Δύο ρεκόρ Guinness για το Κirobo


Δύο παγκόσμια ρεκόρ Guinness απονεμήθηκαν στο Kirobo, το ρομπότ αστροναύτη που γεννήθηκε μέσα από ένα κοινό ερευνητικό project μεταξύ της Dentsu, του Κέντρου Έρευνας για Προηγμένη Επιστήμη & Τεχνολογία του Πανεπιστημίου του Τόκιο, της Robo Garage, της Toyota Motor Corporation και της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Εξερεύνησης του Διαστήματος.

  • 6/4/2015

Ο Kirobo έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) στις 10 Αυγούστου, 2013 και πέρασε συνολικά δεκαοκτώ μήνες εκεί, εκτελώντας το πρώτο πείραμα συνομιλίας μεταξύ ρομπότ και ανθρώπου (του αστροναύτη του JAXA Koichi Wakata) και διερευνώντας τις μελλοντικές προοπτικές αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπων και ρομπότ.

Στις 10 Φεβρουαρίου, ο Kirobo επέστρεψε σώος στη Γη, μέσα στο CRS-5 Dragon (το διαστημικό σκάφος ανεφοδιασμού του SpaceX) που προσθαλασσώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό ανοιχτά της Καλιφόρνιας, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Ιαπωνία στις 12 Μαρτίου. Τα πρώτα λόγια του Kirobo επιστρέφοντας στην πατρίδα του ήταν: «Από εκεί πάνω, η Γη έλαμπε σαν μπλε λυχνία LED.»

Στην ανασκόπηση εργασιών που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Μουσείο Αναδυόμενης Επιστήμης & Καινοτομίας στο Τόκιο, τα μέλη του project έδωσαν μια περίληψη έργου και πρόβαλλαν ένα βίντεο με τις σημαντικότερες δραστηριότητες του Kirobo στο ISS.

Πρόεδρος της συνεδρίασης ήταν ο Fuminori Kataoka, γενικός διευθυντής του project στο Γκρουπ Προϊοντικού Προγραμματισμού της  Toyota Motor Corporation.

Ομιλητές ήταν ο Tomotaka Takahashi, πρόεδρος της ROBO GARAGE Co., Ltd. και ερευνητικός συνεργάτης στο Κέντρο Έρευνας Προηγμένης Επιστήμης & Τεχνολογίας Πανεπιστημίου του Τόκιο, καθώς και ο Yorichika Nishijima, στέλεχος επικοινωνίας του Business Creation Center της Dentsu Inc. και επικεφαλής του Κέντρου Ρομπότ της Dentsu. Ο Kirobo έδωσε επίσης το παρών για να συνομιλήσει με μέλη της ομάδας του project.