Αντέγραψε το Matra-Simca Rancho η Land Rover για το πρώτο Discovery; [Video]


Εξαιρετικό ως αντίληψη για την εποχή, πρακτικότατο με κάποιες σχετικές ικανότητες για εκτός δρόμου κίνηση, το Matra-Simca Rancho ήταν ιδανικό αυτοκίνητο για πολλές δραστηριότητες.

  • 31/5/2021

Για όσους δεν θυμούνται ή δεν είναι αρκετά μικροί σε ηλικία για να το γνωρίζουν, το Matra-Simca Rancho ήταν το πρώτο crossover που υπήρξε ποτέ εν έτει 1977, πριν καν εμφανιστεί ο όρος αυτός. Εκείνη την εποχή το θεωρούσαν ένα lifestyle όχημα για πολλές διαφορετικές δραστηριότητες. 

Το Rancho είχε ονομαστεί LAV (Leisure Activity Vehicle), και ήταν μίξη μεταξύ ενός van, ενός pickup και ενός επιβατικού, που ήταν αρκετά μπροστά για την εποχή του. Σχεδιαστικά χρησιμοποίησε αρκετά στοιχεία από την πρώτη γενιά του Range Rover, μαζί με κάποια που θύμιζαν άλλοτε sedan και κάποιες φορές κάποιο οικονομικό hatchback.

Κάτι περισσότερο από εμφανείς είναι οι αισθητικές ομοιότητες του Matra-Simca Rancho με το Land Rover Discovery.
Κάτι περισσότερο από εμφανείς είναι οι αισθητικές ομοιότητες του Matra-Simca Rancho με το Land Rover Discovery.

Η ειρωνεία είναι πως η ίδια η Land Rover, δανείστηκε κάποια στοιχεία από το Rancho, όταν και σχεδίασε το πρώτο Discovery 15 χρόνια αργότερα. Για την κατασκευή του Rancho είχε χρησιμοποιηθεί ατσάλι, αλλά και fiberglass. Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα επιμηκυμένο Simca 1.100 pickup truck, με διάφορα συστατικά από τα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρείας.

Κάτω από το καπό βρισκόταν ένας κινητήρας 1.442 κ.εκ και για φρένα χρησιμοποιούσε δίσκους εμπρός και ταμπούρα πίσω. Και επειδή το concept των κατασκευαστών για το Rancho ήταν ο κάτοχος να κάνει χρήση και εκτός δρόμου, το αυτοκίνητο διέθετε ποδιές κάτω από το αμάξωμα και ενισχυμένο ρεζερβουάρ.

Πέρα από τις ελαφρές αλλά υπαρκτές εκτός δρόμου δυνατότητες, το Rancho ήταν και ιδιαίτερα πρακτικό. Στο εσωτερικό μπορούσαν να επιβιβαστούν έως επτά άτομα (τρεις σειρές καθισμάτων), ενώ υπήρχαν πολλές θήκες για μικροαντικείμενα. 

Αν και εξαιρετικό ως ιδέα και πολύ μπροστά για την εποχή του, το Rancho,  δεν είχε την πετυχημένη εμπορική πορεία που του άρμοζε.