Γιατί οι κλέφτες αυτοκινήτων γυρίζουν την πλάτη στα μοντέλα της Tesla


Παρά τη δεδομένη αξία των Tesla Model 3 και Model Y, οι κλέφτες αυτοκινήτων στις ΗΠΑ δεν τα... προτιμούν και αυτό έχει συγκεκριμένη εξήγηση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ, TESLA
  • 29/9/2023

Κάποια αυτοκίνητα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κλαπούν από άλλα. Στις ΗΠΑ, την τελευταία διετία τα περισσότερα μοντέλα που πέφτουν «θύματα» κλοπής είναι μοντέλα της Dodge, αλλά και των Hyundai και Kia. Από την άλλη πλευρά, στην Ισπανία, το Volkswagen Golf και τα Seat Ibiza και Leon είναι εκείνα που πλήττονται συχνότερα.

Ωστόσο στις χαμηλότερες θέσεις αυτής της λίστας βρίσκονται τα μοντέλα της Tesla. Παρόλο που είναι τεχνολογικά εξελιγμένα, τα Model 3 και Model Y είναι τα οχήματα που κλέβονται λιγότερο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την HLDI (Highway Loss Data Insitute).

Ο πιο προφανής λόγος είναι ότι δεν είναι ιδιαίτερα εύκολα στο να παραβιαστούν. Τα συστήματα ασφαλείας και κλειδώματος απαιτούν αρκετή ώρα για να «παρακαμφθούν» και έτσι δεν είναι ανάμεσα σε εκείνα που προτιμούν οι επίδοξοι ληστές, αφού σε αυτές τις περιπτώσεις -υποθέτουμε ότι- ο χρόνος είναι πολύτιμος.

Η Tesla έχει εξοπλίσει τα μοντέλα της με πολλαπλές κάμερες και προσφέρονται αρκετές επιλογές συνδεσιμότητας, που επιτρέπουν στον οδηγό να ελέγχει το αυτοκίνητο από μακριά. Αυτό όμως που αποτρέπει ακόμα περισσότερο τους κλέφτες είναι το σύστημα παρακολούθησης που ονομάζεται Sentry Mode.

Το εν λόγω σύστημα ενεργοποιεί τις κάμερες του οχήματος όταν ανιχνεύει ότι ένας περαστικός το πλησιάζει, ακόμη κι όταν εκείνο είναι σταθμευμένο κι απενεργοποιημένο. Καταγράφει κάθε κίνηση που γίνεται γύρω, όχι μόνο από το ίδιο το αυτοκίνητο, αλλά και από τα οχήματα που είναι σταθμευμένα κοντά σε αυτό, καθιστώντας την κλοπή σχεδόν αδύνατη.

Όλα τα video είναι διαθέσιμα σε υψηλή ανάλυση μέσω της εφαρμογής της Tesla, κι έτσι τα αποδεικτικά στοιχεία οποιασδήποτε παραβίασης του συστήματος ασφαλείας είναι καταγεγραμμένα, ενώ υπάρχει κι η επιλογή απευθείας κοινοποίησής τους στις τοπικές αρχές. Φυσικά, από το σύστημα δε λείπει ο συναγερμός.

Εκτός αυτού, όλα τα μοντέλα της Tesla έχουν σύστημα εντοπισμού, το οποίο επιτρέπει στους οδηγούς να γνωρίζουν πού ακριβώς βρίσκεται το όχημά τους ανά πάσα στιγμή μέσω της εφαρμογής της φίρμας.