευτερολέπτων, ενώ έπρεπε να ξεκινήσει 2ος, πίσω από τον Elfyn Evans που πήρε την θέση του. Αυτό οδήγησε τον Ουαλό στο να υπαινιχθεί πως ο αντίπαλός του προσποιήθηκε πως είχε πρόβλημα για να ξεκινήσει δεύτερος και να κινηθεί ταχύτερα, με τον ίδιο να απαντά πως «θα έπρεπε να ξέρει ότι έχουμε θέμα, δεν μπορούσαμε να πάρουμε μπροστά, μας είδε». 

Πίσω από τον Ουαλό ήταν ο Georg Linnamae και ο Sami Pajari, αμφότεροι με Toyota GR Yaris Rally2. 

Αναλυτικά η κατάταξη με το τέλος της SS8:

ΘέσηΟδηγόςΧρόνος/Διαφορά από τον 1ο
1Esapekka Lappi58:18.8
2Takamoto Katsuta3.2
3Oliver Solberg1:20.7
4Adrien Fourmaux1:26.3
5Elfyn Evans1:50.0
6Georg Linnamae1:50.1
7Sami Pajari2:05.8

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παιχνίδι στα χιόνια: Preview και πρόγραμμα Ράλλυ Σουηδίας

Αλλαγή ημερομηνίας για το Ράλλυ Κεντρικής Ευρώπης