Συνέντευξη Ott Tanak: «Είχα συμφωνία κυρίων να γυρίσω στη Hyundai υπό μία προϋπόθεση»


Ο Ott Tanak μίλησε αποκλειστικά στο Car and Driver για τη «συμφωνία κυρίων» που είχε με τη Hyundai, τη σχέση του με τον Thierry Neuville και την απουσία του Kalle Rovanpera.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: Hyundai Motorsport GmbH / Fabien Dufour, Austral, Romain Thuillier
  • 8/2/2024

Πριν την απόφαση του Kalle Rovanpera να κάνει μερικό πρόγραμμα το 2024, η μεγάλη αλλαγή στο line-up των ομάδων του WRC ήταν η επιστροφή του Ott Tanak στη Hyundai.

Ο Εσθονός οδήγησε για την ομάδα από το 2020 ως το 2022, αποχωρώντας το 2023 για να γυρίσει για μόλις μία σεζόν στην M-Sport.

Ο πρωταθλητής του 2019 φόρεσε και πάλι τα σιέλ των Κορεατών, και μίλησε αποκλειστικά στο Car and Driver μετά το Ράλλυ Μόντε Κάρλο και προχώρησε σε αποκαλύψεις για το πώς αποφάσισε να γυρίσει σε γνώριμα μέρη, για το πώς προσεγγίζει τη σχέση του με τον Thierry Neuville, και για την επιλογή του Rovanpera να κάνει ένα βήμα πίσω.

Δ.Μ.: Πώς νιώθεις μετά τον πρώτο σου αγώνα και πάλι με τη Hyundai; 

O.T.: Είναι πάντα απαιτητικό να επιστρέφεις και να πρέπει να προσαρμοστείς σε μία νέα ομάδα. Θα έλεγα ότι τα πήγαμε καλά, αν και δυσκολευτήκαμε στην αρχή. Γενικότερα, όμως, ήταν ένα καλό ράλλυ, μία καλή αρχή.

Πώς πήρες την απόφαση να επιστρέψεις στη Hyundai; Έφυγες για έναν χρόνο και είσαι ξανά εκεί. Τι σε ώθησε προς αυτήν την κατεύθυνση;

Όταν έφυγα από τη Hyundai, η ομάδα δεν ήταν στην καλύτερη φάση της, δεν ήταν ξεκάθαρα τα πράγματα. Φεύγοντας, όμως, έκανα μία συμφωνία κυρίων μαζί τους, λέγοντας πως αν βελτίωναν τη δομή της ομάδας, και ήταν στο επίπεδο που έπρεπε, θα γύριζα, κι αυτό ακριβώς έγινε.

Υπήρξαν πολλές κινήσεις στα παρασκήνια, το πλάνο για το μέλλον είναι πλέον σαφές, επομένως το να επιστρέψω εδώ ήταν μάλλον προσυμφωνημένο.

Αυτή η συμφωνία έγινε με κάποιον που είναι ακόμα στην ομάδα; Διότι από τότε έχουν αλλάξει πολλά πρόσωπα.

Πράγματι, είναι νέος ο team principal, έχει έρθει νέος τεχνικός διευθυντής. Αλλά η συζήτηση είχε γίνει με τα κεντρικά της εταιρείας, έδειξαν κινητικότητα, άρα δεν υπήρχε λόγος να μην επιστρέψω. Έδειξαν ότι έχουν ένα ξεκάθαρο όραμα για την ομάδα, και την απαιτούμενη προσοχή σε αυτήν για να πετύχουν όσα θέλουν.

Πώς βρίσκεις το αυτοκίνητο σε σχέση με το 2022; Πόσο έχει βελτιωθεί;

Έχει βελτιωθεί αρκετά, δεν υπάρχει κι άλλος τρόπος. Έχουν γίνει αρκετές αλλαγές, κι η ομάδα έχει κάνει καλή δουλειά πάνω σε αυτό. Συνολικά, παραμένει το ίδιο αυτοκίνητο, το ίδιο concept, αλλά έχει γίνει πολλή δουλειά στο μεσοδιάστημα.

Πόσο ενεργός είσαι στην εξέλιξη του αυτοκινήτου; Πόσο λόγο έχει σε αυτόν τον τομέα;

Η εξέλιξη του αυτοκινήτου είναι μία διαδικασία που προχωρά κάθε μέρα. Υπάρχουν μηχανικοί στα γραφεία της ομάδας που δουλεύουν πάνω σε αυτό, παίρνοντας την ανατροφοδότηση και τα δεδομένα από το κάθε ράλλυ, ενώ προσπαθούν να εντοπίσουν τα δυνατά σημεία του ανταγωνισμού. 

Όλοι μαζί, οδηγοί και μηχανικοί, δουλεύουμε προς την ίδια κατεύθυνση.

Πώς είναι η σχέση σου με τον Thierry Neuville; 

Τα πάμε αρκετά καλά, και την τελευταία φορά που συνεργαστήκαμε και τώρα κάναμε καλή δουλειά. Δεν έχει καμία διαφορά για μένα. Είμαστε μαζί σε αυτό το άθλημα εδώ και πολλά χρόνια, και ο ανταγωνισμός εντός της ομάδας ωθεί άπαντες να βελτιωθούν.

Πώς βλέπεις την απόφαση του Kalle Rovanpera;

Φαίνεται πως αυτή η τακτική του μερικού προγράμματος αρχίζει να γίνεται πιο συχνή. Ίσως είναι λιγότερο αγχωτική. Θα δούμε, είναι πολύ νέος ακόμα, έχει μεγάλο μέλλον μπροστά του. Ήταν σε καλή θέση να το κάνει αυτό.

Είναι πιο εύκολο τώρα για σένα να παλέψεις για τον τίτλο, αφού ένα εκ των φαβορί είναι εκτός μάχης;

Ξέρεις, στη ζωή, πάντα το κενό καλύπτεται, δεν μπορεί να υπάρχει κενό. Πάντα υπάρχει κάποιος άλλος. Η κατάκτηση του τίτλου στο WRC είναι πάντα δύσκολο επίτευγμα, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο σε αυτό. Επομένως, το να μπορέσεις να αποφύγεις τα εμπόδια και να αντέξεις για όλη τη χρονιά αποτελεί πάντα μεγάλη πρόκληση, ανεξάρτητα από το ποιος είναι απέναντί σου.

Νιώθεις πως έχεις ακόμα το κίνητρο να γίνεις πρωταθλητής ξανά;

Ναι. Το κίνητρο δεν έχει φύγει ποτέ, είναι πάντα εκεί. Πιστεύω πως αυτό το πάθος δεν είναι εύκολο να το διαγράψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ott Tanak: Τίτλοι τέλους στην πορεία του με την M-Sport - Οι επιτυχίες του με την ομάδα

Πιο κοντά από ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες στο WRC