Νέα BMW Σειρά 5 Touring: Περισσότεροι χώροι και για πρώτη φορά EV εκδόσεις έως 601 PS (photos)


Η BMW παρουσίασε την 6η γενιά της Σειράς 5 Touring, που διαθέτει κορυφαίες τεχνολογίες και για πρώτη φορά αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: BMW GROUP
  • 7/2/2024

Στα τέλη του περασμένου Μαϊου η BMW παρουσίασε την 8η γενιά της Σειράς 5 σε αμάξωμα sedan και έκτοτε περιμέναμε τα αποκαλυπτήρια και της station wagon 5άρας. Πλέον, η αναμονή έλαβε τέλος.

Η γερμανική φίρμα αποκάλυψε την 6η γενιά της Σειράς 5 Touring, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλές ψηφιακές καινοτομίες, προηγμένα συστήματα -μεταξύ άλλων για ημιαυτόνομη οδήγηση και στάθμευση - και, για πρώτη φορά, από αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις.

Με αυτό τον τρόπο θέλει να εδραιωθεί ως μία premium επιλογή στο ανώτερο τμήμα της μεσαίας κατηγορίας, συνδυάζοντας την κομψότητα, τους χώρους αλλά και την οδηγική απόλαυση τόσο σε καθημερινή οδήγηση όσο και στα ταξίδια.

Σε σχέση με τον προκάτοχό της, η νέα Σειρά 5 Touring είναι μακρύτερη κατά 97 mm (μήκος 5.060 mm), 32 mm πιο πλατιά (πλάτος 1.900 mm) και έχει αυξημένο ύψος κατά 17 mm (1.515 mm). Παράλληλα, με μεταξόνιο 2.995 mm - που και αυτό μεγάλωσε κατά 20 mm - «περηφανεύεται» ότι έχει τους μεγαλύτερους χώρους στην κατηγορία.

Εξωτερικά, το εμπρός μέρος έχει μια μοντέρνα ερμηνεία των διπλών προβολέων της φίρμας αλλά και της χαρακτηριστικής μάσκας, η οποία διαθέτει, προαιρετικά και φωτισμό στο περίγραμμά της. Στο πλάι, η σπορ σχεδίαση τονίζεται από τη μεγάλη αεροτομή οροφής, ενώ οι προβεβλημένοι θόλοι των πίσω τροχών και το επίπεδο πίσω τζάμι αναδεικνύουν τις μεγάλες διαστάσεις του οχήματος.

Η BMW έχει προσθέσει τρία νέα χρώματα για το αμάξωμα, ενώ στο βασικό εξοπλισμό υπάρχουν ζάντες αλουμινίου 18 και 19 ιντσών για τις αμιγώς ηλεκτρικές αλλά και τις plug-in hybrid εκδόσεις. Επιπλέον, υπάρχουν διάφορα M πακέτα που τονίζουν ακόμα περισσότερο το δυναμικό χαρακτήρα της.

Στο εσωτερικό, δεσπόζει η ενιαία κυρτή οθόνη της BMW, που ενσωματώνει τον ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3 ιντσών και την οθόνη 14,9 ιντσών του συστήματος infotainment. Παράλληλα, η premium ατμόσφαιρα ενισχύεται από τα νέα σπορ καθίσματα που περιλαμβάνονται στο βασικό εξοπλισμό και το flat bottom τιμόνι.

Η νέα Σειρά 5 Touring διαθέτει vegan εσωτερικό στο βασικό εξοπλισμό της, ενώ προαιρετικά υπάρχουν πολλές επιλογές για τις επιφάνειες των καθισμάτων αλλά και δερμάτινες επενδύσεις σε αρκετές διχρωμίες. Ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να προσθέσει πανοραμική, γυάλινη, οροφή αλλά και ηχοσύστημα Bowers & Wilkins Surround με έως 18 ηχεία.

Σύμφωνα με την BMW, οι επιβάτες έχουν στη διάθεσή τους περισσότερο χώρο συνολικά, με έμφαση στην άνεση των πίσω επιβατών για τα πόδια, τους ώμους και τους αγκώνες τους. Το πορτμπαγκάζ έχει μεγαλύτερο άνοιγμα και χαμηλότερο δάπεδο, με αποτέλεσμα να διευκολύνει τη φόρτωση μεγάλων αποσκευών. Η χωρητικότητά του ξεκινά από τα 570 lt και μπορεί να φτάσει έως τα 1.700 lt.

Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του πολλαπλά συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης της οδήγησης, που περιλαμβάνουν ημι-αυτόνομη οδήγηση αλλά και (προαιρετικό) σύστημα αυτόματου παρκαρίσματοςParking Assistant Professional. Με αυτό μπορεί να παρκάρει την BMW του μέσω smartphone σε απόσταση έως 200m. Το αναβαθμισμένο iDrive με λειτουργικό σύστημα BMW Operation System 8.5 προσφέρει κορυφαίες λειτουργίες και πολλές επιλογές συνδεσιμότητας.

Όσο για τα κινητήρια σύνολα, υπάρχουν διάφορες επιλογές. Με το εμπορικό της λανσάρισμα - που σταδιακά ξεκινά από την Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες τον Μάιο του 2024 και τον επόμενο μήνα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες - θα προσφέρεται σε αμιγώς ηλεκτρικές εκδόσεις και σε πετρελαιοκίνητες.

Ξεκινώντας από τις diesel επιλογές, όλες τους συνδυάζονται με ήπια υβριδικό σύστημα 48V και αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων Steptronic 8 σχέσεων. Η 520d και η τετρακίνητη 520d xDrive διαθέτουν 4κύλινδρο κινητήρα 2,0 L που αποδίδει 197 PS και 400 Nm, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας προσφέρει 11 PS και 25 Nm. Το καλοκαίρι του 2024 θα προστεθεί στην γκάμα και ένας 6κύλινδρος, σε σειρά, 3,0 L για την τετρακίνητη έκδοση 540d xDrive, επίσης με ήπια υβριδική τεχνολογία, με αποτέλεσμα να προκύπτει συνολική ισχύς 299 PS και 670 Nm.

Οι δύο βενζινοκίνητες εκδόσεις, η πισωκίνητη 530e και η τετρακίνητη 530e xDrive, θα είναι διαθέσιμες από το καλοκαίρι και θα είναι plug-in hybrid. Θα διαθέτουν 2λιτρο TwinPower Turbo 4κύλινδρο κινητήρα απόδοσης 190 PS και 310 Nm και ηλεκτροκινητήρα 184 PS και 250 Nm. Έτσι θα προκύπτει συνδυαστική ισχύς 299 PS (με προσωρινό boost) και ροπή 450 Nm και για τις δύο εκδόσεις, που θα διαθέτουν αυτόματο κιβώτιο Steptronic 8 σχέσεων. Η αμιγώς ηλεκτρική αυτονομία θα φτάνει έως 96 km για την 530e και 89 km για την τετρακίνητη παραλλαγή.

Η πρώτη ηλεκτρική Σειρά 5 Touring

Ασφαλώς, την παράσταση κλέβει η πρωτοεμφανιζόμενη BMW i5 Touring, η οποία θα είναι εξαρχής διαθέσιμη σε δύο εκδόσεις με το εμπορικό λανσάρισμα του μοντέλου. Η εισαγωγική, πισωκίνητη, έκδοση eDrive40 αποδίδει 313 PS (340 PS σε My Mode SPORT) και 400 Nm ή ακόμα και 430 Nm σε λειτουργία Launch Control. Για τα 0-100 km/h χρειάζονται 6,1 sec. ενώ η τελική ταχύτητα είναι 193 km/h.

Η κορυφαία έκδοση M60 xDrive είναι τετρακίνητη, με έναν ηλεκτροκινητήρα σε κάθε άξονα, με αποτέλεσμα η ισχύς να «εκτοξεύεται» ακόμα και στους 601 PS με My Sport MODE (517 PS «κανονικά»). Αντίστοιχα, η ροπή είναι 795 Nm αλλά μπορεί να φτάσει και τα 820 Nm με Sport Boost ή M Launch Control. Τα 0-100 km/h έρχονται σε μόλις 3,9 sec. ενώ η τελική ταχύτητα φτάνει τα 230 km/h.

Η μπαταρία έχει αξιοποιήσιμη ενεργειακή χωρητικότητα 81,2 kWh και στις δύο εκδόσεις, που προσφέρει αυτονομία από 483 km έως 560 km στην πισωκίνητη και 445 km έως 506 km στην τετρακίνητη i5. Φορτίζει σε εναλλασσόμενο ρεύμα με ταχύτητες 11 kW αλλά και (προαιρετικά) 22 kW, ενώ σε ταχυφορτιστή DC υποστηρίζει φόρτιση έως 205 kW, με αποτέλεσμα για να «γεμίσει» από το 10% στο 80% να χρειάζονται 30 λεπτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέα BMW 5 Series 2023: Οδηγούμε στην Κροατία την εκρηκτική i5 με τους 601 PS και τη... σταθερή αξία 520d!

BMW: Τα 6 μοντέλα της Neue Klasse που θα παρουσιάσει έως το 2030

Η νέα BMW X3 παρουσιάζει το εσωτερικό της με τις καινούριες οθόνες (photos)