Αυξήσεις «φωτιά» στις τιμές των διοδίων – Για «αναξιοπιστία» μιλάει η Κυβέρνηση


Οι εκλογές πέρασαν και οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους ετοιμάζονται να αυξήσουν τις τιμές των διοδίων από τον επόμενο μήνα. Αιχμηρή ανακοίνωση του Υπουργείο Μεταφορών.

  • 9/8/2023

Η «περίοδος χάριτος» που είχε ζητήσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών από τις εταιρείες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους, ως προς τις αυξήσεις στα διόδια, φτάνει στο τέλος της. Όπως έχει γίνει ξεκάθαρο τις τελευταίες ώρες οι παραχωρησιούχοι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε αναπροσαρμογή των τιμών, κάτι το οποίο ήταν υπολογισμένο να γίνει εδώ και μήνες, ωστόσο είχε «παγώσει» λόγω των εκλογών.

Στις συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι παραχωρησιούχοι με το ελληνικό δημόσιο υπάρχει όρος ότι οι τιμές των διοδίων θα πρέπει να προσαρμόζονται στον πληθωρισμό του προηγούμενου Σεπτεμβρίου και συνεπώς θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει αυξήσεις κατά 12%.

Όμως το 2023 ήταν χρονιά εκλογών και η πρώην ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών είχε κάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τις εταιρείες και είχε συμφωνήσει να μη γίνει καμία αύξηση, τουλάχιστον για έξι μήνες, μέχρι να προκύψει αποτέλεσμα από τις κάλπες.

Πλέον, οι εταιρείες που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητόδρομους θέλουν να προχωρήσουν τις αυξήσεις ώστε να καλύψουν τα υψηλά κόστη που έχουν προκύψει από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Όπως ενημέρωσε το Υπουργείο Μεταφορών, από τις 3 Ιουλίου οι παραχωρησιούχοι είχαν στείλει επιστολή στην Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών ζητώντας συνάντηση ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να ρυθμιστεί το φλέγον ζήτημα.

Τις επόμενες εβδομάδες έγιναν δύο συναντήσεις και όπως ενημερώνει το Υπουργείο στόχος ήταν η εξεύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες. Όμως η επίσημη ανακοίνωση τονίζει ότι οι συναντήσεις δεν πήγαν καλά και οι παραχωρησιούχοι «επιδεικνύοντας αναξιοπιστία» αποφάσισαν να προβούν σε σημαντική αύξηση στις τιμές των διοδίων από τον επόμενο μήνα, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο του 2023.

Αρμόδιες πηγές των εταιρειών που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους μίλησαν στο capital.gr σημειώνοντας ότι «οι δανειακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ του δημοσίου και των παραχωρησιούχων είναι απολύτως ξεκάθαρες. Προβλέπονται αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου προηγούμενου έτους. Αν δεν γίνουν οι αυξήσεις αυτές υπάρχει κίνδυνος καταγγελίας των δανειακών συμβάσεων που έχουν συναφθεί με ελληνικές και ξένες τράπεζες. Οι αυξήσεις πρέπει να γίνουν. Ήδη έχουμε πάει πίσω τις αυξήσεις για 8 μήνες».

Συμπερασματικά όλα δείχνουν ότι οι οδηγοί δεν θα γλιτώσουν τελικά τις αυξήσεις και από τον επόμενο μήνα θα διασχίζουν του αυτοκινητόδρομους με αυξημένο, σε σχέση με αυτό που ισχύει σήμερα, κόστος. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι αν το ποσοστό της αύξησης θα είναι αυτό που προβλέπεται από τον πληθωρισμό ή αν οι παραχωρησιούχοι ρίξουν... νερό στο κρασί τους και αποφασίσουν τελικά να «απορροφήσουν» ένα μέρος του.