GM και Honda εγκαταλείπουν τα σχέδια για την κατασκευή φθηνών EV


General Motors και Honda αλλάζουν τους όρους της συνεργασίας τους, καθώς δεν πρόκειται να κατασκευάσουν από κοινού προσιτά ηλεκτρικά οχήματα.

  • ΦΩΤΟ: Honda
  • 26/10/2023

Τον Απρίλιο του 2022, η General Motors και η Honda ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για την κατασκευή μίας σειράς προσιτών ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Τα οχήματα θα βασίζονταν στην πλατφόρμα Ultium της GM, με τα πρώτα εξ αυτών να μπαίνουν στην παραγωγή ως το 2027.

Ωστόσο, κάτι παραπάνω από 1 χρόνο από εκείνη την ανακοίνωση, οι δύο εταιρείες αποφάσισαν να μην προχωρήσουν με αυτό το πλάνο, με τον CEO της Honda, Toshihiro Mibe, να εξηγεί το γιατί στο Bloomberg:

«Μετά από μελέτες που κάναμε τον τελευταίο χρόνο, αποφασίσαμε ότι θα ήταν δύσκολο να το κάνουμε αυτό, οπότε προς το παρόν παύουμε την εξέλιξη για ένα προσιτό EV.»

Την είδηση επιβεβαίωσε από την πλευρά της κι η GM, με την εκπρόσωπο της εταιρείας Sanaz Marbley να αναφέρει σε σχετικό mail:

«Πέρυσι, αρχίσαμε ένα πρόγραμμα για προσιτό EV για την παγκόσμια αγορά, που θέλαμε να μπει σε παραγωγή το 2027. Μετά από ενδελεχείς μελέτες και αναλύσεις, αποφασίσαμε από κοινού να σταματήσουμε το εν λόγω πρόγραμμα. Οι δύο εταιρείες παραμένουν κατά μόνας αφοσιωμένες στο να προσφέρουν προσιτά EV στην αγορά.»

Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη δε σημαίνει πως GM και Honda διακόπτουν ολοκληρωτικά τη συνεργασία τους, καθώς αυτή αφορούσε και το Honda Prologue, ένα EV μεγάλης αυτονομίας για την αγορά της Βόρειας Αμερικής που θα βγει στην παραγωγή το 2024.

Επιπλέον, η ιαπωνική μάρκα έχει επενδύσει στην Cruise, μία θυγατρική εταιρεία της GM που δραστηριοποιείται στον χώρο των αυτόνομων οχημάτων. 

Πηγή: Bloomberg.com