Ogier: «Το νέο σύστημα βαθμολόγησης του WRC είναι αστείο»


Παρά τη νίκη του στην Κροατία, ο Sebastien Ogier πιστεύει ότι το νέο σύστημα βαθμολόγησης δεν επιβραβεύει τη νίκη ή οποιοδήποτε καλό αποτέλεσμα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: McKlein / Toyota GAZOO Racing
  • 24/4/2024

Ο 8 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής του WRC, Sebastien Ogier, αποκάλεσε το νέο σύστημα βαθμολόγησης «χαζό,» λέγοντας ότι «υποτιμά τη νίκη και τα καλά αποτελέσματα». Γι ακόμη μία φορά, παρατηρείται ότι ένας οδηγός που δεν τερμάτισε στο βάθρο κατέκτησε περισσότερους βαθμούς από τον δεύτερο και τον τρίτο.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ogier κέρδισε 21 βαθμούς συνολικά στο Ράλλυ Κροατίας, ενώ οι Elfyn Evans και Thierry Neuville, που τερμάτισαν δεύτερος και τρίτος, αντίστοιχα, έφυγαν από τον αγώνα με 19 βαθμούς έκαστος. Ωστόσο, ο Ott Tanak, που ολοκλήρωσε τον αγώνα του στην τέταρτη θέση, κατάφερε να συλλέξει 20 βαθμούς.

Το νέο σύστημα μοιράζει τους διαθέσιμους βαθμούς σε τμήματα του τριημέρου, με το σύνολο να παραμένει ίδιο. Αυτή η αλλαγή έγινε ώστε να δώσει κίνητρο στους οδηγούς να πιέζουν κάθε μέρα του ράλλυ, κι όχι μόνο την πρώτη ή τη δεύτερη. Ωστόσο, ο Ogier δεν πιστεύει ότι αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση.

«Νομίζω ότι όλοι νιώθουμε περίεργα σήμερα, γιατί είναι το τρίτο τριήμερο μετά από τέσσερις αγώνες που κανείς δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει με τους βαθμούς,» είπε ο Ogier μιλώντας στο DirtFish.

«Υποτιμά εντελώς τη νίκη και τα καλά αποτελέσματα. Στη Γαλλία, έχουμε μια εκπομπή που λέγεται L’École des fans. Είναι για παιδιά. Δίνεις βαθμούς σε όλους, δηλαδή, πάντα τους δίνεις από 10 βαθμούς γιατί θέλεις να είναι χαρούμενοι. Αυτό βασικά έχει γίνει και στο WRC.

«Είναι απίστευτα λάθος. Είναι πραγματικά αστείο.»

Ο Ogier υπογράμμισε ότι παρόλο που στην πραγματικότητα, ο ίδιος δεν επηρεάζεται τόσο από το νέο σύστημα βαθμολόγησης, εφόσον βρίσκεται σε μερικό πρόγραμμα με την Toyota για τη σεζόν του 2024, ανησυχεί για το πώς εκλαμβάνεται αυτή η αλλαγή από τους fans.

«Για εμένα, τουλάχιστον, αυτό γίνεται σε δεύτερο βαθμό γιατί δεν παλεύω για το πρωτάθλημα,» είπε. «Όμως είναι πολύ λυπηρό που δίνουμε βαθμούς σε όλους και δεν υπάρχει διαφορά. Και μετά το αποτέλεσμα δε φαίνεται καθόλου στη βαθμολογία.

«Οπότε, στο τέλος, θα υπάρξει ένας πρωταθλητής. Όμως δεν ξέρω, όποιος κι αν είναι, φαίνεται περίεργο. Δεν είναι φυσικό πλέον. Κι αυτό είναι το λυπηρό κομμάτι της ημέρας.»

Παρά τις δηλώσεις του, ο Γάλλος πρωταθλητής τόνισε ότι το αγωνιστικό τριήμερο στην Κροατία έχει θετικά, αφού πρόκειται για την πρώτη του νίκη στο WRC από το περσινό Ράλλυ Κένυας: «Βασικά, πιστεύω ότι δεν είχα ποτέ στην καριέρα μου ένα τριήμερο γεμάτο με τόσες στιγμές. Οπότε ήταν ένας επεισοδιακός αγώνας.»

«Και στο τέλος, το γεγονός ότι πιέζαμε από την αρχή του ράλλυ μέχρι το τέλος, απέδωσε. Ήρθε τη στιγμή που δεν το περιμέναμε πια.

«Ερχόμενοι εδώ, γνωρίζαμε ότι η θέση εκκίνησης δε θα μας επωφελούσε, οπότε ξέραμε ότι το μοναδικό πράγμα που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να ασκήσουμε όση περισσότερη πίεση μπορούσαμε. Και τελικά, παίρνουμε αυτή τη νίκη,» ολοκλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ράλλυ Κροατίας - 3η μέρα: Ανατροπή με νίκη Ogier, ατυχήματα για Neuville κι Evans

Η Toyota δοκιμάζει το GR Yaris με νέα πίσω αεροτομή ενόψει 2025 (photos)

WRC: Πώς θα διαμορφωθεί το καλεντάρι του 2025