Αυτό είναι το πρόστιμο αν παρκάρεις μπροστά από είσοδο ιδιωτικού πάρκινγκ


Αν η παράνομη στάθμευση συνεχίζεται και πέραν των τριών ωρών από τη βεβαίωση της παράβασης, βεβαιώνεται νέο πρόστιμο ενώ στη συνέχεια αναλαμβάνει δράση ο γερανός της Τροχαίας. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 6/4/2023

Το παρκάρισμα στις μεγάλες πόλεις είναι πολύ συχνά μια δύσκολη υπόθεση. Οι διαθέσιμοι χώροι περιορισμένοι και ο αριθμός των οχημάτων ολοένα και αυξάνεται, με αποτέλεσμα οι επιλογές να μη φτάνουν για όλους.

Άλλωστε, στην εβδομαδιαία ενημέρωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις παραβάσεις σε όλη την επικράτεια, η παράνομη στάθμευση φιγουράρει σταθερά στην κορυφή της σχετικής λίστας και μάλιστα με τεράστια διαφορά από τη δεύτερη. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για το διάστημα 26 Μαρτίου έως 1 Απριλίου, βεβαιώθηκαν 8.056 περιπτώσεις.

Μία από τις περιπτώσεις παράνομης στάθμευσης αφορά και το κλείσιμο της εισόδου ιδιωτικού πάρκινγκ. Το άρθρο 34, με τίτλο «Στάση και Στάθμευση», του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ορίζει ότι «η στάση και η στάθμευση επιτρέπονται, αν δεν δημιουργείται εξ αυτών κίνδυνος ή παρακώλυση της κυκλοφορίας και αν δεν υπάρχουν σχετικές απαγορευτικές πινακίδες ή διαγραμμίσεις».

Στην παράγραφο 2β, επισημαίνεται ότι η στάθμευση οχήματος στο οδόστρωμα απαγορεύεται«μπροστά από την είσοδο και έξοδο οχημάτων παροδίου ιδιοκτησίας ως και απέναντι από αυτήν, όταν η οδός είναι στενή και παρεμποδίζεται η είσοδος έξοδος οχημάτων εξ αυτής».

Με άλλα λόγια, δεν απαγορεύεται μόνο το να «κλείνουμε» την είσοδο ενός ιδιωτικού πάρκινγκ, αλλά και να παρκάρουμε ακριβώς απέναντι από αυτήν, σε περίπτωση που ο δρόμος είναι στενός και δε θα είναι εφικτή η είσοδος και έξοδος των οχημάτων σε αυτό.

Όσο για τις ποινές που προβλέπονται για όσους υποπίπτουν στη συγκεκριμένη παράβαση, έχουν υποστεί αρκετές τροποποιήσεις τα τελευταία χρόνια. Αρχικά με το νόμο 4530 του 2018 και στη συνέχεια με τον 4784 του 2021.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, όσοι παρκάρουν μπροστά (ή/και απέναντι, σε περίπτωση στενού δρόμου) από είσοδο ιδιωτικού πάρκινγκ θα πληρώσουν πρόστιμο 20 ευρώ και θα τους αφαιρεθεί η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες του οχήματος, αλλά και το δίπλωμά τους για 10 μέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν η παράνομη στάθμευση συνεχίζεται και πέραν των τριών ωρών από τη βεβαίωση της παράβασης, βεβαιώνεται νέα παράβαση από το ίδιο ή άλλο όργανο και μετά την πάροδο του δεύτερου τρίωρου γίνεται μεταφορά του οχήματος. Μάλιστα, αν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία από την παράνομη στάθμευση, η μεταφορά γίνεται αμέσως.

Παρκάρισμα σε αποκλειστικές θέσης στάθμευσης

Από την άλλη πλευρά, οι οδηγοί οχημάτων που παρεμποδίζουν ράμπες διάβασης ατόμων με αναπηρία ή σταθμεύουν σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες) και της άδειας οδήγησης, από το βεβαιούντα την παράβαση, για 60 ημέρες.

Μάλιστα, σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε διάστημα 6 μηνών, η άδεια οδήγησης αφαιρείται για διπλάσιο χρονικό διάστημα και ο παραβάτης υποχρεούται σε επανεξέταση για την επαναχορήγησή της. Το πρόστιμο που προβλεπόταν, έχει καταργηθεί από το 2018.

Μετά από επικοινωνία που είχαμε με το τμήμα Παραβάσεων της Τροχαίας, μας επισημάνθηκε ότι με το νόμο 4530/2018 τα πρόστιμα στις περιπτώσεις παράνομης στάθμευσης μειώθηκαν στο μισό, ενώ για κάποιες παραβάσεις, όπως η προαναφερόμενη, εξαλείφθηκαν τελείως. Αντίθετα, αυξήθηκαν οι μέρες που οι οδηγοί χάνουν τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων τους (άδεια-πινακίδες) και την άδεια οδήγησης.

Όσο για την επιβολή διοικητικών προστίμων βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, που είχε εκφραστεί ως πρόθεση εδώ και αρκετά χρόνια, δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί.