«100 χρόνια Αυτοκίνησης στην Ελλάδα, 1913-2013» (videos)


Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε από το περιοδικό CAR AND DRIVER στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου η 1η Ημερίδα με θέμα «100 χρόνια Αυτοκίνησης στην Ελλάδα, 1913-2013».

  • 20/11/2013

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε από το περιοδικό CAR AND DRIVER στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου η 1η Ημερίδα με θέμα «100 χρόνια Αυτοκίνησης στην Ελλάδα, 1913-2013».

Ειδικοί επιστήμονες, πανεπιστημιακοί, μηχανολόγοι, δημοσιογράφοι και συγγραφείς, άνοιξαν μέσα από τις εμπεριστατωμένες έρευνές τους το θέμα Αυτοκίνηση στην Ελλάδα. Στοιχεία όπως, το πότε πουλήθηκε το πρώτο αυτοκίνητο στην Ελλάδα, πως σχεδιάστηκαν τα οδικά δίκτυα, πως ξεκίνησαν οι πρώτες ελληνικές αυτοκινητοβιομηχανίες και γιατί έσβησαν, πως στήθηκαν οι αντιπροσωπείες, πως εξελίχθηκε η αυτοκίνηση στα χρόνια του πολέμου, αλλά και στην μεταπολίτευση και πολλά άλλα ενδιαφέροντα ζητήματα, που τέθηκαν ενώπιον του κοινού.

Πλήθως κόσμου, κυρίως επιχειρηματικού που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, αλλά και αναγνώστες του περιοδικού, αντελήφθησαν από ένα διαφορετικό πρίσμα το πως εξελίχθηκε η αυτοκίνηση στην Ελλάδα. Μέσα από εμπεριστατωμένες έρευνες, αποδείχθηκε γιατί η Ελλάδα υπήρξε βιομηχανική χώρα, γιατί σταμάτησαν οι όποιες επενδύσεις και γιατί πολύ δύσκολα θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν. Δηλαδή την κατασκευή αυτοκινήτων.

Στην 1η Ημεριδα για τα «100 χρόνια αυτοκίνησης στην Ελλάδα, 1913-2013», οι ομιλητές τοποθετήθηκαν στα εξής θέματα:

- στο ρόλο του αυτοκινήτου στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας,
από τον Μεσοπόλεμο μέχρι τις ημέρες μας
- στο ρόλο των αντιπροσώπων και των δικτύων τους
- στο οδικό δίκτυο και στην ιστορία του, στην κατασκευή και διαχείρισή του
- στους αγώνες αυτοκινήτου, από τον πρώτο αγώνα που διοργανώθηκε στη χώρα μέχρι σήμερα,
και στο ρόλο της ΕΛΠΑ
- στην προσφορά των αμαξοποιών και στο ρόλο της μεταποίησης στην ανάπτυξη της ελληνικής αυτοκίνησης
- στη συμβολή του ειδικού Τύπου για την πρόσληψη και διάδοση του αυτοκινήτου

Συμπερασματικά η Ημερίδα άνοιξε πολλά θέματα προς συζήτηση, καθώς εξετάστηκαν πολλές απόψεις, ενώ δόθηκαν πολλές απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα του κοινού. Έκλεισε με την ικανοποίηση όλων των παρευρισκομένων για το υψηλό της επίπεδο, αλλά και την επιστημονικό πλαίσιο που διεξήχθη, με τους οργανωτές να δίνουν την υπόσχεση ότι μέσα στην επόμενη χρονιά θα πραγματοποιηθεί κάτι αντίστοιχο.

Χορηγός της εκδήλωση η εταιρεία διαχείρισης εταιρικών στόλων FMS.