Η ρήτρα στο συμβόλαιο του Newey που μπορεί να μπλοκάρει τη «μετακόμιση» στο Maranello


Παρά την επιθυμία του να αποχωρήσει από τη Red Bull, υπάρχει το ενδεχόμενο ο Adrian Newey να μην μπορέσει να μεταβεί σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα πριν το 2027.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Getty Images / Red Bull Content Pool - Clive Mason
  • 26/4/2024

Την Πέμπτη, 25 Απριλίου, ήρθε στο φως η πληροφορία ότι ο Adrian Newey επικοινώνησε με κάποια μέλη της ομάδας την επιθυμία του να αποχωρήσει από τη Red Bull στο τέλος της τρέχουσας σεζόν, ολοκληρώνοντας τη σχεδόν 20ετή του θητεία στο Milton Keynes.

Αυτή η επιθυμία, σύμφωνα με το AMuS, πηγάζει από τις εσωτερικές αναταράξεις που έχει προκαλέσει στην ομάδα η υπόθεση Horner, η οποία ομολογουμένως πήρε τεράστια έκταση τους περασμένους μήνες. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει προς το παρόν κάποια επίσημη συζήτηση του Βρετανού αεροδυναμιστή με τη διεύθυνση της ομάδας και φυσικά δεν έχει υποβληθεί η επίσημη παραίτησή του.

Αν ο Newey αποχωρήσει στα τέλη του 2024, αυτό θεωρητικά ανοίγει την πόρτα στις υπόλοιπες ομάδες να διεκδικήσουν τις υπηρεσίες του. Άλλωστε, πρόκειται για τον πιο επιτυχημένο μηχανικό και σχεδιαστή μονοθεσίων, αφού έχει σχεδιάσει 14 πρωταθληματικά μονοθέσια για 3 διαφορετικές ομάδες, κατακτώντας τη νίκη περισσότερες από 200 φορές συνολικά.

Τόσο η Ferrari, όσο κι η Aston Martin, έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για τον Βρετανό. Μάλιστα, έχει γίνει γνωστό ότι ο ίδιος ο Lawrence Stroll, CEO της Aston Martin, έκανε πρόταση στον Newey να ενταχθεί στην ομάδα από το Silverstone.

Το συμβόλαιο κι η ρήτρα «κλειδί»

Πέρα, όμως, από την προσωπική επιθυμία του 65χρονου, ο οποίος ενδέχεται να σκοπεύει να κάνει ένα διάλειμμα από την ενεργό δράση, ή ακόμη και να ολοκληρώσει την καριέρα του στη Formula 1, σημαντικό παράγοντα αναμένεται να παίξει και το τρέχον συμβόλαιό του. Όπως ανακοίνωσε επίσημα η Red Bull την Πέμπτη, ο Newey έχει υπογράψει συμφωνία, η οποία τον «δένει» με την ομάδα μέχρι τα τέλη του 2025.

Εκτός αυτού, υπάρχει μια ρήτρα στο συμβόλαιό του που του απαγορεύει να ενταχθεί σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα για τον επόμενο χρόνο μετά την αποχώρησή του από το Milton Keynes. Στο σενάριο που ο Βρετανός φεύγει στο τέλος της επόμενης σεζόν, είναι υποχρεωμένος να μείνει εκτός μέχρι τις αρχές του 2027. Αυτή η καθυστέρηση θα απέτρεπε τον ίδιο από το να έχει οποιαδήποτε επιρροή στο μονοθέσιο της εκάστοτε ομάδας μέχρι τις αρχές του 2028, δηλαδή 2 σεζόν μετά την έναρξη των νέων κανονισμών, που θα έρθουν το 2026.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο Newey θα είναι σχεδόν 70 ετών το 2028, πλησιάζοντας ολοένα και πιο κοντά στη συνταξιοδότησή του.

Ο μοναδικός τρόπος που ο πολυζήτητος μηχανικός και σχεδιαστής θα μπορούσε να εξέλθει από τη Red Bull πριν λήξει το τρέχον συμβόλαιό του, είναι να εξαγοράσει το υπόλοιπό του, σπάζοντας τη συμφωνία. Ωστόσο, δεν αναμένεται ότι η ομάδα θα τον αφήσει να φύγει χωρίς να θέσει ένα αστρονομικό ποσό για την εξαγορά του συμβολαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επίσημο: Αποχωρεί από τη Haas ο Hulkenberg - Στη Sauber από το 2025

F1: Αυτός είναι ο νέος χορηγός ονομασίας της Ferrari

F1: Συζητήσεις για αλλαγές στο σύστημα βαθμολόγησης