Σημαντική μεταγραφή για την MG – Πήρε τον σχεδιαστή που εμπνεύστηκε τη Bugatti Veyron


Ο Jozef Kaban, σχεδόν ένα χρόνο μετά την απομάκρυνσή του από τη Volkswagen, βρίσκει νέα επαγγελματική στέγη.

  • 26/4/2024

Μια σημαντική προσθήκη στον τομέα του design της MG έγινε γνωστή πριν από λίγες ώρες, δείχνοντας το πόσο ψηλά τοποθετεί η εταιρεία τον πήχη για τα χρόνια που έρχονται.

Συγκεκριμένα η μητρική SAIC Motors ανακοίνωσε ότι αναθέτει στον πρώην designer του ομίλου VAG, Jozef Kaban, την ανάπτυξη τής νέας σχεδιαστικής γλώσσας που θα έχουν τα μοντέλα της MG.

«Ο Josef Kaban θα αναβαθμίσει τη σχεδιαστική μας τεχνογνωσία και θα αυξήσει το επίπεδο διεθνοποίησης για να επιταχύνε η SAIC Motors την είσοδό της στην παγκόσμια αγορά», ανέφερε μεταξύ άλλων η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

Ο Kaban, ο οποίος παίρνει τη θέση του Αντιπροέδρου του Global Design Centre της SAIC Motors, γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 1973 στο Namestovo της πρώην Τσεχοσλοβακίας. Σπούδασε design στην Μπρατισλάβα και στο Λονδίνο ενώ μετά μπήκε στο Όμιλο Vag όπου και ξεκίνησε να ξεδιπλώνει το σχεδιαστικό του ταλέντο. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι μόλις στα 25 του εργάστηκε στο project για τη Bugatti Veyron αποκομίζοντας θετικά σχόλια για τη δουλειά του.

Υπήρξε επικεφαλής του extrerior design στην Audi αλλά και σε άλλα μεγάλα γερμανικά brands όπως τις Skoda, BMW, Rolls-Royce και Volkswagen. Στην τελευταία ανέλαβε επικεφαλής το 2020 ωστόσο τα σχέδιά του δεν ικανοποίησαν τον Τhomas Schaefer, ειδικά η προσέγγισή του στα σκίτσα του ID.2. και στο Project Trinity. Κάπως έτσι ήρθε η αντικατάστασή του στις αρχές του 2023 από τον Andreas Mindt που εργαζόταν στην Bentley.

Πλέον, ο Kaban εμφανίζεται έτοιμος να σηκώσει μανίκια και να βοηθήσει την MG να μετασχηματιστεί σε μια αυτοκινητοβιομηχανία όπου θα αποκτήσει σημαντικό μερίδιο στις μεγάλες αγορές του κόσμου. Αυτό μάλιστα συμβαίνει τη στιγμή που η αυτοκινητοβιομηχανία συμπληρώνει έναν αιώνα πορείας αλλά και μερικές ημέρες μετά την αποκάλυψη του νέου εντυπωσιακού hypercar που φέρει το σήμα της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: